|

Pilatusnak újabb vevője akadt

A Radarfigyelőn a napokban beszámoltunk arról, hogy új típus fejlesztését kezdte meg a Pilatus Aircraft, most újabb örömhírt jelentett be a svájci cég, ugyanis régi-új vevő érkezett a házhoz Botswana személyében.

Botswana hadereje lecseréli kiöregedett Pilatus PC-7 típusú kiképzőgépeit, azonban az 1990-ben rendszeresített konstrukció nem tűnik el végleg, ugyanis a típus modernizált, Mk II jelzésű példányát rendszeresítik helyette. A 2011. április 13-án aláírt, 40 millió svájci frankos szerződés értelmében az afrikai ország 5 darab Pilatus PC-7 Mk II típusú gépet vásárol a helvét gyártótól, ám az összeg tartalmazza az oktatópilóták és a technikusok átképzését, a pótalkatrészeket, a kiszolgáló berendezéseket, valamint a számítógépes kiképzőprogramot. Az most megrendelt példányok szállítását 2013 első negyedévéig kell teljesítenie a Pilatus Aircraftnak, várhatóan ekkorra fejeződik be a személyzet átképzése is.

Botswanában a pilóták alapképzését a PC-7-esen kezdik, majd innen kerülnek a jelenlegi csúcstípusra, a Kanadában gyártott Canadair CF-5A/D ‘Freedom Fighter’-re. Köztes lépcsőként tervbe volt véve az Aero Vodochody L-159 ALCA beszerzése, azonban elakadtak a tárgyalások.