|

Újabb harcjárműveket vásárol Irak

Az iraki haderő felfegyverzésének folyamatában nyilván a légierő kapja a legnagyobb rivaldafényt, mivel ez a legzsírosabb üzlet: a napokban közölt, 4,2 milliárd dolláros F-16IQ-üzlet is nagy hírverést kapott. Ám emellett a szárazföldi erők is új eszközöket kapnak már régóta, elég csak a magyar T-72-esekre gondolni, melyek mára már vígan szelik az iraki sivatag homokját, de ugyanide tartoznak az ex-amerikai M1A1 Abrams harckocsik is. A nehéz páncélosok után most gyalogsági harcjárművekkel is gazdagodhat Irak.

A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency, DSCA) szeptember 14-én terjesztette az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa elé azon kérelmét, melynek értelmében 440 teljesen felújított M113A2 APC (páncélozott szállító jármű) kerülne az Iraki Hadsereg állományába. Az üzlet, mely a Foreign Military Sales program keretében zajlana, 131 millió dollárt hozna az USA konyhájára. A felújításokat a BAE Corporation virginiai üzemében hajtanák végre.

M113 APC az iraki Camp Bucca bázison (Forrás) ,

A járművek mellé némi kiegészítő önvédelmi fegyverzet is jár majd, konkrétan 440 12,7 mm-es (.50-es kaliberű) Browning M2 nehéz géppuska, M259 füstgránátvetők, AN/VRC-90E egycsatornás rádiók (a földön és a levegőben lévő csapatokkal is tartható velük a kapcsolat), valamint CVC sisakok (Combat Vehicle Crewmember Helmet – harcjármű-személyzeti sisak). Emellett természetesen átadásra kerülnek a szükséges logisztikai berendezések, a szervízeléshez szükséges szerszámok, pótalkatrészek, kiépítik az üzemeltetéshez szükséges infrastruktúrát, kiképzik a személyzeteket és az irakiak rendelkezésére bocsátják a teljes műszaki dokumentációt is.

A DSCA jelentése szerint az M113A2-sek rendszeresítése nem fog nehezére esni az irakiaknak, a járművek simán beilleszkednek majd a rendszerbe. Ez nem véletlen, hiszen a típuscsalád már hosszú évek óta jelen van Irakban, a helyi fegyveres erők minden nap találkozhattak velük az amerikaiakkal közösen végrehajtott feladatok során.
Az M113-család az 1960-as évek óta az Amerikai Egyesült Államok legfőbb páncélozott szállító harcjárműve. Jelenleg a US Army az A3-as verziót használja legnagyobb számban, hozzávetőlegesen 6000 ilyen jármű van aktív szolgálatban az ország fegyveres erőinél. Leváltására várhatóan 2018 környékén kerül majd sor.

9 hozzászólás “Újabb harcjárműveket vásárol Irak”

  1. Én azt hittem ezeket a vackokat régen kivonták az állományból, honnan a fenéből szedték elő ezeket a régi cuccokat. Már Vietnamba is ezt használták. „A Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (Defense Security Cooperation Agency, DSCA) szeptember 14-én terjesztette az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa elé azon kérelmét, melynek értelmében 440 teljesen felújított M113A2 APC (páncélozott szállító jármű) kerülne az Iraki Hadsereg állományába. Az üzlet, mely a Foreign Military Sales program keretében zajlana, 131 millió dollárt hozna az USA konyhájára. A felújításokat a BAE Corporation virginiai üzemében hajtanák végre.” Ez a része különösen tetszik, de ki is kérte, és pont ezt? A vége, utolsó 2 mondat meg a legaranyosabb. Vastag a bőr.

  2. Hogy értsétek miért morgok, gyakorlatilag kapnak 131 millió dolcsiér 400 nyuszibuszt. és utána dobják azt amit egyébként 1-2 év múlva a szemétre hajítanának otthon. Kérdem a szövetségeseknek nem jut valami. Talán Debrecenben még meg vannak az M zárolt T34 -esek, meg az ősrégi Csepelek, potom 100 millió dollárért kiszállítunk 100 darabot ha még nem olvasztották be. Mi meg ingyen adtuk a tankjainkat,támogatásként, tiszta barmok vagyunk.

  3. Kicsit gondolkodtam ezen a dolgon. 440 db teljesen feljított gép 131 millió dollárért, az kevesebb mint 300 000 dollárt jelent darabonként.
    Szerintem nem olyan xar üzlet.
    A géppel szerintem nincs baj, az amik sem fogják lecserélni őket még vagy 10 évig.

  4. Mackensen: Iden es jovore tomegesen vonjak ki az M113-asokat. Itt Schweinfurt-ban a 172.Inf. Batalion-tol iden nov.-dec. kornyeken vonjak ki oket, pedig nyaron hoztak vissza oket nagy felujitasrol. Igaz az olaszok eleg szar munkat vegeztek rajtuk.
    M113 -asok helyett kulonbozo tipusu MRAP jarmuveket rendszeresitenek.