|

Megviselt Ciklonok

Ugyan a Parti őrség, mint ez Egyesült Államok 5 fegyveres erejének egyik tagja mellett a US Navy nem tart fent külön komolyabb őrhajó flottát, azonban a Cyclone-osztály képében egy maréknyi azért így is akad. Az 1992 – 1994 között hadrendbe állított Cyclone-osztály 14 hajójából jelenleg 10 található meg a Haditengerészet állományában, hiszen a névadó 2004 óta Fülöp-szigeteki zászló alatt hajózik, míg további 3 hajó 2011-ig kölcsön van adva a Parti Őrségnek.

Ugyanakkor gondok vannak az osztállyal. A hajók tervezett élettartama lejárt, ami még a kisebbik gond lenne, azonban a sokszor zord körülmények közötti intenzív használat megtette a magáét: a US Navy az észlelt komoly szerkezeti problémák miatt kénytelen az osztály összes tagját javítás céljából átmenetileg kivonni a forgalomból.

Ciklonok egymás közt, még 2005 decemberében

Ciklonok egymás közt, még 2005 decemberében | Forrás ,

A Haditengerészeten belül a különleges erők, a Naval Special Warfare Command alá tartozó őrhajók vizsgálatának eredménye szerint az összes szóban forgó hajó törzse deformálódott, sérüléseket szenvedett, hovatovább a korrózió is felütötte a fejét. Éppen ezért az illetékes szakemberek aggályaikat fejezték ki, hogy vajon a hajók továbbra is elbírják-e viselni a gyári paramétereik alapján elvárható képességeik maximális kihasználását – gondolva itt elsősorban a teljes sebességtartományra és a tengerfelszín (hullámosságának) állapotára.

A szóban forgó hajók öregek és nem olyan intenzív használatra lettek tervezve, mint amennyit már a hátuk mögött tudnak – nyilatkozta a hírrel kapcsolatban az azt kommunikáló NAVSEA (Naval Sea Systems Command) szóvivő:

„Ezen őrhajók 15 éves szolgálatra és a nagy teljesítményhez optimalizált könnyű szerkezettel épültek. A legutoljára átadott (USS Tornado [PC-14]) kivételével mindegyik idősebb a tervezett élettartamánál. A hajótörzsek állapota összegzett eredménye a korróziónak és a zord szolgálati körülményeknek. Nem igazán lehet egyetlen fő indokot megjelölni a sérülések okának.”

Aztán csodálkoznak ha leamortizálódik a hajó… :) No persze ez a kis Parti Őrséges videó csak nagyon-nagyon marginálisan kapcsolódik a hírhez, főleg azért, mert ezek speciálisan a videón látható körülmények közötti mentésre tervezett hajók, nem pedig a hírben szereplők. Ám valahogy nem tudtam kihagyni, végül is ez is partközeli tevékenység…

A fenti kis videóról visszakanyarodva a Ciklonokig. A rotációs elven jelenleg éppen a Perzsa-öbölben tartózkodó 5 Cylone-osztályú őrhajót nem kell hazahívni a javítás végett, azt el tudják végezni a jelenlegi honi kikötőjükben, a Bahrain-i Manama-ban is, igaz több hónapot fog igénybe venni. A Navy jelenleg a Norfolkban állomásozó 5 hajót vizslatja át annak megállapítása végett, hogy pontosan milyen jellegű és mértékű javításokat kell majd eszközölni rajtuk. A tervek szerint a későbbiekben sor kerül a Parti Őrségnél lévő, jelenleg Pascagoula-ban állomásozó további 3 Cyclone átvizsgálására is, továbbá segítséget nyújtanak majd a Fülöp-szigeteknek eladott őrhajó vizsgálatának elvégzéséhez is.

One Response to “Megviselt Ciklonok”