|

M1117-esek az afgán haderőnek

Nos, ha, kicsit erőltetjük, mondhatjuk úgy is, hogy a Cadillac Afganisztánban is terjeszkedik! Na nem a civil lakosság körében formálódott igény az amerikai luxusmárka iránt, hanem a Pentagon véli úgy, hogy a cirka 10 évvel ezelőtt Irakban elkezdődött csetepaté óta nagy népszerűségnek örvendő M1117 nagyon is megfelel majd az afgán haderő részére is. Az M1117 pedig szegről-végre a Cadillac Gage Commando 21. századi reinkarnációja, a kor követelményeinek megfelelően megtervezett utódja. Ám mivel a Cadillac Gage 1994 óta a Textron Marine & Land Systems része, annak a Land Systems részét adva, igazából nem állja meg a helyét ezen iromány első mondata… :)

Ez azonban mit sem változtat azon a tényen, hogy az M1117 egyik legújabb, fokozott védelmet biztosító változata 2012-től jelentősebb mennyiségben jelenik meg afganisztáni színekben.

A Textron Marine & Land Systems még a hónap elején jelentette be, hogy a U.S. Army-tól kapott szerződés értelmében akár 440, az afgán igényekhez igazított, Medium Armored Security Vehicles (MASV) leszállítására kapott megbízást.

M1117 Armored Security Vehicle

M1117 Armored Security Vehicle (ASV) Afganisztánban, egy 2007 őszén készült felvételen | Fotó: Micah E. Clare ,

Mielőtt folytatnánk, időzzünk el egy kicsit a MASV mozaikszóban található M betűn, mely az eredeti M1117 változat továbbfejlesztését takarja és utal az MRAP védettségi szintre. Ennek szavatolása érdekében az Afgán Nemzeti Hadsereg igényeihez igazított, összesen 9 változat mindegyike az Enhanced Survivability kialakításban épül majd meg – azon továbbfejlesztett változatok egyikében, melyet 2009-ben mutatott be a mostanáig több mint 3 100 M1117-est leszállító Textron.

A Foreign Military Sales (FMS) programon keresztül és az Afghan Security Forces Funds (ASFF) keretéből finanszírozott program kapcsán ami biztos, az 240 jármű leszállítása, lévén a maradék 200 az a szerződés opciós részét képzi. Az első körös 240 M1117 előállításához szükséges mintegy 257 millió dollárból 125,9 milliót már el is különítettek, így a Textron New Orleans-i üzemében elkezdődhet az afgánoknak szánt gépek összeszerelése. A 240 jármű és a kapcsolódó pótalkatrészek szállításának, illetve a kapcsolódó képzés végrehajtásának megcélzott dátuma 2012 júniusa. Mint említve lett a szerződésnek van egy opciós záradéka is, mely egyrészt további 200 jármű 2012 decemberéig történő legyártásáról, másrészt 2014-ig tartó képzési és logisztikai támogatásról rendelkezik. Az opció eszközlésének értéke 286 millió dollár magasságában van megjelölve, azaz a teljes tervezett csomag megvalósulása esetén mintegy fél milliárd dollárt fordítanak majd az afgán haderő fejlesztésére ezen program keretében.

Iraki M1117

Iraki M1117 | Forrás: ArmyRecognition fórum ,

Az M1117 alapváltozata egyébként 1999-ben került limitált gyártásba, majd a katonai rendészek által Koszovóban lett tesztelve. 2002-re a Humvee-nál lényegesen magasabb ára (~140K USD vs. ~700K USD) miatt azonban le lett állítva a program – az akkori döntés indoklásában az szerepelt, hogy a meglévő járműparkkal is biztosítható, hogy ne kelljen az élőerőnek vállalhatatlan rizikót a vállaira venni. Aztán jöttek az afganisztáni és iraki tapasztalatok… Amiknek következtében az M1117 újra gyártásba került, a korábbi 3 hetente 1 jármű tempót pedig havi 56 járműre pörgették fel. Mindezek mellett az M1117 egyik változata a Tengerészgyalogság MRAP programjában is részt vett, azonban 2007-ben leverte a lécet, így ezen a vonalon nem, de az alapváltozat páncélzat ügyileg jobban felszerelt változatára további rendeléseket kapott a cég. Az MRAP program kapcsán szerzett tapasztalatok eredményei lettek a 2009-ben bemutatott továbbfejlesztett modellek, melyek most az Afganisztáni Nemzeti Hadsereg részére is szállításra kerülnek.

Videó egy motortér magasságában meglékelt, de amúgy kifogástalan állapotú M1117 ASV-ről.

5 hozzászólás “M1117-esek az afgán haderőnek”

  1. Hát a magyar hadsereg állítólagos „durrdefekt” -re fogott halálesetei után, szerintem mindegy miben utaznak. Mondjuk érdekesnek tartom ha egy fokozott védettségű jármű nem defektbiztos kerekekkel van ellátva. (vagy csak megint meg lett vezetve a jó nép, mert ez nekem hihetetlennek tűnik)

  2. „Az opció eszközlésének értéke 286 millió dollár magasságában van megjelölve, (…)”
    Brrrr…
    Ne haragudjatok, de ez borzalmas megfogalmazás!
    Nem lesz tőle olvasmányosabb egy írás, ellenben értelemzavaró és bosszantó. Kérlek ne!