|

Koreai kismadarak Törökországban

Ha bármikor szóba kerül a dél-koreai hadiipar, azon belül is a repülőgépgyártás, akkor az embernek elsőre biztosan a Korean Aerospace Industries (KAI) T-50 Golden Eagle sugárhajtóműves kiképzőgépe ugrik be. Azonban gyártanak ám mást is Dél-Koreába: a KT-1 Ungbi egy turbopropelleres alapfokú kiképző és könnyű alacsonytámadó típus. A gyártó országon kívül két megrendelés született rá eddig, Indonézia és Törökország vásárolt be belőle. Előbbinél már szolgálatban áll, utóbbi pedig hamarosan átveheti első példányait.

A legfrissebb hírek szerint ugyanis Törökország a jövő hónap elején kezdheti meg a kiöregedett sugárhajtású Cessna T-37 Tweet kiképzők leváltását a dél-koreai típussal, melyből 40 darabot rendelt, 15-re pedig opciót jelentett be még 2007-ben. A szerződésben foglaltak szerint az első öt példány még a KAI dél-koreai üzemében készül, a többit pedig a Turkish Aerospace Industries gyártja majd le Akinciben. Az első három török KT-1 már egy ideje a felhasználónál van, a TAI teszteli őket jelenleg is, ám november elején át kell adnia őket a légierőnek.

KT-1 török színekben (Forrás) ,

Mint említésre került, Törökországnak van egy 15 gépes opciója is. Nos, ezt úgy tűnik, ki is fogja használni: jelenleg is folynak a tárgyalások a két fél között ennek érvényesítéséről.
Mindeközben pedig a török fejlesztésű TAI Hurkus alapfokú kiképzőgép programja is folyik: jövő januárban várhatóan végrehajtja első felszállását a turbopropelleres repülőgép, mely a KT-1 mellett hivatott a Török Légierő leendő pilótáinak kiképzését ellátni.

One Response to “Koreai kismadarak Törökországban”