|

Rákapcsol a DCNS Indiában

Közismert, hogy India az elmúlt években olyan irdatlan pénzösszegeket fordított hadereje fejlesztésére, hogy időnként felmerül az emberben, nem-e termesztik a bankókat… A védelmi szektor játékosai nem véletlenül tekintenek továbbra is nagy várakozással az ázsiai szubkontinens felé, vállalva az esetenként combos ellentételezési feltételeket, vagy a helybeni gyártást. Nincs ez másképp a francia DCNS esetében sem.

A tengerészeti megoldásokra szakosodott francia vállalat jelenleg a Scorpene-osztályú tengeralattjárók végett érdekelt Indiában, ám a jövőben szeretnének nagyobb részesedést kiharcolni maguknak – kis és nagy hajók szállításával egyaránt.

A már folyamatban lévő francia „támadás” egyik célpontja az indiai partiőrség, amelynek rohamléptékű felfejlesztése a 2008-as mumbai terrortámadás után került előtérbe. Az indiai kormány által számos beszerzéshez adta már meg az anyagi jóváhagyást – többek közt 13 OPV csatasorba állításához is. És bár az OPV piacon (is) erős a konkurencia, a DCNS érhető módon úgy gondolja, hogy India nagyon is jól járna a közelmúltban összehozott OPV családjukkal, a Gowind-osztály tagjaival.

A DCNS saját zsebből finanszírozott programjának első gyümölcse, a L’Adroit névre keresztelt OPV 2010. május 7-én kezdett alakot ölteni, hogy cirka 12 hónappal később, 2011. május 18-án vízbe csobbanjon. A DCNS stratégiájában szerepel a kis és közepes vízkiszorítású hajók piacán a részesedésének növelése – az ezzel összhangban lévő Gowind-osztály első tagjának vízre bocsátásakor a programmenedzsment részéről olyan nyilatkozat érkezett, miszerint ezen eredmény bizonyítja, hogy a DCNS képes megtervezni és megépíteni egy innovatív hajót – időben és költségkereten belül.

A Gowind-osztályú OPV, a L’Adroit

A Gowind-osztályú OPV, a L’Adroit nem sokkal a május 18-i vízre bocsátása után. A DCNS 3 évig a Francia Haditengerészet rendelkezésére bocsátja a hajót, mely cserébe számos feladatkörben teszteli azt. | Fotó: DCNS ,

A Gowind-osztályt a DCNS még 2006-ban jelentette be, és azóta már egy 4 változatból álló hajócsaládról van szó, melynek tagjai 85 – 105 méter hossz, illetve 1 000 – 2 500 tonna vízkiszorítás között szóródnak. Harci képességeik vonatkozásában a parti őrségek partközeli (Gowind Control) és kékvizi (Gowind Presence) igényeit kielégítőktől a haditengerészeti alkalmazásra is alkalmas változatokra (Gowind Action, Gowind Combat) oszthatók szét. (Ha minden igaz a L’Adroit a Control változat.)

Gowind-osztályú OPV-k látványterve

Gowind-osztályú OPV-k látványterve | Forrás: DCNS ,

Indiát azonban már csak hazai – állami és privát – hajógyárakban megépülő hajók érdeklik. Amihez persze a DCNS-nek is igazodnia kell, így elmondásuk szerint már tárgyalásokat is folytatnak indiai hajógyárakkal a lehetőségekről. Hogy melyekkel, azt üzleti titokra hivatkozván nem ismert.

A DCNS nagyvas vonalon is dédelget indiai terveket, nevezetesen a Mistral-osztályú helikopterhordozókkal szeretnék megkörnyékezni Indiát, amint az ilyen jellegű tendert tesz közzé. Továbbá az Indiában licence gyártott Scorpene-osztályú tengeralattjárók körüli botrányok ellenére az újabb körös tengeralattjáró beszerzési program, a Project 75I kapcsán is számolnak ezen portékájuk újbóli győzelmével.

20 hozzászólás “Rákapcsol a DCNS Indiában”

  1. India tényleg termeszti a pénzt.Ázsia úgy dübörög fegyverkezés ügyében,hogy félelemmel vegyes csodálattal lehet csak nézni ezt a folyamatot.A kérdés már csak az,hogy ez a sok fegyver amit a környékbeli államok felhalmoznak mikor fognak eldurranni…mert olyan,hogy örökké tartó béke és nyugalom nem létezik.

  2. Sulyid csak annyira, hogy már az AK-74 is 5.45×39 lőszert használt :D Pedig régen volt már 1974. Már csak néhány hozzánk hasonló volt csatlós meg persze Afrika sötétebbik fele használja a jó öreg M43-at. A NATO 7.62×51-et már csak az MG3-hoz hasonló régebbi tervezésű gépfegyverek használják. Vagy az újra felfedezett M14 mesterlövész verziója. Elavultnak nem mondanám, egyszerűen a mai igényeknek nem felel meg.

  3. sulyid

    A NATO 7,62×51-es lőszer az nem elavult.Ez a standard géppuskalőszer a NATO-ban.Az,hogy karabélyba rakták annak az eredménye,hogy az amik ehhez ragaszkodtak anno(az európai NATO tagok mind egy kisebb FN által kifejlesztett lőszert akartak de az amiknál rengeteg 308-as lőszer volt raktáron és a gyártósorok is erre voltak ráállva emiatt lett ez a stanard lőszer.Itt nincs vége a történetnek!Az amik az M16 rendszeresítésével ugye áttértek az európaiak által favorizált lőszerhez nagyon hasonlóra majd ugyan arra….)
    ,emiatt lett a G3 és az FN FAL is puskalőszert tüzelő félautomata puska karabély helyett.

    Ami az M43lőszert illeti,hát kb annyi érv szól mellette mint ellene+
    Kalasnyikov szerint hibás lépés volt a kisebb kaliberű lőszerre való áttérés.

    Qualit

    „Elavultnak nem mondanám, egyszerűen a mai igényeknek nem felel meg.”

    Ezzel nem értek egyet mert bizonyos szempontból jobban megfelel a mai igényeknek az M43 mint a kisebb kaliberű lőszerek.Elsősorban az átütőképessége miatt mert egyre elterjedtebbek a „golyóálló mellények” amik leküzdéséhez kell az átütőerő.Ennek ellenére nekem is szimpatikusabb a kisebb kaliber,de én egyszerű lövész vagyok aki nem lát át olyan összefüggéseket,hogy sebesült ellátásához sok ember/anyag kell míg a halottat csak elföldelik(az 5,45-ös lőszer 60% nagyobb ölőerejű mint az M43 lőszer).Ellenben a halott nem fog még egyszer rám lőni és napestig sorolhatnám az érveket pro és kontra!

  4. dudi

    A g3 és az FN FAL máig kitűnő sniper fegyverek. Szerintem háború esetén az esetleges milícia / polgárőrség felszerelésére kitűnőek. Igaz , hogy olyan vissza rugó erejük van , hogy attól beszarsz , de ha az egyszer eltalál valamit az nagyvalszeg nem ússza meg könnyen…

  5. sulyid

    „A g3 és az FN FAL máig kitűnő sniper fegyverek.”

    Nem.Max távcsöves puskáknak jók mint a SVD.A sniper az akinél mesterlövész puska van.

    „Szerintem afganisztánba M43-kell + ak 47 , mert az eddigi tapasztalatok alapján oda 1 kicsit jobb…”

    Ha ennyire bele vagy szerelmesedve az M43 lőszerbe akkor inkább AK-103-at válassz vagy AKM-et mert még az utóbbi is sokkal jobb mint az AK-47.

  6. Veér István

    hmm. ez a link épp azt nem írja, hogy azt használtak volna- ám másutt épp azt olvastam, hogy de. Tehát ha aakrnának, akár ak klónban is tudnak jót… Másfelől a 6,62×39 máig hasznos, nagyobb a astophatása mint a modernebbekbek.