|

Beégett a JAGM

Nem sikerült túl meggyőzően a Lockheed Martin által fejlesztett JAGM (Joint Air-to-Ground Missile) tesztje, mivel a fegyver elvétette a kijelölt célpontot.

A US Army és Navy által a BGM-71 TOW, az AGM-114 Hellfire és a AGM-65 Maverick rakéták leváltására kiírt tenderen a Boeing és a Raytheon alkotta csapat terméke versenyez a Lockheed Martin által alkotott rakétával. Nos, utóbbi számára újfent nem jöttek össze a dolgok…

A Lockheed Martin JAGM koncepciója ,

Az időjárás és a napszakok hatásainak kivédésére többfunkciós keresőfejjel rendelkeznek a rakéták, a Lockheed három üzemmóddal ruházta fel termékét. A szeptember 10-én végrehajtott indítás során a rakéta milliméteres felbontású radaros érzékelőjét tesztelték, ám a rakéta nem találta el a célpontot. Ráadásul a vállalat egy ideig elhallgatta az próba eredményét, a kudarcot a kormány jóváhagyásáig nem kívánták megerősíteni.

Az első teszt során a félaktív lézeres irányítást tesztelték sikeresen. A második, augusztus 3-án tartott próba azonban kudarcba fulladt, az infravörös kereső tesztelése során a rakéta túlrepült a célponton. A Lockheed Martin tájékoztatása szerint a bakit egy „kisebb mechanikai rendellenesség” okozta.

A Raytheon rakétája ,

Az új rakétának nem csak az indítás előtt kell képesnek lennie befogni a célt (LOBL – Lock On Before Launch), hanem adott esetben csak utána lehetséges a célmegjelölés és befogás (LOAL – Lock On After Launch). Indíthatónak kell lenni mind merevszárnyas (F/A-18E/F Super Hornet, F-35 Lightning II), mind forgószárnyas (AH-64D Apache, AH-1Z Viper, MH-60R/S Seahawk), valamint pilóta vezette és pilóta nélküli repülőeszközről (MQ-1C Warrior) is. Használhatónak kell lennie mind ‘kemény’ (jármű, ház, bunker), mind ‘puha’ (élőerő) célpontok ellen.

5 hozzászólás “Beégett a JAGM”