|

Lezuhant az EADS North America vezérigazgatójának gépe

Helyi idő szerint hétfőn este Aleknagik közelében, fedélzetén 9 fővel, többek között a NASA egykori vezetőjével az EADS North America jelenlegi vezérigazgatójával, Sean O’Keefe-vel a fedélzetén lezuhant az alaszkai GCI Communication tulajdonát képző egyik de Havilland Canada DHC-3T Texas Turbine Otter (N455A).

N455A

Az 1957-ben gyártott, hétfőn szerencsétlenül járt gépet 2005-ben építették át DHC-3T változatra | Forrás ,

A kisgép szerencsétlenségét a fedélzeten tartózkodó 9 főből csak négyen, köztük O’Keefe és fia élték túl. Az áldozatok között szerepel Alaszka egykori republikánus szenátora az 1968 – 2009 között hivatalban állt, 86 éves Ted Stevens is, aki 1978-ban már túlélt egy repülőgép szerencsétlenséget Alaszkában. (Az anchoragei szerencsétlenségben vesztette el első feleségét.)

O’Keefe és régi horgásztársának számító Stevens elvileg ezúttal is egy ilyen jellegű kiruccanásra indultak – gépük az FAA szóvívője szerint a CGI Nerka-tó melletti telepéről emelkedett a magasba 14:00-kor és a közeli (légvonalban ~35 km) Aleknagik-tó mellett fekvő Agulowak Lodge felé vette az irányt. (Más források szerint Dillingham-be)

A Nemzeti Közlekedés Biztonsági Felügyelet (NTSB) által kiadott anyag tanúsága szerint a kisgép alaszkai idő szerint este 8 óra magasságában zuhant le Aleknagiktól mintegy 10 mérföldnyire északnyugatra. Az esettel kapcsolatos sajtótájékoztatójában az Alaszkai Nemzeti Gárda részéről Thomas Katkus vezérőrnagy úgy nyilatkozott, hogy az illetékeseket 19:30 magasságában értesítették (igen, nem stimmelő időpontok) egy Dillingham-tól északra hegyoldalba csapódott gépről. A szerencsétlenség helyszínét egy a balesetet szenvedett gép késése miatt keresésére felküldött pilóta vette észre.

A mentés megkezdését a rossz idő nehezítette, hovatovább az a tény sem könnyítette meg a mentőalakulatok munkáját, hogy a gép egy meglehetősen meredek, mintegy 40 fokos hegyoldalra zuhant. 19:00 magasságában a látási távolság 3 – 10 mérföld között szórt, amit később eső és köd fűszerezett. A hivatalos szervek mellett magánszemélyek, köztük orvosok is a helyszínre érkeztek a szintén nem túl messzi Dillingham-ből. Egyes források a Gárda mentőalakulatainak megérkeztekor már a helyszínen voltak.


View DeHaviland DHC-3T, EADS North America CEO in a larger map

A szerencsétlenség 4 túlélőjét – közülük ketten csak kisebb sérüléseket szenvedtek – Anchorage-ba szállították. O’Keefe és fia Kevin törésekkel (az idősebb O’Keefe többek közt medencecsont töréssel), zúzódásokkal és égési sérülésekkel úszták meg az esetet.