|

Predatorok védik az USA délnyugati határát

A világ egyik legtöbb pilóta nélküli repülőgéppel rendelkező állama az Amerikai Egyesült Államok. A katonai alkalmazásban álló UAV-k legtöbbje az iraki és afganisztáni missziókban teljesít szolgálatot, azonban a helyzet úgy hozta, hogy ’hazai pályán’ is be kell vetniük őket, méghozzá a mexikói határ mentén. A két ország között ugyanis olyannyira megnőtt a csempészet, hogy szükségessé vált a természetes határok állandó felügyelete.

Erre pedig a legolcsóbb és egyben legprofesszionálisabb megoldást egy pilóta nélküli repülőgépekkel üzemelő egység bevetése jelenti. Ezt felismerték az Egyesült Államok Államvédelmi Minisztériumánál (DHS, US Department of Homeland Security) is, és meg is tették a szükséges intézkedéseket az ügyben, melynek köszönhetően egy MQ-1 Predator UAV-kből álló UAS (Unmanned Aerial System – pilóta nélküli légi rendszer, maga a gép és az üzemeltetéshez szükséges egyéb rendszerek összessége) kezdheti meg működését a mexikói határ közelében.

MQ-1 Predator (Forrás) ,

A döntést Janet Napolitano, a DHS államtitkára jelentette be hétfőn. Eszerint szeptember 1-jével kezdi meg működését egy UAV a texasi Corpus Christiben, melynek feladata a határ körzetének 24 órás légi felügyelete lesz. Az ellenőrizendő terület kiterjedése rendkívül nagy, a kaliforniai partoktól egészen a Mexikói-öböl texasi partszakaszáig tart – tehát nemcsak a szárazföldi, hanem bizonyos részeken a tengeri határsávot is figyelniük kell majd. A későbbiekben egyébként további egységekkel bővül majd a csapat.

Maga a tervezet egyébként egy 2009-es program foganatja, melyet a kormányzat a déli határ védelmének megerősítésére indított el Mexikóval közösen. Ennek keretében a DHs megduplázta az ott állomásozó biztonsági erők létszámát, a Bevándorlási és Vámügyi Szakosztály körzetben tartózkodó munkatársai háromszor annyian vannak, mint azelőtt, valamint négyszer több emberük foglalkozik a mexikói kollégákkal való kapcsolattartással. Közben az elnök engedélyezte, hogy a Nemzeti Gárda 1200 katonát vezényeljen a körzetbe, akik elsődleges feladata a bűnözés megakadályozása, megfigyelés és járőrözés, szükség esetén pedig a fegyveres közbelépés.
A program költségvetése eddig 600 millió dollár fölött jár, melyhez a mostani bővítés 46 millió zöldhasúval járul hozzá.

8 hozzászólás “Predatorok védik az USA délnyugati határát”

  1. Ha meg nem tudják elviselni, akkor belövik magukat a mexikón át csempészet anyagból…
    Ha nem is nyítnak tüzet a Pred fedélzetéről, akkor csak a helyszínre irányítják a földi egységeket.
    Tudjátok:
    Előbb felszólítani, hogy tessék a fegyvert letenni. Aztán majd ismertetik a jogaikat meg hasonló.
    Ha pedig tüzet akarnak nyítni, akkor az kivégzés szerű lenne. A Hellfire-nek egy GMC kis teherautónak vagy furgonnak nem akadály! Amúgy mennyire hangos egy Predator? Ha megfelelő magasságban repül, akkor a csempész fiúk észre sem veszik!

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.