|

Újabb gépveszteségek

A napokban több jelentősebbnek is mondható gépveszteség történ, Irán, Ausztrália és Pakisztán flottája is megcsappant, de lezuhant egy B-25-ös bombázó is.

Kezdésként jöjjön a legkorábban történt eset. Május 30-án az Ausztrál Hadsereg Boeing CH-47D Chinook típusú szállítóhelikoptere zuhant le, majd gyulladt ki Afganisztánban. A fedélzeten tartózkodó 6 főből egy meghalt, a többiek különböző súlyosságú sérüléseket szereztek. Az ausztrál forgószárnyas kötelékben repült egy amerikai Chinookkal, mely egyből leszállt, hogy a katonák elláthassák sebesült társaikat. Az asztrál haderő szóvivője elmondta, egyelőre nem tudják, hogy lőfegyverrel vagy rakétával okoztak végzetes sérülést a szállítóhelikopternek, ám az amerikai védelmi minisztérium tagadta a lelövést, állításuk szerint nem észleltek a közelben ellenséges tevékenységet.

Aznap történt még egy gépveszteség, az Iráni Hadsereg egyik Bell AH-1J Cobra típusú harci helikoptere semmisült meg Isfahan városa közelében. A gyakorlórepülésen lévő forgószárnyas fedélzetén lévő kétfős személyzet mindkét tagja életét vesztette. Az esetet az előzetes tájékoztatás szerint műszaki hiba okozta.

Május 31-én a francia A5B autópálya melletti füves területen kényszerleszállt egy polgári lajstromban lévő North American B-25J-35-NC Mitchell típusú bombázó. A F-AZZU lajstromjelű, 108-47562 sorozatszámú gépet a Soc. de Developpement et de Promotion de l’Aviation vállalat üzemeltette. A gép Melun-Villaroche repülőterének közelében csapódott a földnek és jelentős sérüléseket szenvedett. A szemtanúk elmondása szerint az egyik hajtómű lángokban állt és a gép megpróbált visszafordulni a reptérre. A pilóta és utasa szerencsésen túlélték az eseményt.

A mai napra is jutott egy eset. Az ország keleti részén, helyi idő szerint 10 óra 30 perckor a Sindh folyóba zuhant a Pakisztáni Hadsereg egyik szállítóhelikoptere. A fedélzeten tartózkodó 5 fő közül legalább az egyik életét vesztette. Az eset okai egyelőre ismeretlenek, de a helikopter típusát is homály fedi.

6 hozzászólás “Újabb gépveszteségek”

  1. A B-25 bomber-t szombat vasárnap a Pardubicei repülőnapon láthatta volna sok hazánkfia/lánya..
    A 25-ösök hajtóműveivel több probléma volt. A Red Bull gépének hajtóműve is kigyulladt már többször, pld. Kecskeméten is, igaz, csak guruláskor és ezért elmaradt akkor a dinamikus bemutatója is..

    Kele