|

Megkezdődött a Tiger HAD spanyolországi tesztelése

Az Eurocopter közelmúltbeli sajtónyilatkozatának tanúsága szerint megkezdődtek a Tiger HAD változatának spanyolországi tesztjei. Az elkövetkező 15 hónap, azaz az első kvalifikációs lépcső (Block 1) eléréséig a Eurocopter Albacete-i létesítménye szolgál majd a tesztprogram központjául.

A 2011 decemberéig elérendő szintig vezető tesztek között természetesen az éles lövészet is szerepel, melyek közül az elsőkre már nem is kell sokat várni, hiszen a Mistral és Spike ER rakéták Tiger HAD-ról történő indításának tesztelése még az idei év vége előtt megkezdődik a tervek szerint. (Spike-kal már lőtt)

„Ez az első alkalom, hogy az Eurocopter Spain felel egy prototípus állapotban lévő helikopter tesztprogramjáért” – nyilatkozta Liberto Negral, az Eurocopter spanyolországi programjainak felelőse, aki hozzáfűzte azt is, hogy a tesztprogram nagyon jól, a menetrendnek megfelelően halad.

Tiger HAD

Tiger HAD | Forrás ,

A Spanyol Haderő igényei szerint létrehozott, alapvetően a francia HAP változaton alapuló Tiger HAD, azaz a páncéltörő és csapattámogató változat prototípusa első repülését még 2007 decemberében, Franciaországban hajtotta végre. A HAP és HAD változatok közti legnagyobb különbségek egyike, hogy utóbbit a francia kollégával ellentétben a HAD a Tiger-ekben dobogó MTU/Turbomeca/Rolls-Royce MTR390 combosított, MTR390-E jelölésű változatát kapja majd meg, mely mintegy 14 százalékkal nagyobb teljesítmény leadására képes. További eltérés, hogy a HAD javított ballisztikai védelemmel rendelkezik majd. További „apróságok” az IFF, a továbbfejlesztett optikai célzó- és az új ECM rendszerek.

Fegyverzet vonalon a Mistral és a Spike mellett az eredetileg a Tiger UHT variáns fő fegyverzetének szánt PARS 3 LR és a Hellfire II is felaggatható lesz a HAD variánsra.

Spanyolország 24 HAD-ra formál igényt, míg Franciaország 40 gépet rendszeresít majd a 40 HAP mellé. Feltételezzük a HAD már nem fog küzdeni a HAP és az UHT kábelezési gondjaival

Az Eurocopter nyilatkozatában szerepel az is, hogy az összesen megrendelt 126 Tiger közül mindezidáig 57 került leszállításra.

4 hozzászólás “Megkezdődött a Tiger HAD spanyolországi tesztelése”