|

Új lövedékálló mellényt kapnak az ausztrál katonák

Ausztrália azon nemzetek közé tartozik, melyek az átlagoshoz képest nagy számban állomásoztatnak csapatokat Afganisztánban. Ebből kifolyólag katonáik napi szinten hajtanak végre harcfeladatokat, melyek során gyakorta összetűzésbe kerülnek a tálibokkal. Mivel pedig Ausztrália kiemelt fontosságúnak tartja az idegen földön harcoló katonáinak személyes biztonságát is, ezért a lehető legjobb védelmi eszközökkel szeretné felszerelni őket. Ezen törekvés részét képezte az elmúlt években egy új lövedékálló mellény kifejlesztése, melynek első sorozatgyártott példányai nemrégiben kerültek ki a gyárból.

A Tiered Body Armour System, azaz TBAS fejlesztéséért és gyártásáért az ausztrál illetőségű Australian Defence Apparel (ADA) felel, melynek Bendigóban található gyárában a napokban elkészültek az első sorozatgyártott mellények. Ezek az ausztrál katonák által jelenleg alkalmazott kétféle lövedékálló mellényt (Modular Combat Body Armour System – MCBAS, valamint az Eagle Marine) fogják leváltani. A jeles esemény kapcsán ellátogatott a gyárba Jason Clare, a Védelmi Beszerzések Hivatalának vezetője is.

Az ausztrál védelmi miniszter az új mellény prototípusát segíti fel egy katonára (Forrás) ,

Az új mellény könnyebb, jobban idomul a testhez, kényelmesebb és nagyobb mobilitást is biztosít a terepen. A tesztelését végző katonák szerint sokkal szélesebb mozgási lehetőséget kaptak általa, főleg a vállrészen lett optimálisabb a TBAS. Ezáltal könnyebben kerülhetnek jobb lőállásokba, pontosabban tüzelhetnek, és gyorsabban mozoghatnak a csatatéren. Éles helyzetben ezen éltek múlhatnak, tehát mindenképpen jelentős mérföldkő az új eszköz bevezetése.

Kifejlesztésére egyébként azért volt szükség, mivel a korábban alkalmazott MCBAS túl nehéznek és kényelmetlennek bizonyult. Ezt még az iraki misszió követelményeinek megfelelően alakították ki: a védettség területén kiemelkedő volt, ám mivel ott nem kellett hosszú járőrfeladatokra indulni, így nem volt szempont a minél nagyobb mobilitás elérése. Mikor azonban áttelepültek Afganisztánba, megváltozott a helyzet: itt már hosszú, kemény gyalogos feladatokra került sor a nehéz, hegyes-dombos terepen.
A probléma ideiglenes korrigálására rohamtempóban beszerezték az amerikai Eagle Marine mellényt, mely könnyebb volt ugyan, mint az MCBAS, ám még mindig nem eléggé. Addig viszont tökéletesen megfelelt, amíg el nem készült és szolgálatba nem állt a TBAS.

A TBAS tesztelését végző egyik katona |Forrás: Védelmi Minisztérium, Ausztrália ,

Az új mellény tesztelését az elmúlt 18 hónapban végezték Ausztráliában a különleges erők, a haditengerészeti speciális búvárok, valamint az 1. gyalogsági dandár közreműködésével. Mindannyian úgy vélekedtek, hogy a TBAS felülmúlja mindkét elődjét, és kijelentették: ezt a mellényt szeretnék viselni afganisztáni kiküldetésükben. Ez a vágyuk teljesülni is fog: az ADA rövid időn belül 1600 darabot gyárt majd belőle, később pedig további megrendelések is várhatók az ausztrál fegyveres erők részéről.

5 hozzászólás “Új lövedékálló mellényt kapnak az ausztrál katonák”