|

Kína elbukta az Invinicible-t, újabb angol hadihajók kerültek eladósorba

A legutóbbi haderőreform kapcsán eszközölt megszorítások kapcsán az angol haderőnek keletkezett/keletkezik egy „kis” felesleges eszközparkja, melynek tagjaiból érthető okokból szeretnének némi pénzt látni. Ez ügyben eddig főleg a Királyi Haditengerészet szolgáltatott híreket.

Egyrészt a 2006-ban hadrendbe állt Bay-osztályú LSD, az RFA Largs Bay-jel kapcsolatban, ami felreppenő pletykák szerint esetleg Ausztráliába kerülhet. Vagy nem, hiszen újabb értesülések szerint az angolok még korábban felajánlották az ausztrálokhoz hasonló gondokkal küzdő Chile számára is.

A másik vonal az Invincible-osztályú repülőgép-hordozók névadó tagja kapcsán érkezett: a 2005-ben deaktivált hadihajót aukció keretében hirdették meg tavaly novemberben. Idén januárban már arról írhattunk, hogy egy kínai származású üzletember, bizonyos Lam Kin-Bong szíves örömest megvenné a hajót, mellyel természetesen minden tekintetben békés céljai vannak: megvásárlása után átvontattatná azt Zhuhaiba, ahol iskolát nyitna benne, melyben a kínai-brit kapcsolatok erősítésén fáradoznának (tehát kulturális és nyelvi oktatás folyna a hordozón).

Ez ügyben a legfrissebb fejlemény, hogy London közölte az immáron cirka 20 éve Angliában élő üzletemberrel, hogy 5 millió fontos / 8 millió dolláros ajánlat ide-oda, az Invincible-t egy hajók újrahasznosításával foglalkozó török cég nyerte. Hogy a törökök mennyit ajánlottak az egykoron szebb napokat látott hadihajóért, azt nem tudni, lévén az angolok ezt egyelőre nem közölték, ám Lam Kin-Bong véleménye szerint messze kisebb ajánlattal szorították ki. (A kínai ajánlat a kipucolt repülőgép-hordozóért várt összeg majd duplája volt állítólag.) A kínai sajtó 2 millió fontos török ajánlatról írogat mindenesetre. Lam Kin-Bong állítása szerint a továbbiakban is licitálni kíván kivont hadihajókra.

Ha valóban így tervezi, akkor nem is kell sokat várnia, hiszen néhány romboló került fel a szóban forgó aukciós oldalra. Konkrétan a 6 db, modern Type 45-ös rombolók által váltott Type 42 osztályról van szó. A Királyi Haditengerészetnél 2014-ig múlt időbe teendő hajóosztály három tagja kapcsán a Disposal Services Authority weboldala újabb remek ajánlatra hívja fel a nagyérdemű figyelmét: eladósorba került a 4 darabos Batch 2-es szériát 2009/2010-ig erősítő HMS Exeter, HMS Southampton és az HMS Nottingham.

HMS Southampton

Az HMS Southampton 7 hónappal a 2009. februári kivonása előtt | Forrás ,

A 1980-1983 között hadrendbe állított, értelemszerűen bontásra szánt hadihajók aukciós adatlapján az HMS Illustrious esetéhez hasonlóan kitérnek mekkora mennyiségű fém nyerhető ki a hajótestekből, illetve arra a tényre, hogy a vevőnek gondoskodnia kell a vontatásról, hiszen a gázturbinák és generátorok már nincsenek a hajókban.

Az aukció március 24-én zárul, a portéka megtekintésére február 7. – 18. között van lehetősége az érdeklődőknek Portsmouth kikötőjében.

A Type 42 osztály a Royal Navy tálalásában …

httpv://www.youtube.com/watch?v=SmT2-apbm-k

… és az utódosztály másodikként, 2010 nyarán hadrendbe állított tagja az HMS Dauntless (D33). A Type 45-ösök jelenlegi kiépítésükben csak légvédelmi rombolók…

4 hozzászólás “Kína elbukta az Invinicible-t, újabb angol hadihajók kerültek eladósorba”

  1. „az Invincible-t egy hajók újrahasznosításával foglalkozó török cég nyerte.”

    Ez most mit jelent, hogy beolvasztják vagy hogy továbbértékesítik a törökök? Lesz még ebből iskola Kínában…

    Néhány F-35B valószínűleg elférne rajta, de a törökök nem rendeltek F-35B-t és különben is, minek nekik egy hordozó.

  2. Ezen a Type 42n komolyabb radarok vannak, mint Falklandnél az Inviciblen voltak. Falanx, rakéták … ez mind az anyahajókra kellett volna.
    Az első videó 3.06nál az animáción a romboló a kanyarban befelé dől. Ez a valóságban is így van? Neeem …

  3. Ez nagyon izgalmas hír és egyben sok-sok konteót, elméletet lehet köré szőni.
    Törökország szinte biztos, hogy ácsingózik egy repülőgép-hordozó után, egyszerűen ez presztízskérdés náluk.
    Lassan lesz az olaszoknak komoly hordozója F-35B-vel(a hordozó már megvan) és a spanyoloknak is van egy könyebb hordozója, 12 Harrier II-t képes úsztatni,reptetni.
    Az olaszokkal ha jól tudom kifejezetten baráti viszonyban vannak, ráadásul mostanság jelentősen megnövelték a külkereskedelmi mutatóikat NB irányába és vissza, mindezt bilaterális egyezmények alapján, szóval próbálnak haverkodni velük.
    Szerintem USA és a távol-keleti szövik inthettek be az üzletre, mert tuti nem a vastelepre került volna, egyszerűen nehéz egy ilyen hajót összehozni, nagyon sok mérnöki óra,ötlet van benne. Viszont ez a lépés se jó mindenkinek a Földközi-tengeren. Nem hiszem, hogy a Fekete-tengerre kerül, nemrég írtak alá egy védelmi egyezményt az ukránokkal,oroszokkal, ott most biztonságban tudhatják a partokat.