|

Elkezdődik az AMOS sorozatgyártása

Nagy sorozatra egyelőre nem kell gondolni, lévén a finn haderő és a Patria között 2003-ban, 24 rendszer szállításáról megkötött szerződés kiegészítése történt meg, a prototípus szakasz után zöld lámpát adva a sorozatgyártásnak. A finn Patria és a svéd BAE Systems Hägglunds együttműködésével megszülető, 120 mm-es, ikercsöves aknavető rendszerrel szerelt Patria AMV-k hadrendbe állítása 2013-ban lesz esedékes a finn vállalat weboldalán közzétett információk szerint. 24 helyett csak 18-at említ a Patria híranyaga – további megrendelések opcióban.

Az Advanced MOrtar System, azaz AMOS integrálása jelenleg a finn Patria XA és AMV, valamint a svéd CV90 járművek mellett a szintén svéd Combat Boat 90 esetében valósult meg. A Patria AMV esetében a cirka 4,5 tonnás tornyot a járműcsalád nehézfegyverzet hordozására alkalmas, megerősített alváltozatára szerelik.

Az automata töltővel ellátott AMOS maximális tűzgyorsasága 26 lövés percenként. A GPS-es célra vezetésű aknagránátok indítására is alkalmas rendszernek van egy 7 sorozatos üzemmódja is, melyben összesen 14 aknagránátot tud úgy eljuttatni céljukba, hogy azok egy időben érkezzenek meg. Ennek megoldása az, hogy az első sorozatot íveltebb pályán, nagyobb sebességgel indítja, míg a következőket fokozatosan kisebb szögekben és erővel indítja. A sorozatok közti korrigálás elvégzése természetesen automatikusan történik – maximálisan tehát 7 lépcsőben.

A 10 kilométer távolságig eljuttatható indirekt tűz mellett 150 – 1 500 méter tartományban lehetőség van direkt tűz leadására is.

Patria AMV AMOS-szal

Patria AMV AMOS-szal. A torony természetesen 360 fokban körbeforgatható, az aknevetők csövei -3-tól +85 fokig terjedő tartományban mozgathatóak. ,

A finnek után Svédország 2006 nyarán rendelte meg az AMOS CV90-re telepítésének megvalósítását és 2 prototípus leszállítását. A cirka 70 millió eurós szerződés értelmében a BAE Systems-nek 2011 elejéig kell átadnia a két prototípust.

4 hozzászólás “Elkezdődik az AMOS sorozatgyártása”

  1. „GPS-es célra vezetésű aknagránátok indítására is alkalmas rendszernek van egy 7 sorozatos üzemmódja is, melyben összesen 14 aknagránátot tud úgy eljuttatni céljukba, hogy azok egy időben érkezzenek meg. Ennek megoldása az, hogy az első sorozatot íveltebb pályán, nagyobb sebességgel indítja, míg a következőket fokozatosan kisebb szögekben és erővel indítja. A sorozatok közti korrigálás elvégzése természetesen automatikusan történik – maximálisan tehát 7 lépcsőben.”

    Ez nagyon szép teljesítmény. Zárójelben megjegyzem hogy például a ShKH ZUZANA http://www.vojenskatechnika.sk/zuzana/zuzana03.jpg is képes erre igaz 5 lövedék esetén bár az 155-ös tüzérségi lőszer.

  2. Ez a program nem tudom hogy áll -képek alapján nem is rosszul-, de a SEP-nél (Bae) is számoltak eredetileg az AMOS telepítésével:
    „The Swedish prototype will be designed to be suitable for future installation on the SEP platform”

    http://imagegallery.baesystems.investis.com/preview.aspx?itemid=3057
    http://imagegallery.baesystems.investis.com/preview.aspx?itemid=2882

    Kíváncsi lennék hogy az alábbi moduláris koncepciót , megtartották-e vagy elvetették (?)
    http://www.baesystems.se/Hagglunds/Images/high/SEPsaml.jpg