|

Leállították a Raptor repüléseit

Az Amerikai Egyesült Államok légierejének vezetése leállította az összes Lockheed Martin F-22 Raptor típusú ötödik generációs vadászbombázó repülését a fedélzeti oxigénellátó rendszer lehetséges hibája miatt.

A május 3-án elrendelt repüléstilalom az ACC (Air Combat Command – Légiharc Parancsnokság) vezetőjétől, Will Fraser tábornoktól származik, aki elmondta, hogy ez egy biztonsági intézkedés az elmúlt időszakban a fedélzeti oxigénellátó rendszer (OBOGS) hibája miatt tett számos bejelentés miatt. A határozatot megelőzte egy biztonsági intézkedés, az elmúlt hat hétben csak 25 ezer láb (7620 méter) alatt tevékenykedhettek az amerikai csúcsragadozó pilótái ugyanezen rendszer problémája miatt.

F-22 Raptor | Forrás: airforceworld.com ,

A földön rostokló gépekre rászabadítottak egy vizsgálóbizottságot, mely reményeik szerint hamarosan beszámol a meghibásodások okáról/okairól és javaslatot tesz a hiba kijavításának menetére. Az ACC parancsnokának tájékoztatása szerint a tilalom határozatlan ideig (a megszüntető határozatig) érvényben marad és semmiben sem befolyásolja az USAF légtér-védelmi feladatait, hiszen nemzetbiztonsági esetekben időszakosan feloldják a tiltó határozatot és a gépek teljes mértékben bevethetővé vállnak.

Jelenleg több mint 150 darab Lockheed Martin F-22 Raptor típusú vadászbombázóval rendelkezik az Amerikai Egyesült Államok, a jelenleg érvényben lévő (és minden bizonnyal végleges) 186 darabos megrendelés utolsó példányait a jövő év elején szállítja le a gyártó.

10 hozzászólás “Leállították a Raptor repüléseit”

  1. Ki mondta, hogy hadrendben van? Én az írtam, hogy integráció van…

    Tényleg 32-es az 1000 fontos. A tömeget tudom fejből a típusjelzést nem. Igazából nem értem, hogy az új GPS és egyéb fegyverek típusjelzése miért olyan összevissza. Van GBU-31,32, 35, ezeket felből tudom. Viszont van 54-es is. Hol van a többi a sorból? Minek lettek kiadva a számozások?

  2. Az eredeti kérdésre az volt a válaszod, hogy VAN.

    Nem, én azt írtam, hogy integráció van. Az nem képességet jelent. Pont. Nem értem, hogy a Gripen FAQ-m fényében nem esik le, hogy az integráció az nem egyenlő azzal, hogy „van”…

    Ez lényegesen különbözik a LESZ-től.

    A flotta egyes gépei nem a „lesz” állapotban vannak, mert a vas képes rá x széria felett. A fegyver használatát a jelek szerint nem gyakorolják, valszeg költségvetési megszorításokból, drága a repóra. Vagy mert szimplán még nem tartanak igényt a képességre jelenleg. A technika oldaláról felkészülés megtörtént rá. Ez is Gripen FAQ, az első lépés a vas rendszerítése. Ez megvolt. Próbaoldás és integrgáció is, az folyamat vége az, ami kiterjedten hiányzik.

    A designation oldalt meg ismerem, hiszen én is linkeltem. Nem magyarazza, hogy hova tűnt az egész 40-es típusjelzés a GBU-knál. :)