|

Oroszország – korvett tender is lesz?

Az orosz Kommerszant nyomán nem is olyan rég látott napvilágot, miszerint a Mistral-osztályú helikopterhordozó beszerzéshez kapcsolódóan az USC panasszal élt a Szövetségi Versenyhivatalnál, melynek eredményeként ősszel – várhatóan szeptemberben – tendert hirdetnek egy(?) helikopterhordozó beszerzéséről.

Mit hoz a sors, úgy alakult, hogy a Kommerszant ismét egy hasonló – hivatalosan meg nem erősített – és egyben meglepő értesüléssel rukkolt elő. Az orosz üzleti napilap a hajóépítő szektorból származó fülesére hivatkozva azt írja, hogy szeptemberben várhatóan korvett beszerzés vonalon is tendert hirdetnek az oroszok.

Tendert, melynek győztesének egy gyors, helikopterhangárral rendelkező és hovatovább modulárisan variálható fegyverrendszerrel rendelkező hajónak kell lennie. A Kommerszant forrása szerint a tenderhirdetésre azért van szükség, mert a közelmúltban lassan felpörögni látszó tempóban érkező, Project 20380 / Sztereguscsij-osztályú korvettek nem felelnek meg a modern elvárásoknak.

Project 20380 Sztereguscsij

Sajna a Soobrazitelny-ről még nem sikerült fotót felhajtani, így be kell érnetek egy, a Steregushchy-ról nálunk még nem szerepelttel… Majd igyekszünk korrigálni ezt a problémát! :) ,

A tehát nem hivatalos információk szerint várhatóan 5 tervezőiroda nevezése várható. Ezek közül három az USC (United Shipbuilding Corporation) alá tartozik: a tatárföldi Zelenodolszk, a szentpétervári és egyben a Sztereguscsij-osztályú korvettek építője, a Szevernaja Verf és magát a hajóosztály megálmodó Almaz. Mindezek mellett említésként szerepel egy meg nem nevezett, elsősorban kisméretű hajókra specializálódott külhoni hajógyár várható részvétele.

Az orosz szemszögből nézve mindenképpen modern, csökkentett észlelhetőségű Project 20380-asok második hajója, a Soobrazitelny március 31-én került vízre, míg a a névadó, a Sztereguscsij 2007 óta áll hadrendben, a Balti-flottát erősítve. Jelenleg további 3 hajó áll építés alatt.

A Soobrazitelny még a vízre bocsátása előtt

A Soobrazitelny még a vízre bocsátása előtt | Forrás ,

7 hozzászólás “Oroszország – korvett tender is lesz?”

  1. Nem vagyok egy grammarnáci, de már nem bírom tovább nézni:
    „Tenderhírdetésre”: a „Hír” hosszú í, a „hirdetés” rövid, például úgy mint a „víz”, „vizes”.
    És Roni, tanuld már meg, hogy az „aszt” helyesen „azt”, hiszen az „AZ” mutatónévmás tárgyas alakja, így kap egy „T” tárgyragot!
    Bocs az OFF-ért, de már tényleg sírok sokszor, hogy micsoda helyesírás terjed mostanában…