|

Újabb Hydra-módosítás lépett színre

A 70 mm-es Hydra nem irányított rakéták továbbfejlesztése nem lehet ismeretlen téma Olvasóink számára, ugyanis az elmúlt években egyre több cég jelentkezett olyan tervvel, mely a kicsi és olcsó fegyver precíziós célzásának megoldásáról szólt. Mára már több sikeres megoldás is született erre, mind amerikai, mind európai vállalatoktól. Most ez olyan fejlesztésről számolhatunk be, mely az Egyesült Államok Haditengerészete és Dél-Korea közös finanszírozásában valósult meg.

A LOGIR (LOw-cost Guided Imaging Rocket) létrehozásának ötlete 1999-ig nyúlik vissza. Ekkor merült fel az igény az említett feleknél egy olyan fegyver létrehozására, melynek segítségével könnyen, gyorsan és olcsón semmisíthetnék meg a hadihajókra egyre nagyobb veszélyt jelentő nagysebességű, kisméterű felfegyverzett motorcsónakokat, melyek a terroristák és szakadár államok kedvelt eszközei. A Hydra 70 tökéletesen megfelelt ezek elpusztítására, viszont szükséges volt a célravezetés megoldása, melyet egy képalkotó infravörös érzékelővel képzeltek el.

Így tehát a Haditengerészeti Kutatóiroda (Office of Naval Research’s) összehangolta a LOGIR fejlesztését a LCITS-ével (Low-Cost Imaging Terminal Seeker – alacsony költségvetésű képalkotó infravörös kereső). Az eredmény egy ’fire and forget’ elven működő fegyver lett, mely tökéletesen alkalmas a fentebb részletezett fenyegetés ellensúlyozására. A LOGIR-t egyébként helikopterekről alkalmaznák, és a tervek szerint a haditengerészetek mellett a parti őrségek is rendszeresítenék.

AH-1W LOGIR-t indít (Forrás) ,

Hírünk apropóját az adja, hogy a LOGIR-ral sikeres éleslövészetet hajtottak végre egy LCITS-szel felszerelt Bell AH-1W Super Cobra harci helikopterről a US Navy Point Mugu lőterén. A 31. tesztelő és kiértékelő század (VX-31) állományába tartozó forgószárnyas célpontja egy személyzet nélküli manőverező motorcsónak volt, melyet sikeresen megsemmisített Kalifornia partjainak közelében.

A VX-31 szóvivője szerint az AH-1W telitalálattal semmisített meg a célt. Miután észlelte a csónakot, a LCITS bemérte annak adatait, majd átküldte a LOGIR-nak. A helikopter elindította a rakétát, majd irányt változtatott, mivel a fegyver innentől saját maga is képes volt a célpont irányváltoztatásait követve pontosan eltalálni azt.
Az első teszt tehát sikeres volt, ami rendkívül fontos egy ilyen fejlesztésnél. A továbbiakban folytatódnak a lövészetek, és ha minden jól megy, pár éven belül rendszerbe állhat a fegyver.

One Response to “Újabb Hydra-módosítás lépett színre”