|

Önmegsemmisítő F-16-os

Hatalmas robbanással darabokra szakadt augusztus 19-én egy F-16 Fighting Falcon nem messze az Eglin Légibázistól. Azonban a detonáció cseppet sem volt váratlan, mivel nem egy baleset eredménye volt, hanem egy igen fontos teszté.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Boeing jelentős számú F-16 Fighting Falcont alakít át célgéppé az USAF megrendelésére. A gépeket alaposan átvizsgálják, a szükséges részeket kijavítják és egy speciális számítógépes rendszert beépítve, mely segítségével előre programozott vagy távirányított módon tudják meghatározni a drón mozgását. Azonban mi a helyzet akkor, ha a célgéppel megszakad a kapcsolat? Esetleg az ellene indított rakéta olyan mértékben megrongálja a fedélzeti rendszereit, hogy irányíthatatlan marad, ám repül tovább. Mindkét felvázolt példánál fenn áll a lehetősége személyi sérülésnek, sőt rosszabb esetben akár lakott területet is veszélyeztethet a zabolátlan masina. Az ilyen esetekre még egy eszköz kerül a gépek fedélzetére, mégpedig egy önmegsemmisítő.

A robbantási teszt jól elkapott pillanata | Fotó: F-16.net ,

Az augusztus 19-ei robbantás során eme önmegsemmisítő (melyhez egyébként az AIM-9 rakéták robbanófejét használták fel) próbája volt, mely az elvárt eredményt hozta. A szenvedő alany egy Block 1 verziójú F-16B volt. A #78-0097 farokkódú egyed még 1979. szeptember 25-én gurult le a General Dynamics (ma Lockheed Martin) gyártósoráról, majd hat egységnél szolgált, mielőtt 2000 októberében nyugdíjazták volna. 2002 áprilisáig lekonzerválva tárolták az Eglin Légibázis területén, ekkor a 40. FTS (Flight Test Squadron) használta fegyverzetfelfüggesztési tesztekre. Végül 2010 júniusában végleg eldőlt a sorsa, kimondták felette a halálos ítéletet, ezt a gépet választották a próbarobbantáshoz, melyet augusztus 19-én, helyi idő szerint 11:15 körül végre is hajtottak.

Fogtuk ezeket a már nem üzemelő repülőgépeket és újra felhasználjuk őket. Ez ez újrahasznosítás, ha úgy tetszik.” – nyilatkozta Kevin Diggs, a QF-16-osoknak kijelölt Falconokat vizsgáló és értékelő csapat vezetője.
Újra repülésre alkalmas állapotba hozzuk őket, lehetőséget adva a tervezőmérnököknek, hogy kipróbálják a modern repülőgépek ellen létrehozott fejlett fegyvereiket. Továbbá lehetőséget biztosítunk pilótáinknak, hogy egy minőségi, negyedik generációs vadászrepülőgép ellen gyakorlatozzanak.

Ez a teszt egyik fontos lépése volt a kötelező biztonsági követelmények teljesítésének.” – folytatta Diggs. „Az önmegsemmisítő megfelelő működésének ellenőrzése mellett a robbantás másik célja az volt, hogy meghatározzuk azt a biztonságos távolságot, ahol már nem veszélyesek a repeszek.

Egy szemtanú így emlékszik vissza a robbantásra:
A gép törzsének közepétől egy kis tűzgolyó indult útnak, majd terjedt szét sűrű fekete füst kíséretében, majd másodpercekkel később megérkezett a mély, visszhangzó „bumm”. A kár mértéke először észrevehetetlen volt, majd a gomolygó füst eloszlása után már látni lehetett, hogy az F-16B a szárnyak és a pilótafülke között kettészakadt.

Szomorú látni, hogy egy F-16 így leheli ki a lelkét.” – mondta a robbantás után Wayne Chitmon őrnagy, a 82. ATS (Aerial Targets Squadron) tisztje, azé az egységé, ahol a QF-16 célgépek a jövőben üzemelni fognak.
Ugyanakkor izgatottsággal tölt el az a tudat, hogy a negyedik generációs F-16 segít növelni a pilótáink és felszerelésünk harcértékét.

A robbantás után nem sokkal egy vizsgálócsapat lepte el a helyszínt, hogy adatokat gyűjtsenek elemzésre. Az elkövetkező hetekben tartó vizsgálat zárójelentése részletesen magyarázza majd a robbantás eredményét. A jelentés részletes elemzése után az AAC (Air Armament Center) engedélyt adhat a QF-16 pilóta nélküli repüléseire. Az első példányokat a tervek szerint 2014-ben szállítja le a Boeing, hogy az új típus felválthassa a kiöregedő (és jelentősen megcsappant) QF-4 állományt.

Életképek a szenvedő alany múltjából:

11 hozzászólás “Önmegsemmisítő F-16-os”

  1. dudi

    Ha ugyanazt tudná, akkor nem ültetnének oda még egy embert is az intelligens robotpilóta mellé. Ezek a drónok arra vannak beprogramozva, hogy elvezessék az f-16-ost és csináljanak néhány kitérő manővert mielőtt lelövik a gyakorló pilóták. Pont azért kell bele az önmegsemmisítő, mert ha elveszíti az emberi kontrollt, akkor közveszélyessé válhat.