|

A Tiger HAD első repülése

Az Eurocopter Tiger HAD verziójának első példánya december 14-én végrehajtotta első repülését a franciaországi Marignane-ban.A helikopter a HAD S/n 5001 jelet viseli.

Az engedélyt a berepülés megkezdésére december 11-én adták ki.Első ízben földi gurulópróbákat végeztek, majd minimális elemelkedéseket.Ezeket követően az említett időpontban elvégezték az első hosszabb időtartamú repülést is.

Tiger HAD
Az első Tiger HAD

A Tiger HAD a Tiger helikoptercsalád tagja, és fő feladatköre a földi csapatok támogatása a harctéren.A HAD-ot Spanyolország számára készítik, és alapjául a Franciaország által megrendelt HAP verzió szolgál, tulajdon képpen megegyezik azzal.

Ezzel a repüléssel ténylegesen elkezdődött a berepülési program.Ezt 2009-ig folytatják Marignane-ban, majd átrepülik a helikoptert a Eurocopter España tesztüzembe, ahol már a spanyol személyzetek repülhetnek vele, és elkészíthetik a teljes üzemi leírást róla spanyolul.

A Eurocopter tervei szerint a gépek 2010-re érik el a hadrafoghatóságot spanyolországban.Ekkorra mind a 24 helikopter megérkezik a megrendelőhöz.

Egy kicsit a Tiger-ről

A Eurocopter Tiger (vagy Tigre, ahogy a franciák hívják) története a ’70-es évekig vezethető vissza.Ezidőtájt Németországban megfogalmazódott egy elképzelés egy páncélelhárító helikopterről, mely a Varsói Szerződés tankhadseregét volt hivatott megállítani.Ez lett (helyi elnevezés szerint) a PAH-1, vagyis a Bo-105 katonai változata.

Tigre HAP
Tigre HAP

Franciaország ekkoriban nem rendelkezett kimondottan katonai helikopterrel, csak a polgári típusok „elkatonaiasított” változatait használta hadserege.Ezen pedig változtatni akartak, mégpedig gyorsan.

E két körülmény vezetett végül a Tigerhez.A kezdeti tervek a ’80-as évek legelején láttak napvilágot.A két gyártó a francia Aérospatiale és a német MBB volt, az ő összeolvadásukból lett az Eurocopter Gmbh, majd az EADS-ba beolvadva annak helikoptergyártó részlege.

Az anyagi gondok miatt az első prototípus felszállására csak 1991-ben került sor.

A helikopterből több változat létezik.Megkülönböztetési alapjuk a Tiger/Tigre név utáni hárombetűs jel, illetve a német gépeknél a többitől eltérő típusjel.

Ezek a változatok léteznek ma:

  • Tiger PAH-2: ez a német verzió
  • Tiger UHT: a német többfeladatú változat
  • Tigre PAC: Franciaország páncélelhárító változata
  • Tigre HAP: francia csapattámogató
  • Tiger ARH: ausztrál verzió
  • Tiger HAD: spanyol HAP

Eddig harcminc Tiger/Tigre állt szolgálatba, közülük az első Németországban.