|

Különleges festésű török Sólyom

A nagyobb évfordulókon nem ritka, hogy egy-egy repülőeszközt díszfestéssel látják el, így nem meglepő tehát, hogy a Török Légierő 100. évfordulójára kapott csodaszép külsőt egy F-16 Fighting Falcon.

A szerencsés, 91-0011 sorozatszámú Lockheed Martin F-16C Block 40H típusú vadászbombázót még a Peace Onyx I keretében a Turkish Aerospace Industries üzemeiben szerelték össze és 1993-ban szállították le a megrendelőnek. A General Electric F110-100 sugárhajtóművekkel felszerelt masina az 100. évforduló alkalmából fekete alapfestést kapott. Ehhez jött az orr szürkés színe, valamint a függőleges vezérsíkra festett arany sólyom. A gép törzsén felülnézetből egy ezüst csillag látszik, hasára pedig a török félhold és csillag került arany színnel.

A különleges festésű török demo F-16-os az esemény alkalmából közel 20 perces bemutatót tartott az Ankarához közeli Akinci bázis felett április 15-én, katapultülésében Murat Keles őrnaggyal. A repülést megtekintette Törökország elnöke, Abdullah Gul és Isik Kosaner tábornok is, a légierő parancsnoka. A gép nyilvános bemutatkozása az Izmir/Cigli bázison június 4. és 6. között megrendezett repülőnapon lesz, ahol több mint 20 légierő képviselteti majd magát.