|

További 1 400 tengerészgyalogos

A Pentagon további 1 400 tengerészgyalogost vezényel Afganisztánba.

A Védelmi Minisztérium szóvivője, Dave Lapan ezredes elmondta, hogy most jelölik a katonákat, s várhatóan néhány héten belül már indulhatnak is.

Lapan kiemelte, hogy Robert Gates védelmi miniszter szerdán (2011. január 5.) hagyta jóvá további katonák küldését a nevezett országba, az ellenállókkal szembeni fellépés fokozása, valamint az eddig az újjáépítés során élért eredmények biztosítása céljából.

Újabb katonák Afganisztánba...

Újabb katonák Afganisztánba… | Forrás ,

Barack Obama egy évvel ezelőtt hagyta jóvá 30 000 katona Afganisztánba küldését, s egyben engedélyezte a védelmi miniszternek – szükség esetén – a jóváhagyott létszámon felül további 10 százalék (3 000 fő) bevetését.

Lapan hangsúlyozta, hogy a most küldendő 1 400 fő bőven az elnök által engedélyezett kereteken belül marad.

Érdemes megemlíteni, hogy Obama július elején tervezi elkezdeni az amerikai katonák kivonását a nevezett országból…

20 hozzászólás “További 1 400 tengerészgyalogos”

  1. Most ha elkezdik kivonni az amikat akkor ki veszi át a helyüket anno?Ugy csinálják majd mint Iraqban?Szerintem Afganisztán valóban polgárháborús övezet lesz mikor kivonulnak onnan a szövetségesek.A tálibok mellet ott van a konzervatív lakosság.Afganisztán más mint Iraq.Iraqban nem kellett legyőzni olyan szervezett ellánálló csoportot mint a talibán.Innen akkor kellene kivonulniuk ha a tálibokat elintézik.Tudom nagy veszteség de akkor ha félbehagyják minden visszaáll a régi rendre pár éven belül.

  2. Sajnos igazad van….Oda mehetnek rendet rakni széttúrni egy országot majd ott hagyni minden következmény nélkül…És most lehet vitázni azon hogy előbbre lett e ott Afganisztán valamilyen szempontból,mert az csak a kivonások után derül majd ki.

  3. Hát ezt durva! Egy utolsó 1400 fős „gázfröcs” a hadműveleteknek, úgy hogy júliusban elkezdődik a „coming home”? Afganisztán olyan, mintha benne lennél egy nagy tésztaszűrőben és az lenne a csónakod, miközben a nyílt óceánon sodródsz. Mindegy mennyi lyukat tömsz be, sosem lesz elég időd, és anyagod sem, mivel ha sikerül is betömni – egy ideüleg az összeset – akkor az első tömítések engednek és kezdődik az egész művelet előről. Hát elég „képzavaros” a dolog, de remélem értitek mire gondoltalm. Fogalmam sincs, hogy ebből a „konfliktusból”, hogy lehet „rendesen” – ha bár ez is nagyon kérdéses – kijönni. S az a baj, hogy ezt az amerikaiak sem tudják, vagy csak még gondolkodnak a dolgon…

  4. HindTheBest:
    „Innen akkor kellene kivonulniuk ha a tálibokat elintézik.”
    Na, azt sosem fogják látod. Mindegy hány UAV, MRAP, Varacskos desznyó, Black Hawk, van oda küldve, mindegy mennyi nyugati katona van oda vezényelve tök feleslegesen. Kinyírnak 10 tálibot jön helyett a környező országokból beszivárogva 30 másik.
    Sajnos Hornet a hasonlata négyzetesen igaz erre az egész sz*rságra.

  5. Üdv!
    Miért is menetek oda? Bin Ladenért. Legalábbis ezt hangoztatták. Nem találták, vagy nem akarták, ezt nem tudhatjuk. És nem is hiszem, hogy írt ide már olyan aki tudja. Ha holnap azt mondják, hogy nem találjuk Bint, és hazamegyünk, akkor sem tud mit tenni senki. De akarjuk , hogy hazamenjenek? Ha mennek az a baj, ha nem az a baj! Abban biztos vagyok, hogy tudják ők, hogy mire számíthatnak ha mennek, ha maradnak.És abban is biztos vagyok, hogy azok az érvek, amik alapján dönteni fognak, nem azok amiket a közvélemény felé közvetítenek! Ha azt feltételezem, hogy egy felelős politikai elit vezeti az Usát, akkor azt is feltételezhetjük, hogy nem fog nyilvánosságra kerülni semmi abból ami a színfalak mögött zajlik! A „nép” az „Isten adta nép” nem tud felelősen, hosszútávon gondolkodni, mérlegelni globális dolgokban. Jogosan titkosítanak, titkolnak dolgokat! Ez sajnos kell! A sajtószabadság , a szólásszabadság, a pénzéhes média, mind mind a pillanatnyi érdekeket élteti, használja ki! Biztos vagyok benn, hogy egy felelős kormány egy szemvillanásig sem gondolkodna egy gyerekekkel teli afgán falu elpusztításán, ha az Amerika érdekeit szolgálja. De mivel a nyakukon a világ szeme, és a nézettségért sóvárgó önpusztító ,a nézettségért bármit bárminek beállító világsajtó, ezért vagy nem tesznek semmit, vagy ködösítenek.Ők is tudják, hogy egy pár hónapos mészárlás után valószínűleg megoldhatnák a tálib kérdést.De ezt nem tehetik, és talán nem is akarják.
    Lehet, hogy nem úgy jöttek össze a dolgok ahogy az elején tervezték, de az biztos, hogy most is terveznek. Nagyon komolyan és nagyon összetetten. Nem értek egyet azzal, hogy joguk van ott lenni, de nem ítélem el őket azért mert ott vannak.
    Valamiért ott vannak még. Csak tippelgethetünk, hogy miért.
    Ha azt feltételezem, hogy egy felelőtlen elit vezeti az Usá-t,akkor a káosz csak még nagyobb! Obamáról meg annyit: Nézz körül Afrikában!
    AZ IGAZSÁG ODAÁT VAN! :)

  6. az oroszok nyomták a gombot rendesen, de az se volt megoldás, az egyedüli megoldás a lakosság teljes megnyerése baráti alapon erőszakmentesen, ezt nemrég vonta le egy fő orosz tábornok aki ott volt a végéig
    ha kivonulnának, akkor Irán,Pakik,India,Kína,Oroszo. benyújtaná a kérelmét a földért
    valami false flag-et úgyis találnak majd hogy tovább maradhassanak, de az is lehet, hogy törzsi alapon felosztják majd és mindenki alapít magának egy baráti államot.

  7. „Miért is menetek oda? Bin Ladenért. Legalábbis ezt hangoztatták.”

    Omar Molat kihagytad. Fel is kínálták a tálib rezsimnek, hogy ha a két 010911 értelmi szerzőit kiadják akkor 010911et nem tekintik casus bellinek.

    Amúgy é (is) azt mondtam anno Iraqra, hogy megölnek 10et jön másik 30. El nem tudtam volna képzelni, hogy a helyzet normalizálódik. Osztán mégis. KI tudja…

  8. Nem lesz ebből júliusi kivonulás, ennyi. Még legalább 2-3 év kell ahhoz, hogy az afgán hadseregnek legalább esélye legyen a helyzet urának maradni a távozásuk után. Irak is azért sikerült, mert létre tudtak hozni egy olyan helyi erőt, ami már elegendő volt. Az afgán alakulatokat ezerrel képzik ki és fejlesztik, már részt vettek szinte az össze utóbbi nagyobb akcióban is. Kell még idő, és ezt nem tudja helyettesíteni se 1400, se 14000 plusz katona. Szóval Obama óriási hülye lenne, ha kivonná őket júliusban, mert akkor pillanatok alatt oda jutna vissza a helyzet, ahol volt 2001-ben.

  9. Kedves Kolombusz…
    Te komolyan hiszed, hogy az afgán haderő bármire képes lenne, ha az amik elmennének? Minden tiszteletem a magyar és egyéb kiképzőké, de épp most képzik ki a kivonulás utánra a hadurak hadseregeit. Olyan, mint Afgán Hadsereg csak a létszám- fegyver- és zsold-nyilvántartásban létezik. Elhiszem, hogy vannak ott is jó szándékú katonák, de nagyon kevesen. A szakértelem és a fegyverzet arra lesz elég, hogy a szövetségesek távozása után (ha az amik kimennek, ott már senki sem marad)egymásnak essenek. Ez juttatta hatalomra anno a Talibánt.
    Viszont…. valaki írta, hogy tapasztalatszerzésre megy az 1400 ágyútöltelék. Nos, lehet. Amerikát tényleg feszíti a kivonulás szükségessége. Ilyen költségvetéssel több helyen nem tudnának helyt állni rövid távon. Márpedig a helyzet néhány helyen nagyon „érik”.

  10. Megjegyzem van egy óriási különbség Irak és Afganisztán között! Ez pedig a kábítószer. Tanán az olyan eldugott helyőrségekben ahol afgánok is szolgálnak az amerikai katonák mellett, és van kapcsolat a helyiekkel, lehet hogy békésen nyomják magukba a port a szabad idejükben.

  11. Ráadásul újabban Iránban, mióta a robbantgatások miatt bekeményített a rendvédelem, tonnaszám foglalják le a drogot, és sok elkövetőt felkötöttek. Ráadásul egy videón láttam elfogott bandatagokat, még elfogva is elég félelmetesek voltak, és mondjuk az őrzőikkel sem találkoznék szívesen a sötét utcán. Szóval a sötét oldal erői még tartani fogják magukat 1 jó darabig. Abból a sok drogból egy erős hadsereget is fent lehet tartani.

  12. Amikor az USA odahaza már nem képes kommunikálni a veszteségeket és főleg a költségeket akkor mennek majd haza.Pont úgy ahogy tették azt annak idején Vietnámban.Mindenki láthatott képsorokat pl Saigon elestéről. Az a mészárlás ismétlődik meg vagy 5x-ösen.
    A helyzet pikantériája hogy a sok szuperfegyer amit mostanában kifejlesztettek semmit sem ér Afganisztánban.Talán az UAV-ok érnek valamit.A harcok 99%-át ma is a gyalogoskatona vívja….