|

Oroszok az európai rakétavédelemben?

A hidegháború végeztével a NATO és a keleti blokk egyre közelebb kerültek egymáshoz, bár az ellentétek, ha nem is a régi mértékben, de mind a mai napig megmaradtak. Napjainkban az egyik legfontosabb ütközőpont az Amerikai Egyesült Államok európai rakétavédelmi rendszere, melyet elvileg az Irán felől érkező ballisztikus rakéták ellen telepítenek az öreg kontinensre, ám Oroszország szerint jelentősen korlátozná az ő elrettentő erejük potenciálját is, sőt, egyenesen ellenük készül.

Éppen ezért váltott ki mindig nagy felháborodást Moszkva részéről, ha egy európai ország csatlakozott a programhoz. Az egyik legnagyobb volumenű tiltakozás (sőt, fenyegetőzés) az oroszok részéről Románia részvételi szándékakor történt. Most azonban egy olyan ötlet pattant ki a NATO vezetőinek fejéből, ami alapjaiban változtathatja meg a helyzetet, és az eddigieknél sokkal közelebb hozhatná egymáshoz Oroszországot és az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét.

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára ugyanis szerdán bejelentette: a 28 tagállam képviselőivel együtt megegyeztek abban, hogy felkérik Oroszországot az európai rakétapajzshoz való csatlakozásra. Rasmussen Brüsszelben a sajtó helyi képviselőinek kérdésére elmondta: a hivatalos ajánlattételre a novemberi NATO-csúcs során kerül majd sor. A főtitkár szerint ez a szerződés, amennyiben létrejön, történelmi fontosságú lesz a két ’blokk’ kapcsolatára és az egész világra nézve, valamint elmondta, hogy a NATO-nak és Oroszországnak közös erővel kell szembenéznie a 21. század új kihívásaival.

Rasmussen reményei szerint a jövő héten New Yorkban tartandó NATO-Oroszország találkozó új lendületet ad majd a felek közötti együttműködésnek. Ez elsősorban a közös afganisztáni szerepvállalás területén fontos, de a világméretű kábítószer-kereskedelem, az egyre nagyobb méreteket öltő kalózkodás, a globális terrorizmus és az egyre több helyen megjelenő tömegpusztító fegyverek elleni harc is felkerült a listára.
Moszkva részéről egyelőre nem kommentálták a bejelentést; erre várhatóan a hivatalos felkérés után kerül majd sor.

7 hozzászólás “Oroszok az európai rakétavédelemben?”

  1. Szerintem de, csak nem találom az erről szóló hírt. Ugye az oroszok szépen felújítottak egy pár radarállomást meg építettek is pár új Don 2N állomást rakétaelhárító rendszerekkel együtt meg minden, úgyhogy olcsó ( ? ) megoldás lenne rákapcsolni őket a rakétapjzsra.

  2. kol: Egyelőre még nem Europa határos Kínával, hanem egy túlnépesedett súlyos nyersanyag importra szoruló Kína határos egy néptelen nyersanyagokban topzodó Szibériával.

    ex: „donok” (meg a rendszer) tudtommal csak Moszkva védelmére készültek és csak azt védik…. ha tényleg szövettségre lép ezen a területen a NATO Oroszoval az új állomásokat… jelent. Én amúgy globálisan sokkal inkább NATO szövetségeseknek látom Oroszokat mint vmi féle ellenségnek de ez vhogy még nekem is sok…

  3. Fade,

    „kol: Egyelőre még nem Europa határos Kínával, hanem egy túlnépesedett súlyos nyersanyag importra szoruló Kína határos egy néptelen nyersanyagokban topzodó Szibériával.”

    Nem olvastad véletlenül Eric L. Harry – Életünket és vérünket c. regényét? Az pont erről szól :)