|

Az összes JHSV a U.S. Navy-hez kerül

Az Egyesült Államok haditengerészeti minisztere, Ray Mabus keddi bejelentése szerint a U.S. Navy és a U.S. Army között megállapodási szerződés jött létre, mely értelmében a korábbi tervekkel ellentétben mind a 10 Spearhead-osztályú katamarán, azaz a JHSV program teljes egészében a Navy-hez kerül.

A Joint High Speed Vessel (JHSV) program az Army és a Navy különálló, de ugyanazon célt, a hadszínterek közti/felé történő nagy sebességű vízi szállítást célzó programjaiból olvadt össze, az ausztrál Austal pedig 2008-ban megnyerte a program megvalósításának jogát. A korábbi elképzelés szerint a beszerzendő 10 katamaránon fele-fele arányban osztozott volna a Navy és az Army, azonban erről már múlt időben kell beszélni, a költséghatékonyság jegyében mindegyiket a Navy kapja meg. A szintén Austral szállította (máig rendezetlen sorsú) Hawaii Superferry-vel mintegy 70 százalékos azonosságot mutató katamaránokat a Tengeri Szállítási Parancsnokság (Military Sealift Command), azaz civil legénység fogja üzemeltetni.

Jelenleg 4 katamarán van megrendelve, ebből a JHSV-1, azaz a Spearhead várhatóan az idei év júniusában kerül vízre, decemberben pedig átadásra.

JHSV render

JHSV render | Forrás: Austal ,

A 103 méter hosszú, 3,8 méteres merüléssel bíró Spearhead-osztályba tartozó nagy sebességű katamaránok 625 tonna hasznos terhet lesznek képesek maximálisan 43 csomós (80 km/h) sebességgel céljuk felé “repíteni”. A 41 fős legénységen felül 312 fő szállítására képes katamaránok maximális hatótávolsága 35 csomós sebesség mellett 1 200 tengeri mérföld az Austal által publikált adatlap szerint. A katamaránokon lesz 1 db, CH-53 méretű helikopterek fogadására alkalmas helipad is.