|

Itt a 200. C-130J Super Hercules

A haditechnikai mamutcégek nem szokták eltitkolni típusaikkal kapcsolatos pozitív bejelentéseiket, sőt ha ezen közleményeket a nagy repülőnapokra és kiállításokra időzítik, még jobban fényezik portékájukat. Így esett meg, hogy a Lockheed Martin Farnboroughban jelentette be 200. C-130J Super Herculesének összeszerelését.

Július 20-án tette közzé az amerikai vállalat, hogy befejezték a 200. Super Hercules összeszerelését a cég Marietta-i üzemében. A HC-130J típusú, „kerek” gép az USAF ACC (Air Combat Command) állományába kerül majd. Jelenleg a típusból még csak kettőt rendeltek (az első gép április 3-án készült el), de további 16 példány beszerzéséről folynak tárgyalások.

„A Super Hercules a világ légiszállítási műveleteinek szerves részévé vált” – hangoztatta Ross Reynolds, a Hercules program vezérigazgatója.
„A C-130J változatai napi rendszerességgel bizonyítják kiváló használhatóságukat a harci, békefenntartó, humanitárius és katasztrófa-elhárító bevetések során. Nincs annál nagyobb bizonyíték egy repülőgéptípus értékére, mint a használhatósága. A Super Hercules kiváló hatótávolsága és terhelhetősége ismert, a szélsőséges éghajlati viszonyok között is megbízhatóan üzemel, ezért nem meglepő, hogy a szárazföldi csapatok korán beleszerettek. (…) A C-130J nem egy távoli ígéret vagy ötlet. Harcra kész, megbízható és megfizethető alternatíva, mely képes kielégíteni az egyre növekvő szállítási igényt.”

Azonban még nincs vége a történetnek. Folyamatosan készülnek a megrendelés alatt álló Super Herculesek, sőt újabb és újabb példányok megrendelése várható.