|

Hamarosan kész a törökök új Falconja

A Turkish Aerospace Industries (TAI) hamarosan átadja a Török Légierőnek az újabb, 30 gépes utánrendelés keretében készülő első F-16C Fighting Falcon típusú vadászbombázót.

A Peace Onyx 4 program keretében 30 darab (14 egy- és 16 kétüléses) Block 50+ verziójú F-16C/D Fighting Falcont rendelt Törökország 2007-ben 1.67 milliárd dollár ellenében. A gépek a TAI ankarai üzemében készülnek licensz alapján, ahogy a korábbi török F-16-osok többségével is történt. Az újabb széria első (kétszemélyes) példányát decemberben mutatták be Abdullah Gül török elnöknek, leszállítása márciusban lesz esedékes.

Fotó: Turkish Aerospace Industries ,

Törökország jelenleg 213 darab, különböző verziójú F-16 Fighting Falcon vadászbombázót tart üzemben, melyek egy szintre való hozását tervezik egy mamutmodernizáció keretében. Eddig összesen 240 darabot rendeltek az Amerikai Egyesült Államoktól, ebből 8 darab az Újvilágban, míg a többi 232 (és az Egyiptom által rendelt 46 darab) a TAI üzemében készült licenszgyártással. A gyártósort a megrendelés teljesítésének végeztével bezárták, de az újabb török utánrendelés miatt 2009-ben reaktiválták.

9 hozzászólás “Hamarosan kész a törökök új Falconja”

  1. a fordulat az egy lassú kultúrális folyamat, persze diplomácia és üzlet tekintetében is érezni a hatásait
    gyakorlatilag ők talán a NATO egyik fekete báránya, mert a 2 vh. után megajándékozták őket egy NATO tagsággal, mert nem engedte tudjukkit továbbmenni Irán felé és végig húzta halasztotta az axisnak nyújtandó segítséget(1.-ben ő is axis volt).
    EU tagsággal nem fogják megdobni valószínű

  2. Ahhoz hogy eu. tagságot kapjanak, először el kellene ismerni, amit az örményekkel tettek a század fordulón és a 1910-es években.
    Ami viszont, ha megtörténne, akkor alaphangon nagyon komoly kártérítésbe torkollana és nem hinném, hogy ennyit megérne a törököknek egy eus tagság…
    Abban talán igazatok van, hogy a törökök a NATO „fekete bárányai” elvégre volt már egy-két komoly összezörrenés a görög légierő gépeivel. Más NATO tagállamok maximum a Tiger Meet-ken esenek egymásnak, de ők csak úgy spontán néhány kopár, asztallapnyi, sívár sziget miatt is képesek egy-egy komoly – olykor vérre menő – dogfightot lenyomni. Akkor lenne gond, ha a NATO-nak szüksége lenne, mind a két fél kontingensére egy külföldi kiküldetésen, s egy bázison kapnának elhelyezést. Au! Borítékolható lenne, hogy a kantinban ki fog törni egy-két balhé a görög-török fiúk között.
    A cikkhez szólva: Látszik, hogy a törökök megbecsülik a gyártósort! Kellett néhány gép pluszba, erre csak reaktiválni kellett a gyártósort… Igaz, hogy ez „csak” F-16-os gyártósor, de ebből tanulhatnának az amerikaiak is, hogy ha egyszer szükség lesz még néhány Raptorra, akkor csak simán reaktiválni kelljen a gyártósort, mint a törököknél!

  3. „Ahhoz hogy eu. tagságot kapjanak, először el kellene ismerni, amit az örményekkel tettek a század fordulón és a 1910-es években.”

    Ja, minta a cseszkoknak a benes dekretumot visszavonni. Aztan nem vontak vissza, megis EUtagok.

    Nem fognak ok semmit se elismerni.

  4. a török pénzelit nem hiszem, hogy megsínylené, az a típusú rendszer nagyban hasonlít a nemzetiszocializmus rendszerére, a hatalom és a nemzeti korporációk szimbiózisban élnek
    kapitalizmus = a korporációk alakítják a politikát(hatalmat)
    kommunizmus = az államhatalom irányítja a gazdaságot/korporációkat

    a 20. században legalábbis ez a 3 féle berendezkedés volt