|

Lezuhant két katonai helikopter

Mind Szudán, mind a Fülöp-szigetek légiereje elvesztett egy-egy katonai helikoptert. Az afrikai harci forgószárnyas balesete sajnos emberéletet is követelt.

A Szudáni Légierő kötelékébe tartozó egyik Mil Mi-24P típusú harci helikopter április 13-án egy kiképzőrepülésre indult volna Khartoum repülőteréről, azonban felszállás közben az egyik hajtóműve kigyulladt. Az erejét veszített repülőeszköz egyből süllyedni kezdett, majd a földnek csapódott. A forgószárnyas fedélzetén három fő tartózkodott, a baleset során egyikük életét vesztette, a másik kettő megsérült, őket kórházba szállították – mondta el Sawarmi Khaled Saad, a hadsereg szóvivője.

Szerdán a Fülöp-szigetek légierejének 22662 oldalszámú Bell UH-1H típusú forgószárnyasa a szigetország északi részén, Tayatay közelében egy üres telken, helyi idő szerint 10 óra 17 perckor hajtott végre kényszerleszállást. A berepülőpilótának készülő egy kiképzőrepülésen vett részt, amikor az eset bekövetkezett. A szokásosnál keményebb földet érés során a fedélzeten tartózkodó 5 fő közül a gépet vezető két pilóta kisebb sérüléseket szenvedett, őket kórházba szállították. A helikopterben jelentős kár keletkezett.