|

Az EADS válaszokat vár

Mint arról a HTKA is beszámolt, a Boeing nyerte a 35 milliárd dolláros megrendeléssel kecsegtető KC-X tendert, ám a vesztes fél nem hagyta szó nélkül a döntést, az EADS értelemszerűen csalódott az eredményt illetően.

Az európai konzorcium amerikai leányvállalata, az EADS North America által nevezett KC-45A (korábban KC-30) jelölésű típus végül vereséget a szenvedett a rivális Boeing KC-767 NewGen Tanker koncepciójával szemben. A döntés ezúttal véglegesnek tekinthető, legalábbis a Pentagon által közzétett nyilatkozat szerint. Az EADS NA vezető tisztviselői sajnálatukat fejezték ki az eredménnyel kapcsolatban, és kiemelték, beleássák magukat a részletekbe.

„Ez minden bizonnyal csalódást keltő fordulat, minél hamarabb meg kívánjuk vitatni az USAF képviselőivel, hogy hogyan jutottak erre az eredményre.” – nyilatkozta a cég elnöke, Ralph D. Crosby Jr. „Hét évünk alatt mindig az a cél lebegett előttünk, hogy a katonáink számára a lehető legjobb képességeket biztosítsuk, továbbá amerikai munkahelyeket hozzunk létre azáltal, hogy a KC-45A típust az Egyesült Államokban szereljük össze. Ám továbbra is teljes mértékben elkötelezettek maradunk ezek célkitűzések iránt.”

Amennyiben az EADS nyerte volna a kiírást, egy összeszerelő üzemet hoztak volna létre a típus számára az alabamai Mobile-ban, továbbá amerikai cégek ezreivel kötöttek volna beszállítói szerződést.

„A program komplexitásából adódóan a döntés vizsgálata eltarthat egy darabig, ám választ kell adnunk több mint 48 ezer amerikainak, akik epekedve várják, hogy elkezdhessék a KC-45A részegységeinek és berendezéseinek gyártását. Tartozunk nekik annyival, hogy alaposan kielemezzük a történteket.” – fejezte be mondandóját Crosby.

„Bár más végkifejletet reméltünk, fontos megjegyezni, hogy ez csak egy lehetőség volt a sok közül az Egyesült Államokban. Kivételes technológiával és kiváló képességű platformokkal rendelkezünk, amelyek felbecsülhetetlen értékűek az amerikai fegyveres erők számára, jelenleg és a jövőben is. Rengeteget tanultunk a KC-X tender folyamán, világszínvonalú szervezetet hoztunk létre a Tengerentúlon és kivívtuk a védelmi minisztérium megbecsülését. Elkötelezettségünk az amerikai vásárlók iránt erősebb, mint valaha.” – zárta mondandóját Sean O’Keefe, az EADS vezérigazgatója.