|

Lezuhant egy indiai kiképzőgép

A tegnapi nap során lezuhant és megsemmisült egy indiai HAL HJT-36 Sitara haladó kiképző repülőgép (Intermediate Jet Trainer – IJT), mely a gyártó vállalat, a Hindustan Aeronautic Ltd (HAL) tulajdonában állt.

Április 28-án, helyi idő szerint 15 óra 10 perckor (09:40 UTC) Hosur közelében (80 kilométerre északkeletre Bangalore -tól) egy tesztrepülés során lezuhant egy HAL HJT-36 Sitara típusú, indiai fejlesztésű kiképzőgép, mely a típus berepülésében vett részt. A cég elnökének, Ashok Nayaknak tájékoztatása szerint a PT1 jelzésű, S3466 lajstromjelű gépet a pilóta egy bonyolult manőverbe vitte, ekkor történt a baleset. Elmondta, hogy a földbe csapódás előtt a fedélzeten tartózkodó kétfős személyzet sikeresen katapultált.

Nem ez volt az első repesemény, mely a PT1 jelzésű, S3466 lajstromjelű géphez fűzhető, ugyanis 2007 februárjában az Aero India kiállításon felszállás közben kinyílt a kabinteteje. A labilissá váló gép a nyitott kabintető miatt jobb oldalra dőlt és visszacsapódott a pályára. Az erőhatás közben defektet kapott és leért a szárnya. A gép kigyulladt és jelentősen megrongálódott. A kétüléses kiképzőgép fedélzetén csak egy pilóta tartózkodott, aki katapultált és sértetlenül megúszta a kalandot. Az eset után helyreállították, így egy évvel később újra csatlakozhatott a berepülési programhoz.

A HAL Kiran kiképzőgép (melyeket 1968 óta használnak Indiában) leváltására kifejlesztett típusnak tehát nem alakul épp zökkenőmentesen a berepülési programja, mely jelentős késedelmet szenvedett, miután a francia Snecma Larzac 04H20 erőforrást le kellett cserélni az orosz NPO Saturn 55I típusra. Ezt a késést csak súlyosbította, hogy a PT2 futóművei pedig 2009. február 4-én, leszállás közben becsukódtak, így a gép hasra szállt. Ez és a fent említett repesemény miatt szükséges renoválás újabb hónapokkal odázta tova a berepülési program végét, az újabb baleset pedig további évekkel vetheti vissza az új típus szolgálatba állását.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.