|

Bíznak Oroszországban az ukránok

A Szláva-osztályú cirkálók negyedik, 1983-ban Komszomoletsz név alatt megkezdett építésű negyedik, máig befejezetlen tagja 2010. júliusáig Ukrajna név alatt várta sorsának alakulását – akkor az ukrán parlament megfosztotta az Ukrajna névtől. Akkortájt már nagyban zajlottak a puhatolózó egyeztetések a Moszkvának történő eladásáról. (#1, #2, #3, #4)

Az 1990-es vízre tétele óta befejezésére váró, már igen alapos felújítást igénylő cirkáló kapcsán az idei év januárjának végén Moszkva közölte, hogy álláspontja az, hogy nem kívánja megvásárolni a hadihajót, ám ha Kijev átadja nekik ingyen, akkor befejezik.

Project 1164 Ukrajna Mikolajivban

Ezen a 2004-es fotón a Project 1164 / Szláva-osztályú Ukrajna látható Mikolajivban | Forrás: Wikipedia ,

Március elején az orosz védelmi miniszter Anatolij Szergyukov azt a nyilatkozatot tette, hogy Oroszország még mindig vár Ukrajna részéről egy Moszkva számára elfogadható ajánlatra. Ukrán kollégájának, Mihail Jezhel védelmi miniszternek erre az volt a válasza, hogy Kijev nem kívánja visszabontani a hajót és véleménye szerint hamarosan pont kerülhet az ügy végére.

A szebb napokra váró Project 1164-osztályú cirkáló kapcsán az ukrán védelmi miniszter egy közelmúltbeli, a hajógyártással és a Szláva-osztállyal összefonódó Mikolajiv városában tartott sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy a szóban forgó cirkáló orosz részvétellel lesz befejezve:

„A cirkáló sorsa az orosz féllel folytatott tárgyalásokon dől el. De biztos vagyok benne, hogy az eredmény pozitív lesz” – hangsúlyozta Jezhel, aki az ITAR-TASS értesülései szerint március 25-én többek közt erről is tárgyalt Anatolij Szergyukovval. „Jelenleg is a hajóval kapcsolatos lehetőségeket dolgozzuk ki.” – tette hozzá, megemlítve, hogy az orosz védelmi miniszter áprilisban esedékes látogatása során természetesen megtekintik a hajógyárat és a hajót is.

7 hozzászólás “Bíznak Oroszországban az ukránok”

  1. Szerencsétlen hajónak eléggé vadregényes fordulatokkal teli sorsa van, főleg ahhoz képest, hogy még egy méterre sem hagyta el soha a kikötőt. Megmondom, hogy _szerintem_ mit kellene tenniük az ukránoknak, mert arra lassacskán maguk is rájönnek, hogy ezért a romért nem fognak egy fillért sem fizetni az oroszok. Viszont, a Jelcini időszak gazdasági összezuhanása alatt rengeteg hadihajót kivontak az aktív szolgálatból az oroszok, közöttük kisebb egységeket is, pl. korvetteket, rakétás naszádokat, stb. Az ukránoknak 2-3 ilyen kisebb hadihajót kellene kérni a Slava cirkálóért cserébe, és így mindenki jól járna. Az oroszok kb. a semmiért kapnának egy újabb deepwater rakétacirkálót, az ukrán flotta kapna néhány kisebb, de nekik bőven elég hadihajót a Fekete-tengerre, a hajógyár és munkásai pedig azzal járnának jól, hogy lenne munkájuk az átadott korvettek és őrhajók felújításával. Igazi win-win szituáció…