|

India és Brazília is kivár

Majd egy éve halogatják a brazil F-X2 tender eredményhirdetését, s az indiai MMRCA tender nyertes típusát sem választották ki, a döntést hónapok óta tologatják. A közeljövőben nem is várható változás, mindkét államban további késedelem várható.

A brazil védelmi miniszter, Nelson Jobim október 6-án hivatalosan is bejelentette, hogy a parlamenti választások utánra halasztották a több milliárd dolláros beszerzésről szóló döntést, így annak következményeit a következő kormánynak kell viselnie.

“Az vadászgép-beszerzésről szóló határozat a következő ciklus miniszterelnökének kormányzási ideje alatt várható. Erről a régi és az új miniszternek mindenképpen tárgyalni kell.” – mondta Jobim

Mindhárom pályázó és a közvélemény is kíváncsian és izgatottan várja a végső ítéletet. A francia Dassault Rafale, a svéd Saab Gripen és az amerikai Boeing F/A-18E/F Super Hornet egyaránt esélyes, ám főként a két európai típust preferálják Brazíliában. Előbbi a számos közös beszerzési program következtében a gallokkal kialakult kiváló kapcsolat (és az atomtengeralattjáró fejlesztésében való segédkezés) miatt favorit, míg a svéd Griffet az olcsósága és az hozadékként ígért, jelentős repülőgép-ipari együttműködés miatt várható esélyes.

[singlepic id=1159 w=584 float=none]

Indiában 126 korszerű vadászbombázó beszerzése várható, ám ez a szám felkúszhat akár 200 darabra is. A kiválasztási folyamat első része, a gépek tesztelése lezárult, az adatok kiértékelése is megtörtént. Az adatokat eljutatták a szükséges szerveknek és a gyártóknak is, most már csak a végleges döntést kell meghozni. Ám ez jelenleg úgy tűnik, még várat magára, ugyanis 2011. július 30-ára tűzték ki az újabb határidőt.

A Lockheed Martin F-16IN Fighting Falcon, a Boeing F/A-18E/F Super Hornet, a Saab Gripen NG, a Dassault Rafale, a Eurofighter Typhoon és az orosz MiG-35 versenyében a General Electric F414 típusú hajtóművel hajtott típusok az esélyesebbek, mivel ezt az erőforrást választották ki a HAL Tejas LCA második szériájának meghajtására, így logisztikailag kedvezőbb döntés születne. Ám a pénz nem minden, mivel az MMRCA esetében nyíltan politikai döntésről beszélnek.

2 hozzászólás “India és Brazília is kivár”

  1. “A Lockheed Martin F-16IN Fighting Falcon, a Boeing F/A-18E/F Super Hornet, a Saab Gripen NG, a Dassault Rafale, a Eurofighter Typhoon és az orosz MiG-35 versenyében a General Electric F414 típusú hajtóművel hajtott típusok az esélyesebbek, mivel ezt az erőforrást választották ki a HAL Tejas LCA második szériájának meghajtására, így logisztikailag kedvezőbb döntés születne.”

    Ez eldöntött tény ? Legútobb az a hír volt, hogy az Eurojet nyer, de aztán lehet mégsem, mert átgondolják az árakat.

    Y

  2. “Az vadászgép-beszerzésről szóló határozat a következő ciklus miniszterelnökének kormányzási ideje alatt várható. Erről a régi és az új miniszternek mindenképpen tárgyalni kell.”
    Magyarul a régi miniszter beszél az újjal, hogy ebből a hatalmas buliból neki is leesik egy kisebb összeg feltéve, ha nem feszegeti az előző kormány hibás döntéseit vagy sikkasztásait…
    Bocsi de ma ilyen napom van.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.