|

Oroszország bevásárol az ukránokkal közösen fejlesztett teherszállító repülőgépből

A RIA Novosti hírügynökség tájékoztatása szerint 2012 elején szolgálatba állhat az Orosz Légierő kötelékében az új ukrán taktikai teherszállító repülőgép, az Antonov An-70.

„Reméljük az első példányokat már 2012 elején kézhez kapjuk. Szükségünk van rá, és Oroszország vásárolni fog belőlük.” – idézte az orosz hírügynökség Anatolij Szergyukov orosz védelmi miniszter nyilatkozatát. Szergyukov a minap az ukrán Szevasztopol városában járt, hogy látogatást tegyen a Fekete-tengeri Flotta bázisán.

Az oroszoknak hosszútávú tervei vannak a típussal, mivel nem kevesebb mint 160 darab rendszeresítését tervezik, míg az ukránok egyelőre csak két prototípust és 5 előszéria-példányt rendeltek.

A típuson még a Szovjetunió felbomlása előtt kezdődött meg a munka, a protogépek már 1994 decembere óta repülnek, az előszériás gépek első két példánya viszont csak 2011 elejére készülhet el, köszönhetően az ukrán pénztelenségnek és az orosz-ukrán viszony elhidegülésének. Tavaly azonban Moszkva újra csatlakozott a projekthez, melynek termékére nagy szüksége van a kiöregedő An-12 Cub teherszállító-flotta leváltására.

A kínaiak is tervezik a gép rendszeresítését, habár ők egy kissé módosított, kétáramú sugárhajtóművekkel ellátott, An-70-600 jelzésű változatra esküsznek.

13 hozzászólás “Oroszország bevásárol az ukránokkal közösen fejlesztett teherszállító repülőgépből”

  1. A fejlesztést és rendszerbe állítást az is késleltette, hogy az egyik prototípus lezuhant és ócskavassá vált! Ez a gép is csúszik rendesen. Ár/Érték arányban az A-400M-nek és J Herkynek új ellenfele akadt, de csak 2012 után. Leszünk még akkor?:)

  2. a cím „Oroszország ukrán teherszállító repülőgépet vásárol” nem pontos
    mert az an-70 nem tisztán ukrán gép közösen fejlesztik az oroszokkal
    sőt a program beindításakor nem is ukrán tulajdonban volt a an gyára szu idején a fejlesztési költségek 70%-át az oroszok állták mindennek
    ezért ez egy közös gép nem pedig ukrán

  3. Szép gép, persze nekem minden tetszik ami Antonov. Egyébként ez közös gép, mint úgy általában minden, mivel Ukrajna !egyedül! semmi használhatót nem tudtak kipréselni magukból 20 év alatt. Az ukrán gépek igen jelentős része orosz gyárkaban készül, a hajtóművek persze Motor Sich termékei. Ezért én is szeretnék a cím helyesbítéséért a szerkesztőkhöz folyamodni.

    Hálát adhatnak a „nagyrabecsült” és még véletlenül sem neokonbérenc csődtömeg v. yuschenko ténykedésének aki minden értelmes projektet szíveskedett befagyasztani, ezzel az Antonov együttműködést is. De azért „becsületére” váljon, hogy a Tavor gépfegyvercsalád tagjait meghonosította az egyetlen ukrán kézifegyvergyárban. Hát igen, a hazai érdekek „képviselete”…

  4. A szerkesztőknek nagyon szépen köszönöm a figyelmességet!
    dudi: neked is köszönet

    várj, itt a link:

    http://www.fort.vn.ua/produkcya/shturmovue_vintovki_tavor_kal_5569mm/

    ha nem működne, csak írd be a fort.vn.ua-t és keresgélj oldalt, vigyázz mert trükkös módon angolul nem találod a katonai dolgokat, csak oroszul.
    Van ott még egy Fort-500 nevű Remington-870 koppintás, nameg a Tavor testvérei, pl. Negev géppuska

  5. dudi egyébként a ha megnézed a többi terméket, különösen a vadász fegyverek (оружие для охоты) akkor szerintem te is látod, amiről beszélek. Ott vannak a régi lebutított AK-k M-16 szerű alkatrészekkel. Szerintem ez egy baklövés, hiszen aki AK-t vesz, az az igazi feelingre hajt, aki M-16-t akar, vesz egy olyant. Nem értem, hogyan lehetnek ilyen ötlettelenek, egyszerűen katasztrófa, hogy milyen állapotban van az ukrán fegyvergyártás. Egyedül a Fort-12 (és változatai) pisztoly a saját termékük. Ez egy állami fegyvergyár.

    Egyébként a Vepr ahogy mondtad, csak egy bullpup AK, semmi több. Ezért gondolom nem látták értelmét erre lecserélni az AK-74-eiket. A projekt megbukott.