|

Megsérült egy JHSV az Austal hajógyárában

A közelmúltban történt egy kis malőr a már csak a U.S. Navy-nek szállítandó JHSV / Fortitude-osztály második hajójának összeállítása során az Austal USA alabamai hajógyárában – Mobile-ban a leendő Vigilant egyik 50 tonnás modulja fejezte be az összeszerelő csarnok légterében történő úszkálását egy csattanással.

Építés alatt az első JHSV

Építés alatt az első JHSV. A 2. hajó építése 2010 nyárán kezdődött meg. | Forrás: Austal ,

A június 11-i csattanást nem az okozta, hogy valaminek odacsapták a hajógyári munkások, hanem az, hogy az elérhető, nem hivatalos információk szerint a modul mozgatásához használt daru lánca nem bírta a terhelést, így a dízel generátorokat már tartalmazó modul 3 láb (~90 cm) magasból leesett.

JHSV render

JHSV render | Forrás: Austal ,

A hajó áramellátásáért felelős generátorokat ellenőrzésre visszaküldték a Fincantieri-nek, míg maguk a Navy bevonásával egyrészt a modulban keletkezett károk felmérésnek, másrészt az esetleges apróbb ütemterv módosulás megtárgyalásának álltak neki. A hajógyár vezetőségre szerint ugyanakkor, ha a modult esetleg selejtezni is kell, az sem befolyásolná jelentősen az átadási időpontot – mely egyébként korábban 2012 nyarában volt megjelölve.

Az első JHSV, a Spearhead viszont nemsokára vízre kerül, ha minden igaz. Sajnos „egész alakos” fotókra addig még várnunk kell, lévén az Austal továbbra sem publikált ilyet. Vigaszdíjként álljon itt egy 2005 februárjában készült fotó, mely ugyan a JHSV-el semmilyen kapcsolatban nincs, de legalább Austal kötődésű… :)

Jemeni járőrhajók szállítás közben

Jó időben bízva – a Jemen által anno megrendelt járőrhajók útban vevőjük felé. Nem rossz, na… | Fotó: Austal ,

2 hozzászólás “Megsérült egy JHSV az Austal hajógyárában”