|

Hollandia modernizálja Cougar helikoptereit

A holland Védelmi Minisztérium bejelentette, hogy 17 darabos Eurocopter AS 532U2 Cougar Mk2 flottáján élettartam-hosszabbítási és modernizációs programot fog végrehajtani a gyártóval közösen. A munka 2012-ben veheti majd kezdetét, és elvégzése után a rajta átesett helikopterek 2026-ig maradhatnak üzemben a Holland Légierő állományában. A programra többek között azért van szükség, mert a forgószárnyasok nem felelnek meg a legújabb követelményrendszereknek, ez főként a navigációs rendszereket érinti.

Így tehát az MLU (Mid-Life Update) program egyik fő célja ezen fedélzeti rendszerek modernebbekre való cseréje lesz. A megújult helikoptereknek már rendelkezésére áll majd új távolságmérő-berendezés, VHF-rádió, frissített katonai globális helymeghatározó rendszer (GPS), műholdas kommunikációs rendszer és a Link 16 adatátviteli rendszer is. Ezeken kívül felszerelik őket Tetra rádiókkal is, melyek a civil mentőszolgálatokkal való kommunikációt könnyítik meg, ez a belföldi kutató-mentő bevetések során fontos.

Holland Cougar a 2010-es RIAT-on (Forrás) ,

További módosításokra is sor kerül: a pilótafülke teljesen digitalizálva lesz (tehát megfelel majd a ’glass cockpit’ szisztémának), több nagyméretű kijelzővel, melyeken kiváló felbontású térképek lesznek megjeleníthetők. Ez utóbbiakon a taktikai és navigációs pontok is egyaránt fel lesznek tüntetve mind a pilóta, mind a másodpilóta előtt. Emellett egy új előrenéző infravörös érzékelő is helyet kap majd a megnövelt képességű AS532-eseken.

A projekt költségei 50 és 100 millió euró (66,2 és 132,4 millió USD) között mozognak majd, ebbe beletartozik egy fejlett szimulátor-rendszer beszerzése is, mellyel a pilóták a földön gyakorolhatják az éles repülési helyzeteket. A Eurocopter 2012-ben kezdi el az első két példány munkálatait, 2017-től pedig a hollandiai Woensdrechtben található üzemben folyik majd a modernizáció.