|

Megszorítások a holland haderőnél

A holland védelmi miniszter, Hans Hillen még április 8-án, pénteken jelentett be komoly megszorításokat a holland haderő vonatkozásában. A helyzet az, hogy a kormánynak a védelmi büdzsé vonatkozásában 1 milliárd eurót kell lefaragnia, mely nem lesz fájdalommentes.

[singlepic id=1711 w=584]

Egyrészt várhatóan 5 000 főnek – katona és a védelmi minisztérium civil alkalmazottjai – intenek búcsút, zömmel a redundancia csökkentésének jegyében, másrészt az eszközpark is kurtításra kerül. Utóbbi kapcsán a hírek szerint a szárazföldi erők vonatkozásában újabb adag Leopard kerül kivonásra, míg a légierőnél lényegében szanálják a Cougar helikopter flottát azáltal, hogy a jelenlegi 17 gépből 14-et kivonnak, mindössze hármat tartva meg SAR feladatokra. A merevszárnyasok sem ússzák meg a dolgot – az F-35 beszerzés elvileg nem érintett, de egy századnyi F-16-os már nem fogja az aktív állomány tagjaként megérni az utódtípus első tagjainak érkezését. A jelenlegi 87 darabos holland F-16 géppark a Volkel légibázison állomásozó 3 század egyikének feloszlatásával ugyanis 68 gépesre csökken. A hírek szerint leszerel a 2 KDC-10 tankerük egyike is.

35 hozzászólás “Megszorítások a holland haderőnél”

  1. Most kéne bejelentkezni a kopterekért, ha nem állnánk még jobban a béka segge alatt.

    Egyébként nem értem a hollandokat, minek kell annyi vadászbombázó? Ugy tudom gyarmataik már nem nagyon vannak (Suriname, Batávia??)- majd este utánanézek.. keleti fenyegetettség nuku.. OK lassan Chile lesz az holland exF-16MLU bázis, amennyit vettek belőlük, de maradék gépszám is nagyon sok, az országhoz és a fenyegetettségéhez képest.. Elég lenne 2-3 század.

    Amit nem értek, 1 tanker az semmi, legalább 2 kell.. A KC-10-eseik pedig még megfelelőek, nincsenek annyira leamorzizálva mint az USAF gépei..

    kele

  2. Képaláíráshoz:
    A nem egy Block 15-ös F16AM van a képen?

    kelepisti:
    Jaja! Mikor elsőre olvastam a hírt nekem is eszembe jutott ez, mntha nekünk tervezték volna :))
    14 db Cougar és 60 db Leo2-es keres új gazdit.
    A Cougar az „állítólagosan érkező” Huey-knál nagyobbak (újabbak is tán’)
    Nekünk szerinetm megfelelőbbek. A Leo-król nem is beszélve.

  3. Puma. Pannon Puma

    A különbség : a lefaragni szándékozott 1 milliárd euró kb. annyi mint hazánk 2011-es védelmi kiadása !
    Ezek után még játszani sem érdemes fegyver vásárlás gondolatával !

    Az is tény, hazánknak nem voltak gyarmatai és mindig a nyugatot védtük.. meg nem gazdagodtunk de hogy töketlen bal…sz politikusaink ilyen mélyre juttassák a hadsereget az példátlan történelmünkben !

  4. „és mindig a nyugatot védtük.”

    Kivéve amikor a keletet.
    Sajnos egyáltalán nem példátlan, ennél kritikusabb helyzetben is volt már nagyon szar a sereg. Sőt, inkább az a ritka, amikor jó volt egy-egy rövid időszakra.

  5. OFF

    Az is tény, hazánknak nem voltak gyarmatai és mindig a nyugatot védtük..

    Csak nekem van már tele a tököm ezzel a bullshit dumával? Csak én unom ezt a hülye turbómagyar szöveget…?

    Ennyi erővel meg a frankok a móroktól védtek minket nyugaton…

    BTW a török a mediterráneumban harcolt mással is…

    Vikingek?

    Hát a tőlunük keletebbre levők nem védtek minket a mongoloktól?

    Stb.

    ON

  6. Ami igaz az igaz. De azt is vegyétek már észre, hogy 732-ben az arabok az Ibériai-félszigeten keresztül próbáltak benyomulni Európába, míg eltelt közel hatszáz év és a Balkánon való próbálkozás következett. Ha itt, nem majd ott! A történelmi Magyarország már csak az elhelyezkedése miatt is utjába eset a hódíto töröknek.
    Nem kell ezt milliószor hangoztatni, de elfelejteni sem. Ezt már fölösleges – ha egyszer is megpróbáltuk volna – politikai érvként felhozni, csak kiröhögnének! Nem szabad elfelejteni, tanulni kell belőle és kész, másra sajnos nem jó! Ez van…

  7. Sokszor felületesen hivatkoznak a magyar szerepre, ez kétségtelen.

    De a „tények makacs dolgok”.
    Úgy a tatárok, mint a törökök fölajánlották a magyar királynak a testvériségre hivatkozással, hogy engedje át csapataikat nyugat felé.
    Nyilvánvalóan egy ilyen lépés valamilyen fokú függőséggel járt volna, de a választási lehetőség fönnállt, születhetett volna ilyen döntés!
    Ebben az esetben mit tett volna a híres Nyugat? Nyilván nem tudjuk, de erősen valószínű, hogy a földrész ma máshogy nézne ki.
    Objektíven szemlélve megérte-e Magyarországnak az ütközőzóna szerep?
    Egyértelmű NEM a válasz! Lecsökkent a harcok dúlta területeken a magyar népelem aránya, akiket jelentős számban bevándorlók pótoltak.
    A törökök kiverése után ráadásul az országot de facto gyarmatosították.

    Mi a mai napig ható tanulság? Kevesebb „európázás” és több önérdekű külpolitika (szorosan kapcsolódóan honvédelempolitika) üdvösebb volna…!

  8. Jó napot.

    Az amit egy páran itt nagymagyarkodásnak neveznek az egy jelenség.
    Aminek a kiváltó oka a tökéletes demokratkus világotok. Ez zavar titeket ez van.

    Mért emlegejük a Nyugat védelmét. Azért mert a nyugat jól meg is hálalta nekünk.

    Mongol, Török testvér nép. Ők se szívesen csatároztak velünk. Régen a rokoni viszonyok még jelentettek valamit. Csak hát útba voltunk nyugatfelé.
    150 éves Török ittlétet, jellemzője hogy török hodoltság alatt álló magyarokat nem kényszeritették a iszlámra való áttérésre csak vallási külön adóra. Ami a iszlám világba párját ritkitó kivétel volt.

    A nyugat meg nagyon hállás volt Habsburg úralom alá vettet.
    Akik idegen népeket telepitettek magyar földekre.
    Ezek után jutottunk el Trianonhoz. Ami magyar emberek földjének elrabrását jelentette.
    1921-1944 amíg szabadok voltunk újra tapra áltunk. De akkor a nyugat megint alánk tett engette hogy Ausztria és Németország eggyesüljön.
    Ausztria függetlensége hazánk függetlenségének záloga volt.
    Orosz megszállás, most meg a demokratikus rend :D Éljen.

    Batka szavaival és következtetésével egyet értek.
    Ez a nagy Nyugat orientáció oda vezette hogy héten leszavazták azt a alkotmány tervezett amely kimondta volna ,hogy magya földet és vízkészletet csak magyar állami,önkörmányzati és természetes(magyar) jogiszeméls bírtokolhatna. Ezen 3-om kategórián kivűl csak záros idejű haszonbérletről lehetne szó.

  9. „De a “tények makacs dolgok”.
    Úgy a tatárok, mint a törökök fölajánlották a magyar királynak a testvériségre hivatkozással, hogy engedje át csapataikat nyugat felé.”

    Mármint, hogy ha nem állunk ellen akkor ugyanúgy megszálnak minket csak kevesebbet mészárolnak. De ilyet bárkinek felkínáltak akik eléjük került.
    És baromi egyértelmű az is mért nem fogadta el ezt a Magyar király/nemesség. Ha a törökök megszálltak minket nekik mi marad? Semmi.

    Amúgy meg nemhogy az 1500as, az 1200as években is már MO egy katolikus Europai orzág.

    monyok: Te folyamatosan dolgokat beképzelsz, történelmet hamisítasz. Egyet idézek tőled:
    „150 éves Török ittlétet, jellemzője hogy török hodoltság alatt álló magyarokat nem kényszeritették a iszlámra való áttérésre csak vallási külön adóra. Ami a iszlám világba párját ritkitó kivétel volt.”

    Teljesen más oka volt, hogy a Törökök nem térítettek. A ritka is érdekes, hisz ugyanezen okok miatt nem lett az egész balkán Iszlám hitű. Ott ám nem csak 150évet voltak.

  10. hornet: Akkor a Görögök, Bulgárok…. meg MOot védték és azért vannak olyan szar gazdasági helyzetben mert „feláldozták” magukat Magyarország védelméért. Pedig tuti felkínálták nekik a megadást a törökök a hülyék mégis sokszor+sokat harcoltak.

  11. Az amit egy páran itt nagymagyarkodásnak neveznek az egy jelenség.
    Aminek a kiváltó oka a tökéletes demokratkus világotok.

    Én inkább a néhány jobb sulit leszámítva csapnivaló általános oktatási színvonallal, az erősödő politikai populizmussal, illetve a válság kapcsán felerősödő „keressük másban a hibát” jelenséggel magyaráznám.

    Persze a demokráciába belefér, hogy ellenzői is képviseltetve legyenek, ezzel nincs is gond.

    Azzal azonban, hogy minden egyes cikk hozzászólásaiban ugyanolyan megalapozatlan lózungokkal, gyakran minősíthetetlen magyarsággal megírva (ezt most nyelvileg értem) kapjuk az arcunkba a szittya öntudatot, a témához marginálisan vagy úgy se kapcsolódva, már inkább.

    Törökök meg nemigen folytattak térítő tevékenységet, szerették beszedni inkább az adót, gond is kevesebb volt vele, meg jövedelmezőbb is volt nekik, mint amilyen egy erőszakos iszlamizálás lett volna.

  12. Holland eszközöket jó lenne ha mi kapnák.

    Konkrétam mire gondolsz? Remélem a Gripen FAQ tartalma még a fejedben cseng. Milyen koncepcióval, miből és mire kell azokból bármi is? (csak elméleti sziten)

    Gondolom helikopterekre és tankokra gondolt.
    Én sztem tankra rá lehetne ugrani, esetleg hitelre megvenni. Azért leopard-2a6 igencsak ütős lenne, világ legjobb tankja a miénk lehetne (sokak szerint).

  13. Fade az sajnos elírtam.

    Oszmán Birodalmat ismereteim szerint áthatotta az Iszlám. Attürk Tábornok nevéhez pontosan ezért fűződik az állam és egyház szétvállasztása törököknél.

    Kolumbusz igazad van minden bizonnyal zavaró. Radikális gondolkodás ezen az oldalon megjelenése szerintem egyeseket, jobban zavarhat mint Takocs01 elmész össze esküvései.

    Amit írsz az az érem egyik oldala általában ezzel lehet magyarázni a nacizmus térnyerését 1920-30 évek Németországban.

    Új rend munkáságát biztosan ékesen tükrözi a magyar honvédség állapota nem de?
    Hogy is áll a magyar honvédség?
    Eszembejutott egy érdekeség még Meggyesi kormány idejérő mikor a közép iskolát kezdet akkor volt az hogy a 200-250 millió dollár név értékű orosz állam adóságol eladtuk 25milliór dollárért mondván úgyse kapnák meg a pénzt.
    Abból a tartózásból 2000 évek elején nem elehetett volna venni új Mi szállitó helikoptereket,BMP3-as, új csapat légvédelmet,S-300-as későbbi változatát, T-90 harckocsit vagy T-80-ast?

  14. Részemről itt befejeztem a radikális nézó pont emlegetését.
    Ha tulsokat mondjuk a vélt igazságunkat az elkopik.

    Jó lenne a Holland Leok is.

    Tényleg mi a helyzet sogorok fegyver leselejtezésével? Tudtommal oda tán be is jelentkeztünk egy két vasért?

  15. „Viszont egy helikopter típusból HÁROM gépet üzemben tartani? Normálisak ezek…?”

    Nem csak ezek a gépeik vannak:
    30 AH64
    13 CH47
    stb.
    Szerintem ezeket speciális feladatra tartják. (Cougar)
    ————-
    Nem hiszem, hogy az összes leépítette eszközt kiárulnák, egy részük tariba kerül szerintem.

    (Ps: a nyugatot védtük szöveg lehet igaz, csak valahogy mindig akkor kerül elő amikor elfogytak az ész érvek)

  16. Én arra lennék kíváncsi hogy vajon az f-16-osokkal együtt hozzájuk tartozó fegyvereket is leszerelnek-e? Leokat sajnos úgyse mi fogjuk megvenni, pedig néhány évtizedre megoldanák a tankproblémáinkat.
    /off
    Lehet hogy most hülyeséget kérdezek de Mo.-nak miért kell szállítoheliket fenttartania? Drágák, sérülékenyek, és csak minimális mennyiségű könnyűgyalogost vagy hadianyagot tudnak szállítani. Azt értem hogy nagyobb mennyiségben hasznosak tudnak lenni, főleg nehéz terepen, de nemtudom hogy egy háborúban mire mennénk azzal a néhány géppel amire nekünk futja(azt értem hogy katasztrófaelhárításra hasznosak lehetnek) Ezt csak azért itt kérdezem meg mert a fórumon láthatóan nem jár senki sem.
    /on

  17. acecombine

    ÖÖÖ 1000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 milliószor nagyobb szükség van rájuk mint bármi más haditechnikai eszközre gondolok itt:vadászgép,harckocsi,önjárólöveg,APC stb.
    Hogy konkrétabb legyek:árvizek,Kolontár és egyéb természeti/ipari katasztrófák.

  18. Fade!
    Ne haragudj de ezt most nem értem! A török hódítása, hogy függ össze azzal, hogy Bulgária vagy Görögország jelenleg gazdasági válságban van és minket védtek a török ellen? Útba estünk ennyi, ahogy ők is! Bulgária már anno a szocializmus végén is eléggé gondban volt, mikor az utolsó MiG-23-asunkat nagyjavították náluk, a pilótáink már akkor is nyított zsebkéssel őrizték, az ajándékba kapott babkonzervet, miközben várták azt az órát, mikor nyitott csapból forró víz fog csorogni a kádba….
    A görögök – akárcsak a PIG-esek+Spanyolország – pedig míg nem volt válság egész jól éltek. A gyroszos légierő is majd „kicsattant” annyi különböző tipusa volt/van! Jött a válság, a többit tudjuk. Vagy mondjam azt, hogy addig versenyeztek a törökökkel a fegyverkezésben, hogy megrokkantak? Ha így van megérte? Vitázni, néhány asztallapnyi szigeten, amin talán még sirályok sem élnek. Írom ezt úgy, hogy nem tudjuk – én legalábbis nem – hogy mi van a tenger fenék alatt. De még nem hallottam, hogy furótornyok lennének a Földközi-tengeren.
    Én is gondoltam már arra, két szabadságharc, cserben hagyott, levert forradalmak, nagyhatalmi játszmák tükrében, hogy át kellett volna engedni a törököket…(S most megkapom, hogy mennyire is nem vagyok magyar, meg ilyenek. Hogy nem tisztelem Kinizsi vagy Balassi emlékét.Áh!) Ja hogy utólag mindenki okosabb, hát igen! Utólag könnyű az észt osztogatni, pláne hogy a történelem, mint nyított könyv áll előttünk. De akkor erről Hunyadi János, Mátyás király, II.Lajos – s ezek csak a törökök ellenfelei – nem tudtak semmit! Védték a keresztény hazát és másodsorban európát, gondoljunk csak Mátyásra, aki volt annyira tökös, hogy még Bécset is adóra kényszerítette, pedig alig pár száz km-re a török, „döngette” a határokat. Nesze neked keresztény európa védelme! S Mátyás nagyon szeretett volna császár is lenni nem csak király, ha jól emlékszem…
    Ja és még csak annyit, hogy a törökök azért nem hírdették az iszlámot „tűzzel-vassal” anno, mert akkor a fent említett adótól estek volna el, ugyanis aki felvette az iszlám vallást a hódolt területeken, azok adómentességet kapott!
    Ha pontatlanságot vétettem, akkor kérlek javítsatok! Nem sértésnek szántam,csak válasznak! Köszönöm!

  19. Hornet102

    Szerintem ez a védtük a keresztény európát csak parasztvakítás. Leszarták a fent említett emberek,hogy mi van európával ők az országot védték.Egyébként ezt gondolom a Keresztes Háborúkról is.Ott sem a Szentföld védelme volt a lényeg hanem megunták az európai urak,hogy Aliék megadóztatják a kereskedelmi utakat(tudtommal a Keresztes Lovagrendek is eredetileg a kereskedők védelmére alakultak mint ahogy a legfontosabb váraik is a főbb kereskedelmi utak mentén helyezkednek el).

  20. Tudom hogy a helikopterek hasznosak katasztrófavédelemre(írtam is az eredeti posztban), én arra voltam kíváncsi hogy mit tudnánk kezdeni velük egy háború esetén. Kicsit furcsa hogy a honvédség új eszközökre szént pénzéből(ami az amúgy is szűkös költségvetés legkisebb része) valószínűleg olyan eszközöket fogunk venni amik egy valós háborúban nem sok mindenre jók, miközben a legtöbb fegyvernem(már amelyik még nem szűnt meg) évtizedekkel ezelőtti technikákkal kénytelen boldogulni. Tudtommal a honvédség fő feladata még mindig a honvédelem…

  21. A cikkre reagálva:
    A holland 16-sok vagy mennek „Csillába” -akarom mondani Chilébe, vagy Eu-ban keresnek nekik gazdát. Ekkor a lehetőségek:
    Horvátország, Bulgária, talán Szerbia.
    Extrém: ha a balti államok, közösen akarnak egy észt-lett-litván légtér felügyeletet.
    A probléma: Egyszeri kiszállítás. Honnan lesz alkatrész, fegyverzet, ki állja a kiképzést, ellentételezés semmi.
    A tankokat esetleg a lengyelek átveszik, ha a változat megfelelő…
    Hogy a Tigris és Párduc (ha volt egyáltalán) után „folytatódjon”, hogy német nagy vadunk legyen, nem valószínű! A gond, a fentieken kivül, ismételten csak anyagi… Megint lecsuszunk egy igéretes lehetőségről. Hogy molni megnyugodjon, nem a 16-ra értem a dolgot.

  22. Hornet102 !

    Voltak Német harckocsik a Honvédség kezelésében.
    A háború során sok típus megfordult a seregben.
    Konkrétan, a Tigris I. 1944 nyarán került, a 3. harckocsi ezred kilőtt Turánjainak pótlására. A Kárpátok előterében folyó harcokban vettek részt, jelentősen segítve tevékenységükkel katonáinkat. 13 db volt Magyar kézben ott.
    Párduc tankok átadására is sor került.
    1944-ben 5 db-ot adtak át kiképzési célokra, majd Románia átállása után, 10-12 db nekik szánt harckocsi került hozzánk.
    Ezek a dél erdélyi harcokban vettek részt.
    Ezeken felül, még jelentősebb számú PZ IV. harckocsi, illetve Stug III., Hetzer, rohamlövegek, valamint egyéb német harcjárművek is voltak a Honvédség alkalmazásában.

  23. molni!
    Ésszerű rotációra gondolsz, akkor ez lenne a legjobb megoldás, ha nem akarják eladni őket, de az 1 mrd-ot jó lenne nem csak megspórolni, hanem külföldi tőkéhez jutni a gépek eladásából! Ha ez nem jön be, akkor a legjobb megoldás, amit írtál. A finneknél működik!
    honvéd!
    A Tigrisről tudtam, hogy kaptun, a Párducban nem voltam biztos…
    De most már tudom, hogy kaptunk! Köszönöm az infót!