|

KC-390: A Rockwell Collins is beszáll

Az brazil repülőgépgyártó vállalat, az EMBRAER a közelmúltban bejelentette, hogy az amerikai Rockwell Collins cégtől rendeli a tervezés alatt álló teherszállító és légi utántöltő repülőgép, a KC-390-es avionikai rendszereit.

A Pro Line Fusion névvel illetett, 21. századi követelmények alapján összeállított műszerfal és háttérrendszerek lehetővé teszik majd, hogy a katonai teherszállítás mellett polgári útvonalakon is közlekedjen, ami a potenciális megrendelőnek tekintett civil csomagszállító cégek részéről az egyik legfőbb elvárás egy repülőgéptípus esetében. Ezzel az egyezséggel az amerikai vállalat legújabb fejlesztésű, ergonomikus, „üveg” pilótafülke-felszerelése (melyhez öt darab, nagy felbontású, 38.1 cm széles, többfunkciós kijelző is tartozik) már nem csak a polgári, hanem a katonai szférában megveti a lábát.

„A szoros kereskedelmi és technikai kapcsolat ennek a védelmi szektorban érdekelt megrendelésnek köszönhetően most tovább erősödött az EMBRAER és a Rockwell Collins között.” – nyilatkozta Eduardo Pinto, a brazil vállalat hadiipari ágának vezetője, aki elmondta, hogy a legfontosabb összetevők közül már csak a hajtómű kérdését kell tisztázni. (A verseny a CFM International CFM56 és az International Aero Engines V2500 erőforrása között dől majd el, bár elképzelhető, hogy mindkettőt integrálják.)

Az amerikai vállalat nem egyedüli esélyese volt a megrendelésnek, mivel a nagy haszonnal kecsegtető üzletre a brazil Synergy és az izraeli IAI közös tulajdonú vállalata, az EAE is pályázott egy még nem létező pilótafülke-koncepcióval, sikertelenül.

Ilyen kijelzőket kap a Bombardier CSeries típuscsaládja is

A Rockwell nem ismeretlen a brazilok számára, ugyanis a Legacy 450 és 500 típusú üzleti repülőgépek avionikai rendszereit is az amerikai vállalat szállítja. Az EMBRAER célja, hogy hosszú távon azonos (vagy csak kicsit eltérő) pilótafülke-felszereléssel gyártsa az összes típusát, lehetővé tevén így, hogy azonos típusjogosítással a gépcsalád többi repülőgépét is vezetni lehessen.

2 hozzászólás “KC-390: A Rockwell Collins is beszáll”