|

Film-front – Rába

„Film-front” című sorozatunk segítségével a katonai eszközöket, használóikat, valamint azok mindennapjait és bemutatóit tárjuk néhány naponként Olvasóink elé egy-egy hosszabb, rövidebb videóanyag segítségével.

Ezúttal se nem kerozingőz, se nem sós tengeri szellő ihlette videók következnek, hanem egy földhözragadtabb, kevésbé populáris téma. Feltételezem a címből nem nehéz kitalálni, hogy bár gázolajnak gázolaj, mégsem harckocsi, hanem logisztika lesz ez a téma. Nagyrészt a Magyar Honvédség terepjáró tehergépkocsijainak jelenlegi egyedüli beszállítójának, a győri Rába, NATO előírásoknak megfelelő, nagyrészt a 90-es évek folyamán kifejlesztett, MAN eredetű erőforrással és fülkével rendelkező H járműcsaládja fog megjelenni a videókon.

A cirka 5 tonna teherbírású, 4×4-es kerékképletű Rába H14 fejlesztése a 90-es évek elején indult be. 2009-es alváltozatán eszközölt módosításoknak köszönhetően igény esetén utólagosan is páncélozható

A Rába H18 a következő fokozatot képviseli

A felső kategóriát a terepen 12, közúton 14 tonna tömeg cipelésére képes H25 jelenti

A Rába H22-ről nem nagyon van fent érdemleges anyag, cserébe álljon itt egy jó öreg „százon százat” kategóriás MAZ-537 G vontató.

http://www.youtube.com/watch?v=6NbaDRgQJ2k&feature=related

One Response to “Film-front – Rába”