|

A wanati csata

Nem olyan régen találtam a neten egy PDF tanulmányt, amiben a wanati- csata részletes leírása és a csata tanulságainak levonása szerepel. Mivel az összecsapásról már készült egy mindenre kiterjedő tanulmány ezért ennek az írásnak nem célja egy részletes elemzés/ véleménynyilvánítás (ez utóbbit rátok bízom) a tanulmányról és a benne foglaltakról, csak egy kis figyelem felkeltés a PDF tartalmára.

COP Kahler

COP Kahler | Forrás ,

A Pakisztánból és Iránból induló utánpótlási vonalak elvágása, előfeltétele a tálibok legyőzésének és ezzel együtt Afganisztán konszolidációjának. Ezt felismerve az amerikai katonai vezetés a határ mentén előretolt bázisok (COP-Combat Outpost) létrehozása mellett döntött és ezekből a helyőrségekből kiindulva próbálta elvágni az utánpótlási vonalakat. Érdekes módon a szovjet invázió alatt a Szovjet Hadsereg más módon próbálta ellenőrzése alatt tartani ezeket a területeket. Állandó bázisok helyett a karavánutak mentén folyamatosan járőröző és azokat megszálló szpecnaz alakulatokban hittek, valamint helikopterekkel és repülőgépekkel próbálták az útvonalakat megfigyelni.

Visszatérve az amerikaiakhoz és a COP erődítményekhez, egy ilyen előretolt bázis a Wanat melletti Kahler COP amelyben az események idején a 2nd Platoon, Chosen Company, 2nd Battalion, 503rd Infantry Regiment (Airborne), 173rd Airborne Brigade Combat Team (173. Ejtőernyős Dandár 503. Gyalogezredének 2. összevont századhoz tartozó 2. szakasz) és az ANA (Afghan National Army – Afgán Nemzeti Hadsereg) kijelölt egységei összesen 72 fő ebből 48 Amerikai és 24 ANA katona teljesített szolgálatot.

A Wanat COP az aknavető felöl nézve

A Wanat COP az aknavető felöl nézve | Forrás ,

2008.07.13-án 04:20-kor a környező magaslatokról valamint a faluból heves és pontos (!!!) géppuska / RPG tűzzel egybekötött kb. 100 fegyveres az alig 50-75 méterre lévő (!!!) OP (Observation Post – megfigyelő állomás) elleni rohamával kezdődött a csata. Az ellenséges tűz pontosságára és hevességére jellemző, hogy rögtön a csata elején sikerült kilőni a COP-ban lévő M1046 HMMWV-t (alkalmas TOW rakéták indítására/kiszolgálására) és egy 120mm-es aknavető tüzelőállást. Eközben az OP-n az első 20 percben meghalt 4 katona (a 4 órás tűzharc végére az OP-ben 8 katona vesztette életét). A szövetséges katonák első reakciója a tűz viszonzása mellett tüzérségi támogatás kérése a közeli (7 km) Camp Blessingből, ahonnan 155 mm-es ágyúkkal lőtték a támadókat.

A tüzérségi csapás azonban szinte hatástalan volt az alacsony tűzgyorsaságnak (2 lövés/perc a 4 lövés/perc helyett) köszönhetően, és azért mert a tálibok olyan közel kerültek a bázishoz ahova már nem lőhetett a tüzérség. Történt mindez annak ellenére, hogy COP a legmodernebb felderítő és észlelő eszközökkel volt felszerelve, mégsem tudták a katonák a támadó tálibokat nyomon követni. A támadás megkezdése után körülbelül fél órával megérkezett az első CAS (Close Air Support) gép majd folyamatosan érkezett a légi áldás felfegyverzett MQ-1 Predator, AH-64, F-15E és egy „Bone” hívójelű B-1B képében. Ezzel tulajdonképpen a csata kimenetele el is dőlt, a tálibok visszavonultak a hegyekbe a szövetséges csapatok pedig üldözőbe vették őket. A támadók üldözése már nem tartozik szorosan a csatához ezért nem is kívánok rá kitérni az említésnél részletesebben. A csata mérlege szövetséges veszteségek: 9 halott és 31 (ebből 4 ANA) sebesült katona, a tálib veszteségek: 21-52 fő közötti halott és 45 sebesült (kizárólag amerikai forrásokra támaszkodva, nem hivatalos adat). Az biztos, hogy az amerikaiak mindössze két halott tálib holttestét találták meg a csata után. A kilenc amerikai halott közül nyolc fő az előretolt OP állásban vesztette életét, köztük a szakasz parancsnoka Jonathan P. Brostrom hadnagy. A kilencedik amerikai katona az aknavető-állás felrobbanása során vesztette életét.
Egy fegyveres összecsapáson belül ekkor szenvedték el az amerikai erők a legnagyobb veszteségeket a hadműveletek 2001-es megindítása óta.

Kitüntetések átadása a támadás során hősiesen helytálló katonáknak

Kitüntetések átadása a támadás során hősiesen helytálló katonáknak | Forrás ,

Írta: dudi

Akit a teljes jelentés érdekelne: Klikk ide

Forrás

  • http://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Wanat
  • 30 hozzászólás “A wanati csata”

    1. Tudom, dögöljek meg kötekedéseimmel együtt… ;) :D

      Két apróság lenne mindössze:
      a) A „Vörös Hadsereg” 1947. óta nem létezik, onnantól kezdve a helyes megnevezésük „Szovjet Hadsereg/Fegyveres Erők”.
      b) Magyar szövegben a szovjet/orosz különleges rendeletetésű csapatokat „szpecnaz”-nak írjuk, a „specnaz” az angol átírás.

      Egyébként pedig gratula – bővebb lére eresztve még jobb lett volna, de nem szeretnék telhetetlennek tűnni! :)

    2. Köszönöm!(azt azért lássuk be,hogy nem volt ez egy óriási munka)

      Azért nem részleteztem mert a PDF-ben szinte minden apró részlet le van írva(pl kitérnek a nagy számú akadályra amit az M4-esek és M-249 SAW-ok produkáltak),egy egyszerű fordításnak pedig én nem sok hasznát látom.

      Az üldözés alatt nem kell nagy dologra gondolni,nem is nagyon volt neki eredménye.

      cinikus

      Ami a SZPECNAZ-t illeti tökéletesen igazad van de a SZPECNAZ-t nagy betűvel kell írni mert mozaik szó.

      „A “Vörös Hadsereg” 1947. óta nem létezik, onnantól kezdve a helyes megnevezésük “Szovjet Hadsereg/Fegyveres Erők”.”

      ezt most hallom először! :O

    3. Bocsi, elírtam: 1946. (és nem 1947.) február 25-től változott a név.

      A szpecnaz-t nem kell nagy betűkkel írni, mert nem tulajdonnév, hanem két kifejezés (a ‘különleges’ és a ‘rendeltetés’) összevonásából született – a tipikus szovjet borzalmak egyike. :D Néha, ha egy konkrét szpecnaz egységről van szó, írják ugyan nagy kezdőbetűvel, de ez nem túl szerencsés, mert szpecnazból van egy rakat: a városi rendőrségek egységei, GRU, VDV, Morpeh, stb.

    4. cinikus

      Igazad volt, én pedig javítottam. Az észrevétellel nincs baj, a stílus meg…!? Ha nyugodt stílusban íros is kijavítjuk! :-)

      Dudi küldött még néhány képet, amit sajna bizonyos okoból nem tehettem bele a cikkbe, most viszont link formájában megosztom, mert érdekesek.

      Az első egy áttekintő vázlat a támadásról:

      http://www.captainsjournal.com/wp-content/uploads/vpb_wanat.jpg

      A másik kettő pedig a bázist mutatja hasonló szemszögből

      http://img209.imageshack.us/img209/5389/cimg0309c.jpg

      http://i51.tinypic.com/10rlkzt.jpg

      Az utóbbin jól látszanak a homokzsákokból emelt tornyok és a bázis középső részén az aknavető állás elhelyezése.

    5. Nincs VDV SZPECNAZ.Mert a SZPECNAZ alakulatok a hadsereg esetében a GRU-nak vannak alárendelve nem pedig fegyvernemeknek.Olyan előfordulhat, hogy egy VDV hadosztályhoz van vezényelve egy SZPECNAZ egység/csoport de ők ettől nem lesznek VDV SZPECNAZ.

    6. Dudi:

      Ezen baromira nem fogunk összeveszni, mert nem szokásom veszekedni, de a szpecnaz kifejezés használatát ne így képzeld el.
      Ha azt írod, hogy „A szpecnaz”, akkor az általában a GRU szpecnaz egységeit jelenti: de nem A szpecnaz egységét, mert van ilyenből egy rakat, tehát egységeket takar mindaddig, amíg meg nem jelölöd, melyikre is gondolsz.
      Aztán – mint már említettem – van az az apró probléma, hogy arrafelé mindenki szereti magát egy szpecnaz egység tagjának tudni, így még a Katasztrófahelyzetek Minisztériumának is vannak szpecnaz (értsd: különleges rendeltetésű) egységei, de ők nem tépik le fél kézzel senkinek a fejét. ;) Ugyanígy vannak szpecnaz egységei a nagyobb városok rendőrségeinek – egyszerűen nem „kommandó” vagy „terrorelhárítás” néven emlegetik őket, hanem szpecnazként, lévén ők oroszok. :)
      Ennek megfelelően az FSZB-nek, az MVD-nek, a VDV-nek és a Morpeh-nek (stb) is vannak szpecnaz csapatai, amelyeknek közük nincs a GRU-hoz, de különleges rendeltetésűek a VDV-n vagy a tengerészgyalogságon (stb) belül, tehát – akár tetszik, akár nem – szpecnazként emlegetik őket is.

      Szerintem senkinek nem volt baj a stílusával.

    7. cinikus

      Értem mit mondasz.A SZPECNAZ valóban egy gyűjtőnév de katonai értelemben a GRU SZPECNAZ-ra használják,szóval pl a VDV-nél egy olyan szakasz ami valami speciális feladatra van kiképezve még nem fogják SZPECNAZ-nak nevezni holott az mert ugye speciális rendeltetésű.

    8. Mert én ilyen vagyok. Az ilyen posztokon kéne tartani 1 megfelelően idomított táskakutyát. Tacsit, vagy ilyesmit. 10xesére emelné a védelmet. Az előbb tudná, hogy támadni fognak a talibánék, minthogy azok kitalálnák.

    9. A Wanat volgyben levo remote outpost-on tudtak a sracok hogy tamadas keszulodik, mar 2 nappal azelott hogy az bekovetkezett volna. A falu helyi lakosai szoltak is a katonaknak, hogy idegen militansok egy csoportja a kozelben vannak. A 173 STB Airborne-osok jelentettek is a parancsnoksagnak es erositest kertek (talan vagy 30 katona lehetett ott, a tamadok meg sacc. 150-en), de nem kaptak erositest. Annyi emberrel keptelenseg volt megveddeni ez a rendkivul komplikalt helyen levo outpost-ot. Ja, es meg vmi: ezt a helyet az Army mar bezarasra itelte a tamadas elott. A tamadas utan pedig gyorsan (es felelotlenul) kiuritettek, rengeteg loszert ,robbanoanyagot, es JP8 -as uzemanyagot hatra hagyva.

      Lehet csamcsogni az eseten, de egy orosz vagy magyar alakulat sem tudta volna a helyet ennyi emberrel beveddeni. PONT.

    10. Jó nagyot Mindegykinek!
      Allah növessze nagyobbra mindenkinek mindenét. Ottan voltam Wanatnál, amelyet mi szerettünk volna Talib Dien-Bien-Phu-nak teszegetni. Felderítőink jelentették, hogy a hitetlenek kevesen vannak és gondolatban már otthon járnak. Nosza. Amink vót, azt kilőttük rájuk. Amijük maradt, azt kilőtték ránk. Má’ nagyon nagy vót az adrenalin szintünk, amikor megjelent Ali a kecskepásztor. A botjával mindenkit elzavart. A hitetlenek később azt mondták, hogy direkt ürítették ki, pedig Ali zavarta el őket, aki mindegyiknek felajánlotta 85 éves, fogtalan feleségét. A kecskéire azonban nagyon vigyázott, mert értékesek. Na ígyen vót a dolog. Allah növessze………