|

Véget ért a Telic hadművelet

Irak 2003-as lerohanásakor a támadó erők legnagyobb részét az Egyesült Államok csapatai tették ki, mellettük azonban már az első percektől ott voltak legfőbb szövetségeseik, a britek is. Az Egyesült Királyság katonái 2003. március 19-én éjjel léptek először iraki földre, és egészen 2011. május 22-ig ott is maradtak. A több mint nyolc éves misszió azonban véget ért, miután tegnapelőtt az utolsó mintegy 150 angol is elhagyta a közel-keleti országot. Ezzel pedig a Telic Hadművelet (Operation Telic) is véget ért.

A Telic Hadművelet a 2003-as invázió óta Irakban lefolytatott összes brit katonai akció összefoglaló neve. Csúcspontján körülbelül 46 000 fő tevékenykedett az égisze alatt, bekerülési költsége pedig nagyjából 9,3 milliárd angol font volt. Szomorú tény, hogy a hadművelet mintegy 170 brit katona életét követelte, akiknek a kétharmada harctevékenység közben esett el. Összhangban a nagy médiavisszhangot kapott amerikai csapatkivonással, az Egyesült Királyság is elkezdte katonái hazarendelését Irakból. Ennek a 22 hónapos folyamatnak értek most a végére, mikor is az utolsó másfél száz angol is összecsomagolhatott, és elhagyhatta eddigi műveleti területét.

Iraki tengerészek kiképzése brit trénerek segítségével |Fotó: Egyesült Királyság Védelmi Minisztérium ,

A 2009 áprilisától lefolytatott nagy volumenű csapatkivonási hullám után csak nagyon elenyésző számú brit maradt Irakban. A Királyi Haditengerészet az Iraki Kiképző és Támogató Misszió keretében 150 emberét hagyta az országban, akik a helyi tengerészek és parti őrök elméleti és gyakorlati felkészítését kapták feladatul, valamint egy ideig közösen végezték a járőrfeladatokat. Mostanra azonban ezt a feladatot is teljesítették – amint Max Marriner dandártábornok, a Telic korábbi parancsnoka elmondta: az Iraki Haditengerészet mára képes a felmerülő feladatok mindegyikét teljes értékűen elvégezni, így az ő jelenlétük feleslegessé vált.

One Response to “Véget ért a Telic hadművelet”