|

Dél-Korea elégedetlen rakétáival

Egy október 12-én kiadott parlamenti jelentés szerint a Dél-Koreai Haditengerészet végrehajtott egy tesztsorozatot több, külföldi cégek által gyártott rakétájával, s a végeredménnyel közel sincs megelégedve. Yoo Seung-min, a jelentésért felelős csoport vezetője elmondta: a próbalövészetek során a három fegyver összesítve 80 százalék alatti teljesítményt produkált, ezért javaslatot tett kormánypárti társainál, hogy indítsanak átfogó vizsgálatot az ügyben.

A teszteket még 2008 júliusában kezdték meg, a két év alatt több lövészetet is végrehajtottak a Boeing AGM-84 Harpoon, Raytheon SM-2 (RIM-66) Standard és MBDA Sea Skua rakétákkal. Mint már említésre került, a fegyverek 80 százaléknál rosszabb összesített találati pontosságot produkáltak 23 próbalövés alatt, ez pedig aggasztja a dél-koreai illetékeseket, akik szerint elfogadhatatlan, hogy az országuk megvédésére beszerzett, drága eszközök nem képesek tökéletesen ellátni feladatukat.

Konkretizálva a dolgot, a nyilvánosságra hozott adatok szerint az SM-2 esetében kilenc indításból három tévesztett célt, a 12 Sea Skua közül egy ment totálisan mellé, két Harpoon közül pedig egy, így százalékban a Boeing rakétája tudhatja magáénak a legrosszabb eredményt. Ezt követően megvizsgálták, hogy mi okozhatta a céltévesztéseket, és végül is arra jutottak, hogy a probléma nagyobb lehet, mint amekkorának látszik, ezért érdemes vele mélyrehatóbban is foglalkozni.

Sea Skua (Forrás) ,

A javaslat szerint az SM-2 esetében a 130 példányból álló készlet minden tagját ellenőrzik, mivel a sikertelen lövések egy részét szerkezeti meghibásodások okozták. Itt kimutatható volt némi operátori hanyagság is, ezért e téren is sor kerül majd szankciókra. A Sea Skua rakéták közül ugyan csak egy ment mellé, viszont itt komolyabb szerkezeti problémára derítettek fényt: a fegyver első részében egy összekötő csap romlott el, és ez a megvásárolt rakéták közül 90 darabnál jelentkezett, így ezeknél újakra kellett cserélni a fenti alkatrészt. Dél-Korea ezért 1 milliárd wont (880 000 dollár) követel az MBDA-tól, de az nem hajlandó a fizetésre, mivel szerintük az egyéves garancia már lejárt. A vita rendezése így a Dél-Koreai Kereskedelmi Bíróság feladata lesz.
Az AGM-84-eknél a vizsgálat a vezérsíkokban mutatott ki hibákat. Ez esetben egyből az Amerikai Haditengerészethez fordultak, hogy közös erővel derítsenek fényt a probléma okára. Év végéig 10 próbalövést hajtanak majd végre, melyekből kiderül, hogy milyen szintű hibával állnak szemben.

’Ezeket a rakétákat azért vásároltuk meg, mert úgy találtuk, hogy 100 %-os pontossággal képesek megsemmisíteni a számukra kijelölt célokat, így megszolgálják az értük kifizetett temérdek pénzt, s képesek megvédeni a hazát. Úgy tűnik, tévedtünk, és szerencse, hogy erre még békeidőben derült fény. Most minden erőnkkel arra törekszünk, hogy felkutassuk és kiküszöböljük a hibákat, és tisztázzuk, ki a felelős mindezért.’ – mondta a Dél-Koreai Haditengerészet szóvivője.

11 hozzászólás “Dél-Korea elégedetlen rakétáival”

  1. Nem. De ha pl. zavarást nem végző célokra végeztek lövészetet, akkor tényleg gáz az 50%-os Harpoon. Azt viszont vicces, hogy 2 elemes mintából következtetnek…

    A 9/6-os SM még elfogadható lenne aktív és passzív zavarást végző alacsonyan bejövő cél ellen. Gyanítom, hogy nem erről volt szó.

    A problémafelvetés lényege az, hogy a műszkai megbízhatóság az alacsony vagy a fegyverek pontossága ekkora csak. Én az elsőre tippelek.

  2. „Én inkább igényességnek nevezném. Lőtéri körülmények közt, mikor a cél részérről nincs semmilyen ellentevékenység, szerintem elvárható a 100% ilyen drága dolgoktól.”

    Ez nem igényesség hanem minimum elvárás.Azzal reklámozzák ezeket az eszközöket,hogy jóval pontosabbak az orosz rendszereknél márpedig azok lőtéri körülmények közt olyan 90% körül teljesítenek,persze ott is vannak elbaszott rakéták(ezek általában mind Indiába kerülnek biztos direkt szopatják Ivánék a legnagyobb hadiipari partnerüket) de a megfelelő tárolás és használat esetén tapasztalat az,hogy lőtéren tudják a gyári paramétereket.

  3. ’Ezeket a rakétákat azért vásároltuk meg, mert úgy találtuk, hogy 100 %-os pontossággal képesek megsemmisíteni a számukra kijelölt célokat, így megszolgálják az értük kifizetett temérdek pénzt, s képesek megvédeni a hazát. Úgy tűnik, tévedtünk, és szerencse, hogy erre még békeidőben derült fény. Most minden erőnkkel arra törekszünk, hogy felkutassuk és kiküszöböljük a hibákat, és tisztázzuk, ki a felelős mindezért.’ – mondta a Dél-Koreai Haditengerészet szóvivője.

    Ezt tényleg egy illetékes mondta? Nincs olyan hogy 100%. Soha nem is lesz. Az elektronika a raktárban is öregszik…

  4. a rakétatechnika és azon belül is az irányítástechnika a legnagyobb feladat jelenleg a mérnököknek, ezek az adatok akár hihetőek is lehetnek, ilyet nem szoktak meglibbenteni szövetséges országok, nem túl jó reklám se Európának, se az USA-nak
    szerintem ez egy üzenet volt USA felé, hogy saját hajó elleni rakétát fognak a közeljövőben tervezni, ami persze nem jó usa,eu cégeknek