|

Ahol forró a talaj…

Földünk több pontján meglehetősen forró a talaj, többek közt a Koreai-félszigeten, Iránban, Afganisztánban, vagy a Gázai övezetben. Íme ezen helyekről néhány haditechnikai, illetve katonai vonatkozású hír.

Korea

Észak-Korea szakértői szintű katonai tárgyalásokat javasolt Dél-Koreának a két ország közötti viták megoldására – közölte csütörtökön a szöuli védelmi minisztérium. A javaslat szerdán érkezett meg egy katonai kommunikációs vonalon.
Phenjan a tengeri határok meghúzásáról és arról akar tárgyalni, hogy dél-koreai aktivisták ne küldjenek propagandaanyagokat Észak-Koreába – tette hozzá a tárca szóvivője. A két Korea között feszült viszonyuk miatt 2008 októbere óta nem voltak katonai tárgyalások. Önmagában az a tény, hogy Phenjan tárgyalásokat javasol, a kétoldalú viszony javulásának jele, a Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint azonban Szöul nem fogja elfogadni a javaslatot éppen a felvetett témák miatt.

Afganisztán

A NATO arra kérte Hollandiát, hogy jelentősen vegye ki részét az afgán hadsereg kiképzéséhez szükséges további kétezer fős kontingensből. David Petraeus tábornok, az Afganisztánban állomásozó amerikai és NATO-csapatok főparancsnoka a múlt héten Kabulban kérte fel erre a távozó holland védelmi minisztert – jelentette az NRC Handelsblad holland újság honlapja. A holland kormány éppen azért bukott meg februárban – és még mindig nincs utódja –, mert megosztotta a koalíciót Rasmussen NATO főtitkár kérése, hogy Hága hosszabbítsa meg az augusztusban lejárt holland uruzgani missziót.

Irán

Nem okoznának kárt Iránnak azok az újabb szankciók, amelyekkel nukleáris programja miatt sújtanák – jelentette ki Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök az NBC amerikai televízióban bemutatott interjújában. Kijelentette: jobb lenne, ha a NAÜ figyelmét inkább Izraelre – erre a „törvénytelen cionista rendszerre” – összpontosítaná.

A szerdán sugárzott beszélgetésben az iráni államfő hangoztatta: ha az amerikaiak újabb korlátozásokat vezetnének be országa ellen, sőt még meg is százszoroznák azokat, ráadásul az európaiak is csatlakoznának a súlyos amerikai büntetőintézkedésekhez, Irán akkor is képes volna gondoskodni szükségleteiről. Iránnak egyáltalán nincs szüksége az Egyesült Államokra – mondta Ahmadinezsád, aki a jövő héten New Yorkban részt vesz az ENSZ-közgyűlés munkájában.

A nyugati országok azzal vádolják Iránt, hogy békésnek feltüntetett atomprogramja keretében nukleáris fegyver birtoklására törekszik, e program ellenőrzésével kapcsolatban pedig azzal, hogy igyekszik megfélemlíteni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), ugyanis nem engedi be az országba a szervezet ellenőreit. Teherán indoklása szerint azért nem engedi be az ellenőröket, mert „hamis” információkat szolgáltattak és „hibás” jelentéseket állított össze a NAÜ számára.

Amano Jukija, a NAÜ főigazgatója a szervezet kormányzótanácsának ülésén a héten azt mondta: az ügynökség nem tudja megerősíteni azt az állítást, hogy az Iránban fellelhető összes nukleáris anyag békés tevékenységet szolgál, mert Teherán az ENSZ-szakértők kinevezésének folytonos megvétózásával akadályozza az ellenőrzés folyamatát. Az ülésen jelenlévő Ali Akbar Szálehi, az iráni atomenergia-ügynökség vezetője – egyes források szerint ordítva – azt mondta, hogy Irán és a NAÜ kapcsolatai nagyon mélyre süllyedtek, illetve azzal vádolta meg a főigazgatót, hogy politikai nyomás alatt áll. Az interjúban Ahmadinezsád kereken elutasította azt, hogy ellenőrök visszatérhessenek országába. Hangoztatta: nem engedi, hogy az megtörténjen. Tagadta viszont, hogy Irán ne lenne együttműködő.

Gázai övezet

Izraeli repülő szerdán egy csempészalagutat bombázott Gázában és megölt egy palesztint, azt követően, hogy palesztinok a Gázai övezetből rakétával és aknavetővel lőttek izraeli területet. Rafahi szemtanúk beszámolói szerint az izraeli bombatámadás kioltotta egy palesztin életét és megsebesített két másikat.

Izraeli részről nem erősítették meg a támadás hírét, de egy katonai szóvivő elmondta, hogy a Gázai övezetből kilőtt rakéta és nyolc akna csapódott be Izraelbe, de személyi sérülés nem történt. A támadások egybeesnek az amerikai külügyminiszter szerdai jeruzsálemi látogatásával. Hillary Clinton részt vett Egyiptomban az izraeli és palesztin béketárgyalások keddi fordulóján is. Az izraeli hadsereg arra számít, hogy a béketárgyalások idején fokozódnak a Gázai övezetből Izrael ellen indított támadások.

Egy magas rangú izraeli tiszt szerdán újságírókkal közölte, hogy az utóbbi napokban terrorista csoportok többször is támadást hajtottak végre Izrael ellen. Izrael ezt nem hajlandó eltűrni. „Bizonyos lépéseket kel tennünk” – mondta a tiszt, de nem bocsátkozott részletekbe. „A hadsereg a lehetőségek széles tárházával rendelkezik” – fűzte hozzá. A rakétákkal, aknavetőkkel indított támadások, továbbá az izraeli katonák és polgári személyek elleni bombamerényletek számának szaporodása a tiszt szerint több okra vezethető vissza, egyrészt a szeptemberi zsidó újév ünnepére másrészt a mohamedán ramadán böjt végére, valamint a az izraeli és palesztin béketárgyalások újbóli megindulására. A nyilatkozó izraeli tiszt szerint a Gázai övezetben hatalmon lévő Hamász még a korábbiaknál is kevesebbet tesz a támadások féken tartása érdekében, egyszerűen „félre néz”.

Forrás: honvedelem.hu

One Response to “Ahol forró a talaj…”