|

Az oroszok kezében az An-70 sorsa?

Október elején arról számolhattunk be, hogy a Szovjetunió felbomlása óta döcögő An-70-es program az Orosz Légierő számára beszerzendő 40 db An-70 nyári bejelentése után újabb lökést kapott, hiszen az orosz és az ukrán fél megállapodást kötött 13 db, alaposan továbbfejlesztett An-70, kvázi a nullszéria legyártásáról.

Ugyanakkor sajtóértesülések szerint az An-70 program végig viteléhez szükséges pénzmag döntő hányadát Moszkvának kell majd előteremtenie, lévén úgy tűnik, hogy az ukrán állam jelenleg képtelen lesz arányosan finanszírozni azt.

Az ukrán védelmi minisztérium nem csak az An-70 kapcsán van bajban, elvileg nincsen meg az anyagi háttér a Mi-24 modernizációra és a haditengerészetnek szánt korvettre sem. Az ukrán gazdasági helyzet figyelembe vételével egyes elemzők úgy vélik, hogy Kijev az An-70 program 10-15 százalékát lesz csak képes finanszírozni

Antonov An-70 | Forrás: RiaN ,

„Ha az An-70-es program a közeljövőben haladni fog, akkor az csak is Moszkva eltökéltségének és jóakaratának lesz köszönhető” – nyilatkozta a Konstantin Makiyenko, az orosz védelmi szektorra specializálódott Centre for Analysis of Strategies and Technologies munkatársa.

Igor Korocsenko, orosz biztonságpolitikai szakértő, a Centre for Analysis of World Arms Trade vezetője úgy nyilatkozott, hogy az An-70-es sorsáról nem az ukrán védelmi minisztérium, hanem kormányközi bizottság hivatott dönteni.