|

Elkészült a továbbfejlesztett kínai csapásmérő?

A Kínai Néphadsereg légierejében számos MiG-klón üzemel, de vannak saját fejlesztésű típusok is, ezek közül is a JH-7A csapásmérőt közel 70 darabos példányszámban rendszeresítették. A típus meglehetősen régi alapokon nyugszik, ám ez nem tántorítja el a kínai mérnököket, hogy az új verziót korszerű külsővel és belsővel ruházzák fel.

A jelenleg szolgálatban álló verzió, a JH-7A | Fotó: China Defense Blog ,

Ahogy az a Chengdu J-10 és a JF-17 esetében is történt, ezt a típust is utólag kívánják ellátni a DSI (diverterless supersonic inlet – határréteg-leválasztó nélküli szívócsatorna) rendszerrel. Az átalakítás miatt a típus teljesen új törzselsőrészt kap, hogy a gép többi részét mennyire érinti az átalakítás, az később kiderült. A most nyilvánosságra került, titokban készített fotón ugyanis csak a gép orr-része látható, a szívócsatorna pedig meglehetősen hasonlít az F-35-ösére.

Makettként még így nézett ki | Fotó: Chinese Military Aviation ,

A számítógépes tervezőprogramban kezd alakot ölteni a típus | Fotó: China Defense Blog ,

És íme a most nyilvánosságra került kép:

Fotó: China Defense Blog ,

——
Köszönet a linkért snakeye-nak!

13 hozzászólás “Elkészült a továbbfejlesztett kínai csapásmérő?”

  1. stealthfighter

    Terminator!
    Az F-35-ös beömlője azért előnyös, mert nem kell nagy radarreflexiót és gyártástechnológiailag bonyolultabb határréteg-leválasztót tenni a beömlőhöz. A határréteg-leválasztó feladata a hangsebesség környékén egyesülő, és a transzszonikus tartományhoz képest hatványozottan nagyobb torlónyomást kifejtő lökéshullámrendszer hatásainak kiküszöbölése, ami hajtómű-pompázst idézhet elő („lefullad” a hajtómű). Üdvözlettel stealthfighter.

  2. Hümm, hümm nem hinném, hogy bármilyen szovjet gép lenne az indulási alap. 80as évek végén tervezték valszeg nyugati segítséggel. Az eredeti példányok angol hajtóművet kaptak. A paraméterei, meg eléggé tornádósak.

  3. Jól látod Hans. A Mig-21 (J-7 klón) ból kifejlesztettet FT-7 vagy JJ-7 még újabb nevén JL-9 harci gyakorló gép. Élég nehéz követni a kínai rendszerben a jelzéseket, mert a fejlesztés alatt akár többször is változtatják.