|

Szlávával erősítenének az oroszok a Csendes-óceánon?

Na nem a rozsdaette, befejezetlen ex-Ukrajnával, hanem az Északi Flotta „némiképp” jobban egyben lévő Szlávájával, a hajóosztály másodikként elkészült tagjával, a Marsall Usztyinov névre hallgatóval. Az Orosz Haditengerészet berkeiből származó sajtóértesülések szerint az 1986-ban hadrendbe állított cirkáló idén megkezdődő felújítása után 2013-től a Csendes-óceáni Flotta kötelékébe kerülhet át. A magas rangú illetékes elmondása szerint a Marsall Usztyinov cirkáló egy közepes mértékű felújítás előtt áll.

A Marsall Usztyinov a Nagy Péter társaságában

A Marsall Usztyinov a Nagy Péter társaságában ,

„A cirkáló két évben belül Szeveromorszkból Vlagyivosztokba kerülhet át az ottani felszíni flotta megerősítése érdekében” – közölte a haditengerészet egyik admirálisa, aki ugyanakkor azt is hozzátette, hogy még nem eldöntött dologról van szó.

Az indoklások között szerepelnek, miszerint egy ilyen kaliberű hadihajóra egyrészt jelenleg nagyobb szükség van egy olyan nagy és problematikus színtéren, mint a Csendes-óceán, másrészt érkeznek a Borejek és elég rendesen öregszik a Csendes-óceáni Flotta eszközparkja is.

Marsall Usztyinov a floridai Mayport kikötőjében 1991 nyarán

A ‘repülőgép-hordozó pusztítók’ egyike, a Marsall Usztyinov úszik el a floridai Mayport-ban a USS Saratoga (CV 60) mellett. A fotó 1991 nyarán készült. (A Forrestal-osztályú Saratoga-t pedig 1994-ben vonták ki) ,

A Csendes-óceánon jelenleg is található egy a Szláva-osztályú cirkálókból – konkrétan annak zászlóshajójaként szolgál az 1989-ben, a hajóosztály harmadik tagjaként hadrendbe állt Varjag. Az egykori Vörös Október 1990-ben került a Csendes-óceáni Flottához, ahol az anyagiak miatt nagyon-nagyon sokáig úgymond csak elvolt mint a befőtt. Felújítása után 2008-ban állt ismét szolgálatba. Tavaly nyáron San Francisco-ba „követte” az orosz elnököt:

http://www.youtube.com/watch?v=L9Akl9-GSyI

17 hozzászólás “Szlávával erősítenének az oroszok a Csendes-óceánon?”

  1. Teljesen nyilvánvaló az átrendeződés, a prioritási sorrend megfordítása az Északi-Flottáról a Csendes-Óceáni Flotta javára. Már az is meglepő volt, hogy a legújabb Borey SSBN, a Yury Dolgoruky is Vlagyivosztokba kerül, ahol mostanáig a legrégibb, Delta-III. boomerekkel tartották a frontot, pedig a nyugati szakértők azzal számoltak, hogy a Borey-ek az Északi Flottához kerülnek, és a frissen felújított Delta-IV. tengókat irányítják majd át a Csendes-óceánra. A felszíni flotta is nagyon erős lesz, hiszen a 2 Slava ( Varyag + Marshal Ustinov ) mellett oda kerül majd a felújítás alatt álló Admiral Nakhimov ( Kirov-3 ) is. Valamint oda tart a nagyszerviz után az Admiral Kharlamov ( Udaloy-6 ) romboló, és egy Sovremenny is, amelynek nem adták meg a nevét. Egyszóval, úgy gondolják az Orosz Haditengerészetnél, hogy a játéktér áttolódik az Atlanti térségből a Csendes-óceánra, és nem akarnak letolt gatyával állni, ha valami probléma adódik arrafelé…

  2. „Remélem , hogy még több orosz haditengerészetes hírt kapunk! :)”
    Lesz belole az biztos (hír). Júniusban indulnak a Bulava tesztek, Dolgorukijt, Nyevszkijt és a Szeverodvinszket át kelleni adni az orosz haditengerészetnek. Teoretikusan év végére be kellene fejezodni a Vladimir Monomach építésének is……

  3. „Mit keresnek tengerészgyalogosok a hajón?”

    Dudi, _minden_ nagyobb hadihajón van tengerészgyalogos egység, amerikai hajókat véve pl. a Ticonderoga cirkáloknak és az összes CVN hordozónak. Az oroszoknál a Slava és Kirov cirkálókon mindig is volt, de ha olyan helyre mennek, ahol szükség lehet rájuk, ( pl. Somalia, Ádeni Öböl ) akkor bizony még a rombolóik fedélzetén is van egy marine squad…

  4. Killer Clown

    Köszönöm!

    Az egyértelmű volt számomra,hogy ha éles bevetésre megy a ladik akkor van pár tengerészgyalogos a fedélzeten(főleg Szomália partjainál ahol ők ellenőrzik a halászokat)de ez egy protokolláris látogatás volt ezért az értetlenség.

  5. Ma vízre bocsátották a Gagesztán fregatott (projekt 11661K) Zelenodolszkban modernebb radioelektronikai berendezésekkel, fegyverzettel lesz felszerelve mint testvérhajója a Tatarsztan. Ez a hajó is a Kaszpi flottát fogja erosítenie, ha befejezik a teszteket és átadják a flottának.

  6. Honvéd telejes logikus lépés.

    Atomenergia alapjárton kevésbé szennyező. Több forrásból lehet venni hasadó anyagot. Teher tonnára nézve kevesebb kell belőle. Egy sziget országnál ez is fontos. Gyorsan bele spalyzolni több évre elegendőt egy krizis előtt utánna már nincs para hogy honnan van után pótlás

    Nukleáris fegyverzet azért kell nekik is mert Kínával hagyományos fegyverek terén úgy is alul maradnának.

    Tengerész gyalogos a hadihajók 3-dik védelmi vonala. Ezeket a nagy vadakat is bármikor érheti rajtaütés szerű megszálló manőver.
    Az össze hadi hajón alkalmazott fegyvernek van egy mimum értéke.

    Ha ellenség kerül a fedélzetre hát akkor a fedélzeti fegyverek nem érnek sokat.

  7. Haditengerészet történetébe volt egy pár példa mikor az erősebb hajó azért veszet el mert a gyengébb elenséges hajó legénysége megtudta szállni.
    Kapitány és Katonák cimű film is egy ilyen esetről szól.

    Béke időbe is jobb félni mint megilyedni.

    Első Kirovot mikor a szomi kalozok kereskedelmi halójónak nézték és megakarták szálni.
    Mi lett volna ha a fedélzetre jutnak és nincs béke időben tengerész gyalogos egység a hajón?

  8. monyok

    Egy hajón nem csak a tengerészgyalogosoknak van kézifegyvereik és nem is csak ők kapták meg a kiképzést a használatukra hanem a matrózok.

    „Első Kirovot mikor a szomi kalozok kereskedelmi halójónak nézték és megakarták szálni.
    Mi lett volna ha a fedélzetre jutnak és nincs béke időben tengerész gyalogos egység a hajón?”

    710 fő a legénység teljes állománya…Amúgy akkor a Pjotr Velikij éppen kalózokra vadászott így kicsit pontatlan a békeidő.

  9. „Mi lett volna ha a fedélzetre jutnak és nincs béke időben tengerész gyalogos egység a hajón?”

    Megnézném magamnak azt a kalózt, aki a mondjuk 30 csomóval tépő Kirov mellé besorol a csónakjával, belevágja a csáklyát az acéltestbe, majd felmászik rá, és elfoglalja… :-))
    Tengerészgyalogosok… az általad leírt esemény tutti a legritkábban előforduló eset a „munkaköri leírásukban”. Békeidőben a legfontosabb feladatuk a hajó védelme akkor, amikor idegen kikötőben tartózkodik, tehát hogy illetéktelen ne jusson a hadihajó fedélzetére. A második legfontosabb feladatukat nem nagyon reklámozzák hivatalosan: ők a hajó rendfenntartói is, tehát egy lázadás, parancsmegtagadás, vagy egy sima verekedés esetén ők tesznek rendet. Ezt annyira komolyan veszik, hogy a tengerészgyalogos egység parancsnoka felé csak a hajó kapitányának van utasítási joga, a többi tengerésztisztnek nincs!