|

Indiai ASRAAMok?

India régóta tervezi a Mirage 2000 és a SEPECAT Jaguár vadászbombázóinak modernizációját, most a kéthajtóműves típus átfogó felújítására kapott ajánlatot az ázsiai ország.

Az európai fegyvergyártó óriás, az MBDA az izraeli Elbit és a brit Cobham vállalatokkal közösen nyújtott be pályázatot az indiai SEPECAT Jaguár típus indiai példányainak modernizációjára. A teljes avionikai rendszer felújítása és a hajtóműcsere mellett a csomag része a fegyverzet bővítése is, mely tartalmazza az AIM-132 ASRAAM kis hatótávolságú légiharc-rakétát is. Az üzlet részeként az MBDA felajánlotta, hogy segít Indiának egy hasonló kategóriájú fegyver kifejlesztésében.

ASRAAM rakétát indít egy Eurofighter Typhoon ,

A brit vezetéssel, de „hagyományosan” európai kooperációban készülő ASRAAM az egyik legjobb látótávolságon belüli célok ellen alkalmazható fegyver a piacon. Sisakkijelzővel alkalmazva a rakéta alkalmas akár a gép mögötti légtérben elhelyezkedő célok megsemmisítésére is. A rakétát jelenleg a brit Eurofighter Typhoon és az ausztrál F/A-18 Hornet vadászbombázókon alkalmazzák, de korábban üzemeltek a brit Harrier és Jaguar típusokon azok kivonásáig.