|

Szárnyaszegett Eurofighterek

Bár a líbiai hadművelet miatt most a figyelem középpontjában állnak a brit Eurofighter Typhoon típusú vadászbombázók, a rengeteg lerepült bevetés azonban előhozott egy tavalyi hiányosságot is.

Április 15-én egy parlamenti jelentésből derült ki, hogy a tavalyi év folyamán 5 kiképzett Typhoon-pilóta sem repülhetett, mivel nem volt elég pótalkatrész, így fokozatosan egyre kevesebb gép emelkedhetett a levegőbe, ennek köszönhetően többen nem voltak képesek lerepülni a bevethetőséghez előírt repült órákat sem. A logisztikai hiányosság érintette a kiképzést is, a Brit Királyi Légierő (RAF) 48 kiképzett Eurofighter-pilótájából csupán 8 teljesítette az éles csapásmérő bevetések végrehajtásához szükséges kiképzési feladatokat.

A hibák ellenére ők most az ászok Líbiában, a RAF történetében először dobtak le bombát a Typhoonok, megsemmisítve ezzel két tankot Misztráta közelében. Liam Fox védelmi miniszter április 14-én tartott beszédében elmondta, hogy az utánpótlás folyamatának megszervezése kritikán alulira sikerült, így nem érkeztek meg időben az igényelt alkatrészek. Azonban kihangsúlyozta, hogy „a Eurofighter projektet immáron ellenőrzésük alatt tartják és jó úton halad.”

Ez azonban kissé púderezett nyilatkozat volt, a háttérben sajnos kannibalizációval tartják életben a jelenleg repképes flottát, hogy elégséges repülőgépet állítsanak ki a velük szemben támasztott feladatok teljesítésére. A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a pótalkatrészekkel kapcsolatos problémák elhúzódhatnak egészen 2015-ig is és nem csak a szigetországra jellemző, hanem az összes Typhoon-üzemeltető hasonló problémával küszködik.

21 hozzászólás “Szárnyaszegett Eurofighterek”

  1. Itt a hivatalos reaglás… Bár mi állnánk így.

    April 15: UK Member of Parliament for , South Norfolk, Richard Bacon, who is also a member of the House of Commons public accounts committee, has fiercely criticised the Ministry of Defence (MoD) for its procurement of the Eurofighter Typhoon.

    “The MoD’s management of the contract to procure 232 Typhoon fighter aircraft has been little short of a disgrace,” he said in a statement. “The RAF will now end up with only 107 jets, less than half the number originally expected, while £3.5 billion has been added to the final bill by the MoD’s persistent over-optimism on costs. This extra £3.5 billion could have bought the RAF two squadrons of modern multi-role fighter aircraft off-the-shelf from the United States, including pilot training and support, and still left £1 billion in change.

    “The MoD also keeps flip-flopping over what it wants the Typhoon to do. It was originally designed to defeat Soviet aircraft, but when the MoD retired the Jaguar fighter-bomber early to save money, the RAF suddenly found itself short of ground attack aircraft. The MoD then spent £119 million giving Typhoons ground-attack capability, until the MoD decided to make further savings by retiring the Tornado F3s guarding the UK’s airspace. All the RAF’s Typhoons were then re-tasked to air defence again until a small number of ground-attack capable Typhoons were deployed to southern Italy for operations over Libya.

    “The Ministry of Defence’s ‘Pollyanna’ approach to procurement must have been inspired by the famous literary heroine, as the MoD seems determined to remain optimistic over procurement costs no matter what. Ministers, officials and senior military officers must all work together to tackle the MoD’s systemic optimism bias and ensure that the costs of future defence projects are far more tightly controlled in future”.

  2. Egymás után hullanak ki a „brit oroszlán” fogai…
    Ez bizony hazavághatja az aktuális tenderekre benevezett EF-t. 2015-ig elhúzódik? Hát annak nem itt van a vége…S mi a garancia, hogy sikerül megoladni?
    Annyira ki akarják centizni az összes alkatrészt, hogy csak annyit gyártanak belőle, ami az egyes gépetk élettartalmára elég? Az ember azt gondolná, hogy ha csökkentették a gépek mennyiségét, akkor legalább 80%-os hadrafoghatóság és megfelelő alkatrész utánpótlás van.
    Most meg kiderül, hogy alig 5 éves – vagy még fiatalabb – gépeket kapnak szét – ideiglenesen(?)-, hogy a többi repüljön…A lehetséges szoftver vagy elektromos hibákat még megérti az ember, bármikor előkerülhet egy „görcs” a rendszerben, de ez azért már több, mint aggasztó.

  3. Lássuk már be végre, hogy Nagy-Britannia a gyarmatbirodalom nélkül csak egy sziget, ami mindenből behozatalra szorul. Ha csak a húsz évvel ezelőtti sereget szeretnék fenntartani és részt venni az aktuáis háborúkban, akkor jegyre kéne adni sok mindent.
    Európa egyszerűen nem elég gazdag, hogy ilyen színvonalú technikát egyrészt kifejlesszen, másrészt fenntartson, harmadrészt, hogy használja is. A szellemi és anyagi kapacitás egyenként még megvan, mindháromhoz azonban hiányzik. Ezzel arányosan csökken Európa jelentősége a világban is. Beszélünk ugyan róla, de érzelmileg még nem tudjuk feldolgozni.
    Európa abból él, hogy jogokat, licenceket és pénzügyi szolgáltatásokat nyújt a világnak. A termelési, kutatási kapacitás MÉG megvan, de zsugorodik és sorvad.
    Európának váltania kell. Fel kellene ismerni, hogy az EU így szerte-széjjel nem súlypont a világban. Az út világos. Egy Eu-állam, egy hadsereg.

  4. Az út világos. Egy Eu-állam, egy hadsereg.

    Az EU hadsereg sose lesz megvalósítva mert külön külön mennek mindenre
    pl a németek már ebbe az évtizedbe megkezdik a leo 3 tank fejlesztését
    akkor gondolom új brit és francia tank is lesz .
    Ha már pedig annyira nagyra becsülik az EU-t akkor mérnem fejlesztik közösen ezzel is pénzt megtakarítani .
    Régebben volt itt közös EU szállító flottáról hír akkor lehetne EU-s vadászgép flotta is nem ? Ha meg szűnnének a nemzeti hadseregek akkor
    sokkal többet tudnának elkölteni fejlesztésekre is .
    Másképp nincs Értelme az egésznek .
    A NATO-t meg megszüntetni nincs már szovjet veszély .

  5. Puma. Pannon Puma

    Én még emlékszem arra az amerikai dumára,hogy ha megszűnik a Varsói Szerződés akkor a NATO-ra sincs szükség. Igen ám, de az amcsik a világ urai akarnak lenni és ehhez fegyverkezni kell.

    Egy békés európának nincs szüksége olyan mértékű hadseregre. De sajnos sok a széthúzás, az EU tagjainak nem kellene USA fegyvereket vásárolni akkor lenne pénz a fejlesztésekre.
    Persze az USA igyekszik jól kihasználni a megosztottságot, ezért Európa fegyverügyileg nem versenyképes, előbb lesz Dél-Koreának 5. generációs gépe mint az öreg kontinensnek.
    Itt persze már nem számolnak háborúkkal….

  6. Európa történelmi fejlődés okán. Önnálló nemzetekből állnak állta lában történelmileg kialakult természetes határokkal.
    Ezen belül elmúlt 100 év eben voltak az öregkontinensen vérre menő ellentétek.

    2. dik világháború EU-ra rá nyomja bélyegét (szerintem). Franciák és Angolok akarják, EU-t vezeti a németek pénzéből és gazdasági erejéből.
    Kínai így Kínai úgy az ottani gazdasági fejlődés németeknek is jól jött. Gazdasági híradások alapján magyar ipari termelés is a német gyáripar teljesítménye húzza.

    Európán belül érdekszövetségek vannak. Így működik. Ez igaz a katonai téren is.

    Tán Montezuma prognosztizált olyat ,hogy jövőben megtörténhet egy orosz-német össze borulás. Mivel a két államnak érdekei ezt szolgálnák. Ennek történelmi elő élete meg van.

  7. Roni

    Németekről beszélünk. Abba a népbe koros bűnbánatot jobban beleverték, mint a magyarba.

    Történelmi okok miatt nem ad el fegyver technológiát. Múltra hivatkozva a németek bizonyos fegyver rendszereket nem fejleszthettek.
    (Németeknek ezért nincs atomfegyverükbe, inkább kőkeményen fizetknek a francia nukleáris elretentő erőért.
    Pont elmúlt napokba írta itt valaki, hogy Francia atom arzenál fenntartásának költségét, a németek ki egyenlítik az EU-belül. A francia gazdáknak biztositok agrár támogatással)
    Mikor meg megengeték neki pl: Tankoknál. Egy új generációt alkottak Leopárd 2A1 megjelenével számoljuk az modern tank megjelenését, nem de?

    Német-Orosz együtt működés gazdaság szempontjából lehet jelentős.
    Németek Kínai gazdaság felemelkedése kapcsán is megtalálták számitásaikat.

    Oroszok most a Franciákkal azért vannak olyan jóba ,mert Párizstól tudnak korszerű haditechnikát venni.

  8. Érdekesek a hozzászólások is. Az Égei-tenger alatt jelentős kőolaj található azt rebesgetik, de vitatott területen van mindez, Törökország és Görögország tengeri határán, többek közt ezért is van az ádáz fegyverkezési verseny köztük, vagyis most már szinte biztos, hogy csak volt a görögök részéről. A törökök dübörögnek, licenszben fognak 6 type 214-est gyártani, a görögök is ezt tették volna, de csak 1 készült el náluk.

  9. Puma. Pannon Puma

    ” Nem igaz, hogy nincs meg az anyagi kapacitás.
    Az EU mind népesség, mind GDP alapján nagyobb az USA -nál, egyszerűen a politikai akarat hiányzik. ”

    Ezt hívják megosztottságnak ! Ha minden európai ország európai fegyvereket vásárolna, nem lenne gond az 5. generációs fejlesztéssel !

  10. Sziasztok, látta valaki ma 10.20-kor a Duna tv-ben „A tudomány műhelyében” című ismeretterjesztő filmet? Nagyon érdekes volt, a német SAR LUPE felderítő műholdakról szólt. Ami nagyon furcsa volt hogy a csúcstechnikájú német műholdakat az oroszokkal jutatják fel a pályájukra nem a francia (európai) Ariane-nel, de a felderítési adatokat meg osztják egymással és együtt működnek a francia Helios rendszerrel. Egy részről nem bíznak a németek a franciákban másrészről meg együtt működnek. Hát vannak zavaros viszonyok, az európai nemzetek között.

  11. Úristen monyok, sürgősen menj el egy nyelvtan tanárhoz, mert amit művelsz az hihetetlen. Itt már nem csak helyesírási probléma van, hanem fogalmazási gondok – gondok? katasztrófák – is vannak. Beszélni is így beszélsz? Tényleg tud segíteni egy jó pedagógus. no offense