|

Balesetek Indiában

Az elmúlt hetekben újra felütötték a fejüket a balesetek Indiában, 14 nap leforgása alatt 3 helikopter semmisült meg repülőeseményben.

Augusztus 27-én a Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) kötelékébe tartozó SA 316B Chetak (licensz alapján épített Sud Aviation Alouette III) zuhant le egy kiképzőrepülés közben röviddel felszállás után. A VT-EIV polgári lajstromot viselő repülőeszköz helyi idő szerint reggel 9 óra körül alig pár méter magasból csapódott a földnek. A fedélzeten tartózkodó oktatópilóta és tanonca könnyebb sérüléseket szenvedett, kórházi kezelésre szorultak.

HAL Chetak – már nincs sok hátra a nyugdíjig ,

A nyár végi baleset után egészen szeptember 11-éig kellett várni a következő balesetre, ám egyből kettő is történt. Mindkettő HAL SA 316B Chetak típusú forgószárnyashoz kötődik. Az egyik helikopter elvesztése a főrotor hibája miatt következett be. A gép kényszerleszállást hajtott végre a leszállópályán, ám a kemény landolás miatt összetört. A fedélzeten tartózkodó három fő épségben túlélte a kalandot.

A másik Chetak lezuhanását egy a rossz idő okozta. A gép helyi idő szerint 16 órakor Jharkhandban csapódott a földnek, a fedélzeten tartózkodó három fő életét követelvén.

Mindhárom baleset vizsgálata szakértők bevonásával folyik.