|

Az Ausztrál Haditengerészet állapotáról

Némi csámcsogni valót közölt le az ausztrál sajtó a kontinensnyi ország haditengerészetének bevethetőségéről. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a flotta nem minden vonatkozásában áll a helyzet magaslatán. A legcsúnyább eset talán a 6 db Collins-osztályú tengeralattjáró személyzeti állományának minimálisra zsugorodása – mely szép lassan azért már kezd megoldódni, hiszen lassan feláll a negyedik egység képzett legénysége is. Szintén kellemetlen a kétéltű hadműveletek támogatását biztosítani hivatott hajók állapota.

Ezzel legutóbb a múlt héten szembesülhettetek az ausztrálok, hiszen a jelenleg hadrendben álló, ilyen feladatkörű 3 hajó egyike sem volt bevethető a Yasi nevezetű trópusi ciklon pusztítása utáni mentesítő feladatokban. Az HMAS Tobruk propeller tengelyeinek javítása végett nem volt azonnal bevethető, míg az HMAS Manoora és az HMAS Kanimbla kritikus állapotáról nem is olyan rég írtunk.

HMAS Tobruk

Bár a HMAS Tobruk kivonását a 90-es évek elejére tervezték az ausztrálok, 2012-ig mégis szolgálatban marad. még. Anno nyomott áron, vagy akár ajándékba is odaadták volna Új-Zélandnak. Nem kellett az üzemeltetési költségek és a hajó hoszabb távon bizonytalan sorsa miatt. Aztán vettek egy pár évvel fiatalabb hajót amivel végül jól ráfaragtak… ,

És ez még nem minden, úgy tűnik kiterjedtebb a baj! Mint kiderült a tavalyi év első felében a RAN hajóinak bő 2/3-a technikai jellegű, vagy legénység hiánnyal kapcsolatos problémák miatt nem tudta hozni az elvárható hadrafoghatósági rátát – az 54 hajóból konkrétan 38-at érintettek ilyen-olyan mértékben különféle gondok. A tengeralattjáró flotta például csak cirka 32 százalékos bevethetőségi mutatót termelt ki köszönhetően egyrészt annak, hogy még mindig csak 3 tengeralattjáróhoz van képzett legénység, másrészt a technika ördögének, mely meghibásodó motorok és generátorok képében kísértette a délieket. A sajtóértesülések alapján a Collins-osztály egységei egy év alatt – tavaly júniusig – 5-12 hónapot töltöttek a kikötőben, mely alatt 325 millió dollárt emésztettek fel.

Az HMAS Rankin periszkópmélységben a RIMPAC 2004 során

Az HMAS Rankin periszkópmélységben a RIMPAC 2004 során | Forrás ,

Mindennek tetejébe a fregattok közül 8 esetében szintén néminemű, ámde „kezelhető” létszámbeli problémákkal küzdöttek az ausszik. Hasonló helyzetben volt mind a 6, hidrográfiai tevékenységet végző hajójuk is.

A The Australian napilapnak az ügyben nyilatkozó David Johnston szenátor, az árnyék-kabinet védelmi minisztere az Ausztrál Haditengerészet elhanyagoltságát tükröző adatokat sokkolónak és elfogadhatatlannak minősítette: „Tudni akarom, kik a felelősek ezért a multi milliárd dolláros káoszért és hogy miként jutottunk ide.”

Russ Crane altengernagynak, az Ausztrál Haditengerészet jelenlegi fejének nyilatkozatában szintúgy szerepel, miszerint vannak néminemű problémák néhány hajó legénységgel történő feltöltésével. Az altengernagy elmondása szerint a képzési rendszerben jelenleg sok nagyon fiatal és így még nem kellően képzett jelentkező található. Azaz a jövőben a remények szerint pozitív irányba fog változni a helyzet. Az a helyzet, mely elmondása szerint nem veszélyezteti a tengerészeti műveleteket.

„Magabiztosan állíthatom, hogy rendelkezésemre áll a kapacitás a haderő vezérkari főnöke által támasztott követelmények teljesítéséhez.”

3 hozzászólás “Az Ausztrál Haditengerészet állapotáról”

  1. Közben most olvasom, hogy az ausztrálok „elkunyizták” a kivik szállítóhajóját a HMNZS Canterbury-t. (Itt van info erről a teknőről: https://htka.hu/2010/04/15/vizes-kivik/ )

    Jó, mondjuk az elkunyizás azért erős, de a tradicionálisan amúgy is igen szoros együttműködés még szorosabbra fűzéséről tárgyaltak tegnap, aminek egyik eleme, hogy az elkövetkező pár évben a Canterbury-t igénybe vehetik az ausszik, ha úgy adódik.

  2. Tcat

    A Kiwi Aussi sereget nyugodtan veheted egynek.A beszerzesek egymast kiegeszitve tortennek mar jo ideje es az utobbi par honapban felroppent ujra a kozos Nemzetkozossegi vedero es szovetseg letrehozasanak gondolata is, melybe nem csak ez a ket orszafg tartozna.