|

Elszabadult egy Fire Scout

Ahogy a katonai repülésben egyre inkább teret nyernek maguknak a pilóta nélküli légi járművek, úgy nő meg az esélye az esetleges baleseteknek, meghibásodásoknak is. A háborús zónákban már eddig is sok UAV zuhant le, ám ennél sokkal veszélyesebb az, ha otthoni kiképző repülés közben történik a hiba a rendszerben, mivel itt nincs pilóta, aki kivezethetné a gépet a lakott területek fölül. Nemrég meg is esett egy ilyen baleset, méghozzá Washington fölött.

Még augusztus 2-án történt, hogy az Egyesült Államok Haditengerészetének (US Navy) egyik MQ-8B Fire Scout pilóta nélküli helikoptere egy 75 percesre tervezett rutinrepülést hajtott végre Dél-Maryland felett, mikor a Patuxent River haditengerészeti légitámaszponton tartózkodó irányítók elvesztették felette az uralmat. Ez még nem is lett volna akkora baj, ha a kis forgószárnyas az óceán felé repült volna, ám történetesen pont Washingtont vette célba, és egy 23 mérföldes észak-északkeleti kurzuson haladva szépen meg is érkezett a főváros tiltott légterébe.

Szerencsére nem történt baleset, az MQ-8B tovább repült, és pár perc múlva a haditengerészet technikusainak sikerült visszanyerni felette az uralmat, majd sértetlenül leszálltak vele a dél-marylandi Webster Field repülőtéren.
A Washington feletti tiltott légtérbe egyébként sok engedély nélküli berepülés történik, melyet főleg eltévedt polgári pilóták hajtanak végre.

MQ-8B Fire Scout (Forrás) ,

Tim Dunigan százados, a Fire Scout program vezetője elmondta: a hibát egy szoftveres anomália okozta, mely váratlanul lépett fel az irányításban, és megakadályozta, hogy az MQ-8B végrehajtsa az előre beprogramozott repülési tervet. Dunigan szerint szerencse, hogy a problémára fény derült még most, a berepülési program alatt, így létrehozhatják a szükséges előírásokat ilyen esetekre, és természetesen az anomáliát is sikeresen eltüntették a rendszerből, így a tesztek folytatódhatnak.

A Fire Scout egyébként a berepülések 2006-os megkezdése óta közel 1000 órát töltött már a levegőben, ez idő alatt pedig nem volt példa hasonló eseményre. A tesztekkel pedig jól haladnak, Dunigan szerint az utolsó szakaszba értek az MQ-8B berepülésében, és tökéletesen meg vannak elégedve a kis helikopterrel, mely a US Navy hajóin teljesíthet majd szolgálatot az évtized elejétől.