|

Újabb F-35-ösök érkeznek

Hamarosan újabb tagokkal bővül az F-35 Lightning II berepülésére kijelölt tesztflotta gépállománya, ugyanis a következő hónapokban két példány is csatlakozik a jelenleg repülő 10 géphez.

Mint arról a HTKA is beszámolt, március elején komoly technikai probléma vetette vissza az ötödik generációs típus tesztelését, ugyanis egy generátorhiba miatt minden F-35-öst a földre parancsoltak. Nos, azóta kiderült, hogy a hiba egy új generátor-konfiguráció miatt keletkezett, így a régebbi eszközökkel felszerelt példányok (szám szerint 3 F-35A és 4 darab F-35B verzió) repülését újból engedélyezték, az újak (AF-4, BF-5 és a CF-1) azonban a hiba okainak feltárásáig a földön maradtak, de már ezek is megkapták a zöld jelzést, így március 25-óta ők is szelik a levegőt.

Felszáll az AF-6 |Fotó: Tom Harvey, Lockheed Martin ,

Természetesen a márciusi eset meglehetősen kínos volt a Lockheed Martin számára, így minden eszközt bevet annak érdekében, hogy feledtesse a bakit. A napokban például bejelentették, hogy hamarosan teljessé válik a 12 gépes nullszéria-flotta, április elején érkezik ugyanis a második hajófedélzeti példány, a CF-2, de június előtt levegőbe emelkedik a CF-3 is, melyen jelenleg az utómunkálatok zajlanak a fort worth-i gyártósoron.

One Response to “Újabb F-35-ösök érkeznek”