|

HATEJAMO – Pécs fegyverben

2010. szeptember 11-12. között került megrendezésre Pécsett az I. Pécsi Nemzetközi Hadi-, Technikatörténeti Jármű- és Modellkiállítást. Az eseményt természetesen a HTKA pécsi különítménye sem hagyhatta ki, mi is tettünk egy villámlátogatást az EXPO Center és a Pécs Pláza központokkal, mintegy 12 hektáros területen megrendezett eseményen.

A dologhoz elöljáróban hozzátartozik, hogy csak vasárnap délután tudtunk kint lenni egy rövid időre és a dolgok alakulása miatt sajnos a statikus elemét szemlélhettük már csak meg a programnak. Mert hát volt ám dinamikus is, többféle kort felvonultató harcjátékok formájában. Ez teljes egészében kimarad ezen kis szösszenetnyi beszámolóból, ám azért a kint lévő Tigris tank – kommentátor szerint: harci eredetű gépjármű – csata utáni parádézását sikerült megörökíteni legalább.

Az esemény weboldalán fent lévő program alapján a szombati és vasárnapi program csak a dinamikus elemekben tért el: összesen közel 1 500 hagyományőrző segítségével szombaton 1-1 ókori és középkori csatajelenetet szemlélhettek meg az érdeklődők, míg vasárnap egy napóleoni és egy 2. világháborús ütközet került bemutatásra. Nos, nem tudom, hogy a szombati napon hogyan mentek le az események, ám a vasárnapi, már az utolsó csatajelenet után elcsípett kommentár alapján nem csak a napóleoni és a német vs. szovjet összecsapás ment le. Lehet szombaton nem volt alkalmas a terep az előző napi kiadós eső miatt, vagy az érdeklődés miatt vasárnap is lement mind a négy, a kiírt programmal ellentétben.

Amit éppenséggel el tudok képzelni, lévén a kiírt program másban sem fedte a valóságot: legalábbis a „Hadtörténeti és haditechnikai kiállítás” címszó alatt hirdetett mintegy 40 harcjármű közel sem volt 40, ráadásul nem is ott, ahova hirdették.

Hadtörténeti és haditechnikai kiállítás
A 10. helyszínen bemutatásra kerülnek az elmúlt hatvan évben használt hadijárművek és két harci helikopter. A hadijármű kiállításon több hazai és számos külföldi klub egyesület és magánember gyűjteményéből származnak a kiállításon bemutatásra kerülő mintegy 40 eszköz. A hadijárművek között megtalálhatók a világ haderői által használt motorok, dzsippek teherautók, páncélautók, fémlánctalpasok, lánctalpas harceszközök, tankok, műszaki járművek tüzérségi eszközök és egyéb nehézfegyverzet, például légvédelmi eszközök és végül, de nem utolsó során két-három harci-helikopter.

Mert ezek így maximum makett formájában voltak jelen… No sebaj, miután megtudtuk, hogy harcjárműveket a meghirdetett, 10. helyszínen, azaz az EXPO Center területén hiába is keressük, lévén azok a Pécs Pláza mellett vannak, megnéztük a helyszínen lévő motorokat és gyönyörű állapotú veterán autókat (köztük egy 114-es szerkezetet), majd a szintén az EXPO Center területén elhelyezett vasútmodell és makettkiállítást vettük alaposan szemügyre. Volt mit!

A vasútmodellek szerintem sokakban kellemes emlékeket ébresztenek. Esetünkben sem volt ez másképp, 1-1 ismerős kellék, vagy 1-2 régről ismert modell mozdony megpillantásakor. Mondjuk a számítógépes hálózatba között terepasztalok újdonságként hatottak – a vasútmodell témát tán már 20 éve is hanyagolva, ez tán elnézhető nekünk :) (Képeket inkább nem tennék fel, mert ótvarul sikeredtek – sehogy sem lehetett lebeszélni a Fuji Finepix S5600-ast, hogy vaku nélkül ne mozduljon be, a vaku ellenben meg agyoncsapta a fényviszonyokat, színeket szépen visszaadó beállításokat.)

A makettkiállításon az ilyenkor szokásos, mennyiségileg és minőségileg is komoly felhozatal fogadta a terembe belépőt: a zömmel a haditechnika dominálta kiállításon a műanyag makettek mellett fából és papírból készült remekek is akadtak. Itt már inkább a vakut választottam, szóval következzék néhány fotó, melyek azonban a fotó minősége vonalon a fentebb vázolt okok végett inkább a „nem az igazi” kategóriát képviselik:

A makettos terem melletti a modellezőké volt, akik szintén felvonultak mindenféle modellekkel. Őszintén szólva ide csak futólag lestünk be, miután még a makettos teremből láttuk, amint épp egy Chinook-ot reptetnek.

Kis erőkkel a Honvédség is képviseltette egyébként magát a helyszínen: a toborzók helyezkedtek el egy G Merci társaságában az EXPO Center kiállítótermeit felfűző folyosó elején.

Mindezeket magunk mögött hagyva, az erős gyalogos szembeforgalmon átverekedve magunkat elslattyogtunk a közeli Pécs Plázáig, aminek is a nyugati oldala mögötti füves területen került felállításra a csatatér. Ez ekkora, mint ahogy a bevezetőben utaltam rá, már üres volt. Illetve majdhogynem üres, hiszen egy Tigris tank vígan rótta a köröket a mezőn.

A teletankolt harckocsi tulajdonosai minden bizonnyal sok gyerkőcnek maradandó élményt okoztak, hiszen 1-1 rövid körre bárki ingyenesen felkapaszkodhatott a Panzerkampfwagen VI-osra. Értelemszerűen sokan éltek is a lehetőséggel, hiszen egész csinos kis sor kezdett várakozni.

A mező végén a nyugati elkerülő közelében álldogált még pár régiség magában, köztök egy katyusával farkasszemet néző Párduc tank. Ezek, illetve a közelükben lapító Hetzer közvetlen megközelítésére még elvileg nem volt lehetőség, mert a nemrég befejezett harcjelenet végett még (a kommentátor szerint legalábbis) „elaknásított” volt a mező. Mindenesetre a vélhetően a napóleoni sereg lovai által korábban szintén „elaknásított” betoncsíkról minden további nélkül lehetett értékelhető fotókat csinálni.

Mondjuk a dologhoz hozzá tartozik, hogy szegény vasak nagyjából a kutyát se érdekelték, a kint lévők figyelmét inkább a körözgető Tigris foglalta le.

Páncélos vonalon a teljes képhez hozzátartozik, hogy a pláza parkolója mellett volt még 2, egymás mellé kiállított T-34-es is, ám azokról nem csináltam képeket, hiszen a rajtuk lógó lurkóktól alapvetően alig látszottak maguk a harckocsik :)

Nos, dióhéjban ennyi a kint töltött 1,5-2 óra. A csatajelenetekről sajnos nem tudunk nyilatkozni, valószínűleg látványosak voltak, így csak remélni tudjuk, hogy a szervezőknek valóban sikerül tartani az elképzelést és hagyománnyá tenni ezt a rendezvényt/kiállítást!

A fő dinamikus program után is dinamikus eseményt prezentáló Tigrissel fűszerezett statik rész önmagában is mindenképpen egy kellemes kis – mondjuk ebéd utáni – időtöltés volt: így csatajelenetek nélkül semmi igazán nagy durr, ám overall mindenképp egy kellemes összkép alakult ki ennek ellenére, mely végett ha jövőre lesz, biztos, hogy ismét kinézünk.

A szervezőknek a jövőre nézve talán egy naprakészebb, pontosabb weboldalt javasolnánk, de amúgy jár a piros pont.

25 hozzászólás “HATEJAMO – Pécs fegyverben”

  1. Én kinnt voltam a bemutató alatt, szerintem szuper volt!
    A 9 éves kislányom is élvezte, igaz őt jobban lekötötte az, hogy nénik is harcoltak a szovjet oldalon! :)
    A kommentátor mondott egy két érdekes dolgot és az efektek is szuperek voltak ezért remélem lesz még ilyen a jövőben is!
    Ha kell valakinek, nekem van egy két amatőr felvételem. videó is

  2. A tigries tank volt felénk is, sajnos közelről és befelé tekintve a belsejébe elég illúzió romboló. A a többit nem ismer ismerem. A hetzert vajon miből alakították át? Minden esetre ha a 2 VH itt előfordultak páncélozott járművekből csak 1 példány lenne hát azokból nagy kiállítást tudnánk szervezni. Nem is beszélve hogy magyar országon jagpantert, és talán jagtigert (de az utolsóban nem vagyok biztos) is bevetettek, a nem kevés királyibb tigris mellett (úgy lettek felrobbantva mert elsüllyedtek a sárban).

  3. Sziasztok!

    Először írok ide, de viszonylag régóta olvasom a fórumot…
    Kint töltöttem az egész hétvégémet a rendezvényen, és pár dologgal szeretném kiegészíteni a cikket.

    Sajnálhatja aki nem látta a dinamikus bemutatót, lenyűgöző volt mind a négy.

    A szombati napon, az amerikai féllánctalpassal is lehetett menni pár kört utasként, a sofőr nem kímélte az öreg „vasat” :)

    A Párduc és a T34-esek is komoly érdeklődés közepette áldogáltak, csak éppen a hadijáték előtt volt nagy „tömeg” a közelükben.
    Kiemelném még a hadi tábort, ahol a hagyományőrzők programokat csináltak bemutatták eszközeiket és érdekességeket osztottak meg a látogatókkal. (volt orosz tábori betegellátó is felcserrel.)

    Összeségében nagy élmény volt a rendezvény, sajnos a pocsék időjárás nem segítette a szervezőket. jövőre talán a reklámon, és a gördülékenységen kéne javítani.

  4. Én csak a képek alapján tudom értékelni a dolgot de azért így is feltüntek bizonyos dolgok:
    -A tigris az nem lett olyan rossz de engem nem ver át.
    -A párduc az már majdnem tökéletes csak a futómű és a méretekben vannak hibák(meg a lövegcsőben…stb…)
    -A képek láttán úgy hiszem hogy kikaptak az oroszok és most éppen gyászolom a halott elvtársakat:)
    Mindegy majd legközelebb majd én is kiugrok oszt szétverek pár „németet”:D
    Addig is a Szolnokiak csinálják a legjobb bemutatóak.

    ui: Takarás elvtársak,takarás!:D

  5. Ugyan nincs mit…

    A „Tigris” és a „Párduc” is T55-ös alvázra épült, egy Győr környéki csapat csinálta.
    A „Hetzer-t” pedig valamilyen Steyr koppintás mezőgazdasági gép alvázára építették komoly átalakítás után (sokat szélesítettek rajta, de még így sem érték el az eredeti szélességet.)

    A két T34-es viszont teljesen eredeti volt, az egyik 1944-es gyártmány. Tehát feltehetőleg részt vett a háborúban is.

    „Az oroszok sikertelenül próbálták megakadályozni hogy a menekülő Magyar-Német vegyes csapatok átkeljenek a környék egyetlen hídján, a híd meletti falu többször is gazdát cserélt.”
    A „vesztes” orosz csapatok, gyors vígaszra leltek a sörsátorban :D

  6. Zeephura

    Elég jó munkát végeztek de a makettezőket és azokat akik már szinte megszállotság szinten tanulmányozzák a harckocsikat( én mint a kettőben benne vagyok:)) nem tudják átverni(de a tudatlan átlagnépet azt simán). Én becsülöm a munkájukat és szivesen is be ugranák közéjük de egyszerűen nincsen rá se időm se pénzem hogy vegyek eredeti 2.vh-s cuccokat( de azért 1 kalát azt simán vennék és egy mosin-t is elfogadnák).Én annak örültem volna ha elkérik valamelyik működőképes példányt had idézzék fel a párducok a régi szép időket:)

  7. Sulyid

    Nem kell megszállottnak sem lenni, a futógörgőkből egy pillantás után szinte bárki (akit érdekel a téma) megmondja hogy nem eredeti.
    De szerintem nem is igazán ez a lényeg, a gyerekeknek, és a „tudatlan átlagnépnek,” elég ha hasonlít és ők vannak többen.

    Tényleg izgalmas lett volna egy eredeti példány, a Maybach hangja és a hatalmas monstrum szimpla jelenléte önkívületi állapotba vitt volna :D

  8. Sulyid!

    akkor irány Samur, minden évben látványos dinamikus bemutató keretében láthatod.

    Úgy látom megint elkezdtük a jó magyar szokásunkat, ha valaki végre csinál valamit ebben az országban azt jól leszóljuk, gagyi (csak hogy ne használja erősebb szavakat) persze ezt kényelmes fotelban ülve. Ja kérem akinek gagyi a T-55 alvázú Tiger és Panther nyugodtan belefoghat egy másikat építeni a nulláról, (vagy jó kapcsolatait bevetve kölcsönkéri a legközelebbi hadijátékra Samurból). Nem kell lakásra és kocsira gyűjteni, nosza rajta mutassátok meg, a lehetőség adott!
    Csak azt az egyet nem értem, hogy annak az igénytelen Spielbergnek és Tom Hanksnak hogy volt jó egy T-55 alapú Tiger repricka, biztos nagyon csórók, bezzeg majd nálunk az ide irogató kőgazdagok majd megmutatják, legalább is remélem, vagy ha nem akkor talán egy kicsit magukba szállnak.

    TG

  9. ambasa

    Ha lenne pénzem akkor mennék is csak mivel nincsen pénzem és nem is tudom hogy pontosan mikor van így nem megyek.

    Ha feltünt volna akkor említettem hogy tisztelem és becsülöm hogy annyit dolgoztak vele és én csupán felhoztam hogy hol vannak a számomra zavaró dolgok.Szerintem ha több pénzük lenne és támogatásuk (meg idejük)akkor képesek lennének 1 a mostaninál is jobb replikát csinálni.Én például ha nem szenvedek pénz és idő hiányt akkor azzal kezdem a dolgot hogy az alvázig lecsupaszítom az egészet.Minden felesleges dolgot leszedek róla és ujra megépítem a tankot csak csupán most már sokkal jobban fog hasonítani 1 párducra mint az előző kiadása.

  10. Sulyid!

    a hozzászólásom második fele nem csak neked szólt. Komolyan gondolod, hogy ha nálunk gazdagabb helyeken nem csinálnak teljesen új futóművet mert nincsen rá pénzük és megelégednek a jó öreg T-34, vagy T-55 alvázakkal akkor ennek a lelkes győri csapatnak máshogy kellene tenniük. Nézd én láttam az első Tigerüket és tényleg rossz volt, majd a Hetzerük hasonlóan nem sikerült, de látom azt, hogy folyamatosan fejlődnek, szerintem a mostani Tigerük és a Panterük (Mosonmagyaróváron láttam)megütik bármely hasonló nálunk gazdagabb és nyugatabbra lévő országokban készült replikákat, és a Hetzerrüket is folyamatosan javítgatják ugyan még mindig nem az igazi de pl már lecserélték az előző tényleg szörnyű lövegblendét.
    Az hogy egészséges kritikával rendelkezünk, az nem jelenti, hogy automatikusan mindent le kell szólni, és nem lehet szóvá tenni a jót is. Szerintem a győriek Tigere és Panthere igen is világviszonylatban is jól sikerült replika, de könyörgöm egy működő nehézharckocsi replikától ne várjuk már el tökéletesen hasonlítson az eredetire, mert ez még tudtommal sehol sem sikerült megvalósítani.

    TG

  11. ambasa

    Én nem is mondtam hogy a párduc és a tigris az nem a legjobb világ viszonylatban és hogy az egész futóművet ujra kell építeni( tök felesleges az egészet csupán improvizálni kell tudni)l.A páncéltest és a torony javítgatásával már sokat tudnának javítani a replikán.

  12. ambasa,

    Gondolom nekem (is) címezted az előző hozzászólásod, de sajnálom ha neked az jött le az írásaimból hogy „gagyinak” tartanám a replikákat, egy pillanatig sem gondoltam így, sőt pont hogy nagyon tetszettek jó pár percig nézegettem őket, felmásztam, lemásztam bemásztam amit csak el tudsz képzelni. :D

  13. Zeephura!

    nem feltétlenül rád gondoltam, de hazudnák, ha azt mondanám, hogy a Te hozzászólásod nem játszott közre, hogy megírjam a véleményem. Mondjuk, pont nálad láttam, hogy valamennyire tisztában vagy a replikák elkészítésének előzményeivel.
    És az tagadhatatlan, hogy a Te kritikád (inkább véleményed) a rendezvénnyel kapcsolatban (ahol egyébként én nem voltam) kiegyensúlyozott volt és rossz mellett a számodra jó, tetsző dolgokat is megemlítetted. Ha rám hallgatsz ezt a (számomra szimpatikus) jó szokásodat továbbra is megtartod.

    TG

  14. Sziasztok!

    Még mielőtt valaki azt hinné, én senkit sem akarok kritizálni, csak olvastam a hozzászólásokat és gondoltam reagálok valamit! Nem vagyok hatalmas szakértője a haditechnikának, de foglalkozok vele egy ideje. Alapvetően nem „beöltözöttként” elnézést ha nem tudnám, hogy hogy nevezik őket, hanem harcjárműkezelőként. Javarészt a „piszkos” munkában veszek csak részt, viszont imádom!!!Amit hozzá szeretnék fűzni az az, hogy szerintem nem az itt az alapvető feladat, hogy most az a harckocsi mennyire hasonlít az eredetire, hanem az, hogy felkeltsük a polgári lakosság figyelmét! Mert ha az megtörténik, akkor felkeltjük a befektetőkét is, amiből pénz van. Ez pedig az egésznek a mozgató rugója. Mondjátok, ha nincs igazam, komolyan. Mi szeretjük ezt, de kérdem én, ez nem kevés picit???Hányan vagyunk?? Abból nem lesz keret felújításra, állagmegőrzésre, új eszközök beszerzésére. Többnyire ingyen megyünk be, nem?? Ráadásul magyarországon nagyon hamar lemondanak mindenről, ami nem hoz azonnal jövedelmet. Én becsülök mindenkit aki ezen a területen küzd a túlélésért!!!Meg gratulálok a Győrieknek – egyébként tankbérlés.hu a a lapjuk – hogy legalább csinálnak valamit!! Aki foglalkozott már ilyennel, az tudja milyen egy hálátlan dolog ez.. Mindenki ért hozzá, de senki sem akar segíteni… Mégegyszer, becsüljük azokat akik legalább megpróbálják!!!!!!!!

  15. Szerintem nem kell ebből a beszélgetésből oda eljutni hogy jó-e a replika vagy nem.
    Nyílván a tömeg érdeklődését kell felkelteni, ahogy előttem is írták meg ahogy már én is írtam fenntebb.
    De ettől függetlenül szerintem nagyon is jól sikerült mind a három, és természetesen értékelni kell hogy valaki vette a nagyon nem kevés fáradtságot az elkészítésükhöz.
    Egyébként a hozzászólásokban nem sok szó esett a makettekről és a vasút modellekről ami szintén elképesztő látványosságot tartogatott, kedvencem az volt amikor az egyik vasút modell állomáson csöngött a telefon, és a az állomásfőnök hölgy az állomás nevét bemondva kapta fel a telefont :D
    (irígylem azokat akik ennyire komolyan tudják űzni a hobbijukat)